Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Hjørdis Bühring-Dehli

Hjørdis Bühring-Dehli

Kvinne 1881 - 1940  (58 år)    Har 2 aner og 41 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Hjørdis Bühring-Dehli 
    Fødsel 11 Sep 1881  Furnes, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Dåp 13 Nov 1881  Vang prestegjeld, Furnes, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Kvinne 
    Folketelling 1900  Levanger, Nord-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01037468001333 
    Folketelling 1910  Asker, Akershus, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036374002540 
    Død 14 Jan 1940  Gubberud stoppested, Stange, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Dødsannonse for Hjørdis Brun (født Dehli, 1881-1940), Leiv Brun (1911-1940) og Aase Brun (1926-1940) i Hamar Stiftstidende den 16. januar 1940
    Dødsannonse for Hjørdis Brun (født Dehli, 1881-1940), Leiv Brun (1911-1940) og Aase Brun (1926-1940) i Hamar Stiftstidende den 16. januar 1940
    Vår kjære mor
    Hjørdis Brun
    født Dehli,
    vår kjære bror
    Leiv Brun
    og vår lille
    Aase
    døde plutselig fra oss idag.
    Saxlund, Ottestad, den 14. januar 1940.
    Agnes og Alf.
    Johan.
    Bertel og Carla.
    Hans Jacob og Aagoth.
    Lillemor.
    Lorentz.
    Magasin / Avisoppslag 15 Jan 1940 
    Misforståtte eller ikke mottatte signaler årsak til ulykken ved Gubberud?
    Forsinkelsen nødvendiggjorde ny kryssning som bomvoktersken sier hun ikke har fått beskjed om.


    Undersøkelsene omkring bilulykken ved Gubberud hvor fire mennesker mistet livet fortsetter i formiddag med befaring på åstedet og vidneavhøring av alle som hadde med signalsystemet å gjøre og andre som direkte var vidner til ulykken. Ennu i middags var ikke alle de vidner avhørt som man ønsket å avhøre og hverken politiet eller jernbanemyndighetene ønsket å si noget bestemt om ulykkens årsak. Så meget synes imidlertid å være på det rene at det
    må være en feil ved signalsystemet som er årsak til at bommene ikke var nede og at Bruns bil derfor kom direkte ned på jernbanelinjen uten varsel. Det var en meget tett tåke på ulykkesstedet da ulykken inntraff og det har været reist det spørsmål om ikke varebilen vilde ha sprengt bommen og allikevel ha kollidert med toget. Men det sier sig vel selv at ulykken i så fall hadde fått et langt mindre omfang, lastebilen vilde i så fall ikke ha fått
    denne skjebnesvangre posisjon før den blev revet med av toget som her går med meget stor hastighet. Det er på det rene at man ikke kan se toget fra det punkt av veien hvor bilen er kommet og at chaufføren sannsynligvis ikke har hørt togets fløitesignal idet bilen var helt innelukket. Først når man er kommet helt ned til overgangen kan man se toget.

    Vi har talt med politimester Beichmann, som fremhever at man ennu ikke kan si noget om hvordan signalsystemet har virket. Efter de forklaringer bomvoktersken foreløbig har gitt ser det ut som om hun har fått to signaler og at dette har forvirret henne. Hun var ikke sikker på hvordan dette var å forstå. Hun kan heller ikke med sikkerhet si hvor langt ned bommen var kommet eller hvilken bom hun først hadde senket. Forholdet er jo at det er to bomoverganger som begge betjenes fra Gubberud og sveiveapparatene for disse befinner sig like i nærheten, av hverandre. Men disse spørsmål vil bli klarlagt i løpet av dagen samtidig som man vil bringe på det rene hvordan signalsystemet har virket og hvor det i tilfelle har sviktet.

    Distriktschef Poppe forteller at såvidt man foreløbig har bragt på det rene er det sendt telefonisk varsel om forsinkelse og dermed også om ny krysning og at denne er mottatt av bomvoktersken. Når så toget kommer sendes det fra Stange stasjon et varsel til Hamar og dette varsel passerer Gubberud i form av et klokkesignal. Men bomvoktersken har ikke anledning til å besvare mottagelsen.

    Bomvoktersken sier selv at hun ikke fikk beskjed om hvor kryssingen skulde finne sted.
    Bomvoktersken ved Gubberud, Odbjørg Hoel, er ca. 40 år gammel. Hun er såvidt vi vet vikar ved jernbanen, men har betjent Gubberud stasjon i lengere tid. Hun bor her sammen med en annen dame, og det er disse to som har alle vakter døgnet rundt. Igår ettermiddag hadde den annen fri og frøken Hoel var alene på stasjonen. Hun hadde sin søster og dennes forlovede Tormod Jonstad hos sig til kaffe og de satt inne i stuen og pratet da telefonmeldingen om forsinkelsen kom.

    Forholdet er at det tog som kommer til Hamar normalt klokken 17.15 går fra Ottestad stasjon klokken 17.10 To minutter efter at dette tog er kommet til Hamar går så hurtigtoget i motsatt retning og dette passerer Gubberud nogen minutter senere. Det er derfor to tog å passe på i tiden omkring 17.15. Nu forteller en av dem som var tilstede igår ettermiddag at bomvoktersken sier at hun fikk beskjed om forsinkelsen men ikke at den nye kryssing skulde finne sted på Ottestad stasjon. Hun gikk derfor ut på plattformen og ventet derute for å høre efter togene og dermed få senket bommene i tide. Hun visste imidlertid ikke hvilket tog kom først og var derfor forberedt i begge retninger. Mens hun opholder sig herute hører de som sitter inne i stuen at det klemter på klokken og Jonsrud løper ut og varsler at toget kommer. En kort stund efter kommer så toget fra Hamar og passerer på vanlig måte.

    Da frøken Hoel ikke vet hvor togene skal krysse, går hun inn, igjen for å vente på nærmere beskjed, hun vet jo at det blir varslet. Hun setter sig på kjøkkenet, og de andre forstår på henne at hun er nervøs. Hun er engstelig, fordi hun ikke sikkert vet når toget kommer. Plutselig hører Denstad og hans forlovede signal fra toget og hører i det samme at frøken Hoel smeller igjen kjøkkendøren og løper ut. Hun rekker så vidt å komme op til sveive-apparatene og har fått tatt et par tak i den ene sveiven da bilen og toget kolliderer og den redselsfulle ulykken utspilles like foran hennes øine.

    Sannsynligvis er bommen kommet så langt ned at den har subbet biltaket eller er kommet i slike svingninger at den er kommet bort i et eller annet som har gjort at den har knekket. Den er nemlig ikke brukket, bare knekket og henger fremdeles på plass.

    Efter de undersøkelser som er gjort idag går man ut fra at bilen ei blitt slengt på høikant og at ødeleggelsene på toget dermed er skjedd ved at bilen har skrapt langs vognrekken som her suser forbi i meget stor fart. Dette forklarer også at to av de omkomne er slengt ut av bilen og at vognen efter ulykken ligger med hjulene i været. Idet den siste vogn er kjørt forbi har bilen gjort et rundkast og er havnet inne på plattformen, hvor den ligger fullstendig knust.

    De omkomne.
    De omkomne var meget godt kjent i Stangebygden og den ca. 60 år gamle fru Hjørdis Brun var en av Stangebygdens mest kjente kvinner, elsket og aktet av alle, ikke minst for sin store gavmildhet og omgjengelige vesen. Hennes mann døde for et par år siden.

    Leiv Brun var født i Asker i 1911, sønn av gårdbruker og major Jacob Brun og frue, født Bühring-Dehli. Da Widerøes Flyveselskap blev startet i 1934, tok han ivrig del i opbyggingen av selskapet — levende interessert som han var i flyvningens fremme i Norge. I 1935 tok han sitt flyvercertifikat, deltok også i flere flyvekonkurranser og tok bl. a. 1. premie i en orienteringsflyvning som N. A. K. arrangerte.

    Leiv Brun arrangerte en rekke flyvestevner mens han var i Widerøes tjeneste og senere for Norsk Aeroklubb, bl. a. de store stevnene på Øieren, hvor der deltok ca. 60 fly, åpningsstevnet på Sola flyplass varen 1937 o. fl. Under sine mange flyvninger kom han nærsagt til alle kanter av landet. Brun var i flere år styremedlem i N. A. K. Som flyver var han solid, grundig og forsiktig og fremholdt alltid læresetningen: Safety first! når det var tale om flyvning. Som bilist var han sikker og rolig.

    To av Leiv Bruns brødre er flyvere: marineflyveren, løitnant Bertil Brun og Lorentz Brun — sistnevnte har særlig gjort sig kjent som en dyktig seilflyver. Han opholder sig for tiden i Finland som frivillig. Leiv Brun drev nu farens og morens gård, som er på 600 mål dyrket mark og 100 mål gartneri. Gården blir antagelig nu overtatt av avdødes bror, gartner Hans Jacob Brun.

    Leiv Brun var en god kamerat, som skapte fest og liv om sig — han vil bli dypt savnet av en stor venneskare. 
    Misforståtte eller ikke mottatte signaler årsak til ulykken ved Gubberud (Aftenposten den 15. januar 1940 - Side 1)
    Misforståtte eller ikke mottatte signaler årsak til ulykken ved Gubberud (Aftenposten den 15. januar 1940 - Side 1)
    Misforståtte eller ikke mottatte signaler årsak til ulykken ved Gubberud (Aftenposten den 15. januar 1940 - Side 2)
    Misforståtte eller ikke mottatte signaler årsak til ulykken ved Gubberud (Aftenposten den 15. januar 1940 - Side 2)
    Magasin / Avisoppslag 16 Jan 1940 
    Den forferdelige dødsulykke ved Gubberud (Østlendingen den 16. januar 1940)
    Den forferdelige dødsulykke ved Gubberud (Østlendingen den 16. januar 1940)
    Den forferdelige dødsulykke ved Gubberud.
    Det foreligger en misforståelse med signalene mellem Ottestad og Gubberud, sier politimester Beichmann.
    Grosserer Ørner uttaler sig om de rystende øieblikk da kollisjonen inntraff.


    Østlendingen har i går henvendt sig til politimester Beichmann, som oplyser at det nå er helt på det rene at stengselsbommen ved Gubberud ikke har vært nede i ulykkesøieblikket. Det bekrefter en chauffør som stod på den andre siden av planovergangen da ulykken inntraff. Bilen synes ikke å ha kommet foran lokomotivet, men støtte mot dette på maskinens høire side, slik at bilen blev trykket forover mellem plattformen og lokomotivet. Selve bommen var forskjøvet, slik at dens øvre ende pekte opover langs veien. Bommen har i det hele spillet en mindre rolle, og den har iallfall ikke vært over linjen. — En sakkyndig, overingeniør Mathiesen, skal med det aller første komme her op og foreta undersøkelser. — I går blev lokomotivpersonalet avhørt, likeså vedkommende drosjechauffør, og betjeningen ved Stange og Ottestad stasjoner blev avhørt allerede søndag kveld. Det foreligger en misforståelse med signalene mellem Ottestad og Gubberud, sier politimesteren. Vakten ved Ottestad stasjon hevder å ha varslet, mens vakthavende på Gubberud sier hun intet har hørt om at kryssingen skulde foregå på Ottestad. Det var på det rene begge steder at toget var forsinket.

    De omkomne var meget godt kjent og ansett i bygda. Fru Hjørdis Brun, som blev omlag 60 år gammel, var avholdt av alle, elskverdig, dyktig og gavmild som hun var. Leiv Brun var født i Asker 1911. Han tok bl. a. ivrig del i starten av Widerøes fliveselskap og han var sterkt interessert for flyvningens trivsel og fremgang i Norge. I 1935 tok han sitt flyversertifikat og han deltok også i flere flyvekonkurranser og erobret mange premier. Han var en god kamerat som skapte liv og fest om sig, en kjekk kar var han og hadde bare venner. Han drev nå eiendommen, som nå antagelig blir overtatt av broren, Hans Jacob Brun. To av Leiv Bruns brødre for øvrig er flyvere, nemlig løitnant Bertel Brun og Lorentz Brun, sistnevnte har særlig gjort sig bemerket som seilflyver.

    Da sammenstøtet skjedde.
    Østlendingen hadde i går en samtale med grosserer August ørner, Oslo, om de spennende øieblikk da sammenstøtet skjedde. Han satt alene i den bakerste kupeen i forreste boggivogn i toget. Det var omkring tre kvarter forsinket til Tangen stasjon og det fikk også en ekstraordinær stopp ved Ottestad stasjon hvor toget krysset med sydgående hurtigtog fra Hamar. Til Hamar kom toget omkring fem kvarter forsinket. Herr Ørner forteller at ulykkesbilen traff forreste boggivogn like ved bakerste hjulstilling på vognen. I det samme øieblikk bil og tog støtte sammen lyder et smell som om det skulde vært avfyrt et kanonskudd. Ved selve sammenstøtet føltes det som om toget gjorde en uendelig liten stopp. Glasset på oljelampen i kupeen gikk i stykker og falt ned på gulvet, og ørner slukket straks lampen av hensyn til ildsfaren. Endel gulvplanker i vognen blev smadret i småbiter som stakk frem av linoleumsbelegget på gulvet og det merkelige var at der langs etter gulvet gikk en røksky fremover i togets retning mot lokomotivet. Kort tid etter stoppet toget, antagelig omkring 300 meter fra ulykkesstedet. I forreste vogn var det bare fire passasjerer. Det gikk som før meddelt verst utover materiellet og passasjerene i de etterfølgende vogner. Det var i det hele tatt noen fryktelige øieblikk for passasjerene som til å begynne med trodde det var skjedd en avsporing.
    Begravelse 18 Jan 1940  Stange kirke, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Jernbaneulykkens ofre bisatt (Vestlandske Tidende den 19. januar 1940)
    Jernbaneulykkens ofre bisatt (Vestlandske Tidende den 19. januar 1940)
    Jernbaneulykkens ofre bisatt.
    Hamar. — Det ble en gripende sørgehøytidelighet i Stange kirke igår da ofrene fra den fryktelige bilulykke ved Gubberud sist søndag ble stedt til hvile. Den gamle vakre kirke var fylt til siste plass.
    — Åtte hvitkledte unge piker dannet æresvakt om bårene, som gjemte fru Hjørdis Brun, flyveren Leiv Brun, frøken Ase Brun og Edith Halvarsen Nordhagen. Prost Winsnes forrettet, og holdt en gripende minnetale.
    Familiegravsted til familien Brun på Stange kirkegård
    Familiegravsted til familien Brun på Stange kirkegård
    Minneord / Nekrolog 3 Feb 1940 
    Hjørdis Brun (født Dehli, 1881-1940) - Minneord i Urd 1940 Vol. 44 - side 168
    Hjørdis Brun (født Dehli, 1881-1940) - Minneord i Urd 1940 Vol. 44 - side 168
    Hjørdis Brun – I dyp takknemlighet mot ditt minne

    Hjørdis Brun var født på slektsgården Dehli i Furnes 11. september 1881, Hennes far, rittmester Bertel Dehli, en tid den daværende norsk-svenske kronprins Gustafs adjutant, døde tidlig, og hennes mor Agnes Dehli, f. Ihle, drev sin store gård og opdrog sin store barneflokk alene. Fru Dehli var en høit kultivert, meget myndig, og samtidig nesten utrolig from dame.

    Den 16 år eldre Jacob Brun kom svært tidlig inn i Hjørdis Dehlis liv. Så tidlig at fru Dehli i fortvilelse gikk op på Furnes sykehjem og leste og bad med de syke hele dagen, da den kjekke, vakre kavaleriløitnant hadde anholdt om hennes yngste datters hånd. 16 år gammel blev Hjørdis forlovet og 18 somre gammel stod hun brud. Så drog en meget vakker, ung rittmesterfrue til Levanger med store forventninger til livet. En fredet barndom i Furnes og ett år på Nikka Vonens skole i Sunnfjord var innledningen til et uendelig rikt liv. Sine gode evner, sine krefter og sin arbeidsomhet fikk hun brukt i fullt mon som mor til 10 barn og som sin manns utrettelige hjelp og arbeidskamerat.

    De bodde først noen år på Levanger, drev så op Leangen småbruk i Asker, eide en kortere tid Unnelstad, hadde et par år chefsgården på Lena og kjøpte for omtrent 20 år siden Saxlund gård i Ottestad. På Saxlund gård blev der nu et yrende liv, et intenst arbeidsliv, med mange barn i alle aldre med en masse forskjelligartede interesser og meget sterke viljer. Men alle var optatt av gårdens og gartneriets styr og trivsel. Og alle var til sine tider beskjeftiget med et eller annet nyttig, nødvendig gårds- eller havearbeide, innimellem lekser, musikk, sport og annet. Så blev tidene meget vanskelige, og barna på Saxlund drog efter hvert ut. Den eldste sønn blev gartnerarkitekt i Amerika, den eldste datteren var en tid assistent ved et videnskapelig gartnerinstitutt «over there». En sønn, med morfarens navn, blev tro mot slektens militære tradisjoner, løitnant, en annen, tro mot jordbrukertradisjonen, blev gartner og småbruker.

    For 8 år siden døde major Jacob Brun, og «majorskan på Saxlund» drev gården og gartneriet videre alene, slett ikke dårligere enn før, sa naboer og andre sakkyndige. Flere barn drog ut. En voksen datter døde efter et langt, hårdt sykeleie, en liten pike var død tidligere og til jul reiste den yngste sønnen som frivillig til Finnland. Da blev det utrolig stille til hverdags på Saxlund, men arbeidet og arbeidsgleden levet sitt rike liv videre. Hjørdis Brun elsket hvert tre, hver blomst i haven, hvert eple hun plukket ned om høsten. Og i feriene samledes barn og barnebarn i hjemmet. Den svære, rare skranglebilen, som med rette bar sitt navn «bussen», drog landet rundt med optil hele familien på sommerturer og week-ends, og på kinoturer til Hamar med de tre gjenværende på Saxlund. Og sjelen i det hele var den livlige, vitale, ungdommelige «frua».

    Og så kom katastrofen med bilulykken ved Gubberud, brutalt og ufattelig for oss som står igjen.

    Hjørdis Brun var en av landets dyktigste yrkeskvinner, en av Mor Norges nyttigste borgere. Hun var en dyktig husmor, avholdt av alle sine folk, en strålende vertinne og et hjertevarmt, uendelig rikt menneske. Som mor var hun så intens, at vi tror å ane meningen med, at hun ikke gikk over grensen alene. Hun fikk også ha to av sine med sig.
    Magasin / Avisoppslag 7 Mai 1940 
    Ingen straffesak etter jernbanekatastrofen ved Gubberud-overgangen (Dagbladet den 7. mai 1940)
    Ingen straffesak etter jernbanekatastrofen ved Gubberud-overgangen (Dagbladet den 7. mai 1940)
    Ingen straffesak eller jernbanekatastrofen ved Gubberud-overgangen.
    Riksavokat og statsadvokat henlegger saken mot grindvoktersken.

    Siste akt i tragedien da fire mennesker mistet livet

    Etter hva Dagbladet erfarer, har etterspillet til den uhyggelige jernbaneulykken ved Gubberud jernbaneovergang ved Hamar, da fire mennesker mistet livet, i den senere tid vært til behandling hos statsadvokat Brinchmann og riksadvokat Sund. De første undersøkelsene førte til at siktelse ble reist mot grindvoktersken ved overgangen, Oddbjørg Hoel. Hun ble siktet for uaktsomt drap og for uaktsomt å ha forvoldt en større ulykke hvorved menneskeliv gikk tapt.

    Statsadvokaten fant imidlertid, etter en grundig gjennomgåing av saken, å måtte innstille på at siktelsen ble frafalt og straffesaken henlagt på grunn av bevisets stilling. Og riksadvokaten har i disse dagene sluttet seg til statsadvokatens innstilling, slik at ethvert strafferettslig ansvar overfor grinnvoktersken bortfaller.

    Såvidt vi forstår, regner påtalemyndighetens representanter ulykken som et resultat av et sjeldent ulykkelig sammentreff av uheldige omstendigheter. Grinnvoktersken har bestemt fremholdt at hun har handlet ut fra det som hun i øyeblikket mente var det riktige, og det er ikke kommet fram momenter som er egnet til å rokke denne fremstillingen.

    Allerede straks etter ulykken reiste det seg da også sterke røster som advarte mot å gjøre strafferettslig ansvar gjeldende overfor grindvoktersken, og det er ikke tvilsomt at påtalemyndighetens avgjørelse nå vil bli hilst med alminnelig tilfredshet.

    Det var 14. januar i år ulykken hendte. De som mistet livet, var de fire som satt i bilen som kolliderte med toget: den unge flyveren Leif Brun, hans mor, Hjørdis Brun, født Bühring-Dehli, frk. Åse Brun og frk. Edith Nordhagen.
    Det er meningen at jernbanens ledelse nå skal se nærmere på hva som kan gjøres for å hindre flere slike ulykker ved overgangene.
    Person ID I7327  Servan Homme
    Sist endret 27 Okt 2022 

    Far Bertel Dehli,   f. 23 Jul 1847, Dehli, Furnes, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 27 Mar 1891, Dehli, Furnes, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 43 år) 
    Mor Agnes Ingebjørg Brynhild Ihle,   f. 15 Apr 1848, Kristiania, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 2 Apr 1925, Hamar, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 76 år) 
    Ekteskap 24 Okt 1872  Gamle Aker Menighet, Kristiania, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    Alder ved ekteskap Han : 25 år og 3 måneder - Hun : 24 år og 6 måneder. 
    Famile ID F7181  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Aner Jacob Brun,   f. 16 Nov 1865, Målselv, Troms, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 26 Des 1931, Sakslund, Stange, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 66 år) 
    Ekteskap 16 Jun 1900  Furnes, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [3
    Brun, Jacob og Hjørdis Dehli - Ekteskap (Furnes, Hedmark Ministerialbok 1900)
    Brun, Jacob og Hjørdis Dehli - Ekteskap (Furnes, Hedmark Ministerialbok 1900)
    Alder ved ekteskap Hun : 18 år og 9 måneder - Han : 34 år og 7 måneder. 
    Barn 
    +  1. Kvinne Agnes Ingebjørg Brun,   f. 14 Mai 1901, Levanger, Nord-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 2 Jan 1998, Ullern, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 96 år)
    Gift: 2x  2. Mann Johan Mangelsen Brun,   f. 8 Feb 1903, Levanger, Nord-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 31 Mar 1956, Yonkers, New York, USA Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 53 år)
    +  3. Mann Bertel Brun,   f. 12 Sep 1905, Levanger, Nord-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 17 Mar 1987, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 81 år)
       4. Kvinne Marie Sophie Fredrikke Brun,   f. 4 Apr 1907, Dehli, Furnes, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 3 Apr 1938 (Alder 30 år)
    +  5. Mann Hans Jacob Brun,   f. 4 Aug 1909, Tangen, Asker, Akershus, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1 Aug 1984, Stange, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 74 år)
       6. Mann Leiv Brun,   f. 8 Aug 1911, Tangen, Asker, Akershus, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 14 Jan 1940, Gubberud stoppested, Stange, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 28 år)
    +  7. Kvinne Hjørdis Brun,   f. 10 Mai 1915, Tangen, Asker, Akershus, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 21 Mar 1988, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 72 år)
       8. Mann Lorentz Christopher Brun,   f. 13 Nov 1918, Sakslund, Stange, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 15 Apr 1940, Dumbås, Oppland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 21 år)
       9. Kvinne Nini Louise Brun,   f. 19 Mar 1922, Sakslund, Stange, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 5 Mar 1923, Sakslund, Stange, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 0 år)
     10. Kvinne Aase Brun,   f. 26 Jan 1926   d. 14 Jan 1940, Gubberud stoppested, Stange, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 13 år)
    Famile ID F2353  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 4 Okt 2018 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFolketelling - https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036374002540 - 1910 - Asker, Akershus, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Bilder
    Hjørdis Brun (født Dehli, 1881-1940)
    Hjørdis Brun (født Dehli, 1881-1940)
    Jakob Brun (1865-1931) og Hjørdis Brun (født Dehli, 1881-1940) med barn
    Jakob Brun (1865-1931) og Hjørdis Brun (født Dehli, 1881-1940) med barn
    Bak fra venstre: Bertel, Agnes, Johan, Marie Sophie Frederikke.
    Foran: Leiv, Hjørdis (tror det er Lorentz Christopher på fanget) Jacob med Hjørdis (kalt Lillemor) på fanget, og Hans Jacob til høyre
    Jakob Brun (1865-1931) og Hjørdis Brun (født Dehli, 1881-1940)
    Jakob Brun (1865-1931) og Hjørdis Brun (født Dehli, 1881-1940)

  • Kilder 
    1. [S5950] Klokkerbok for Vang prestegjeld, Furnes sokn 1871-1903 (0414Q), s. 40, Fødte og døpte (1881), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060412010267.jpg.

    2. [S6988] Ministerialbok for Gamle Aker prestegjeld 1865-1873 (0301M3), s. 251, Viede (1872), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060228020680.jpg.

    3. [S2807] Ministerialbok for Vang prestegjeld, Furnes sokn 1880-1906 (0414Q), s. 441, Viede (1900), http://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070110620442.jpg.