Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Bernt Ingvaldsen

Bernt Ingvaldsen

Mann 1902 - 1985  (82 år)    Has ingen aner men 3 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Bernt Ingvaldsen 
    Fødsel 12 Okt 1902 
    Kjønn Mann 
    Død 24 Apr 1985  Drammen, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Bernt Ingvaldsen (1902-1985) - Dødsannonse i Drammens Tidende og Buskeruds blad, mandag 29. april 1985
    Bernt Ingvaldsen (1902-1985) - Dødsannonse i Drammens Tidende og Buskeruds blad, mandag 29. april 1985
    Vår alles kjære
    tidl. stortingspresident
    Bernt Ingvaldsen
    døde i dag, 82 år gammel.
    Drammen, 24. april 1985.
    Aase
    Ingvald - Helga
    Knut - Traute
    Bernt jr.
    Bernt Christian, Trond,
    Ragnhild, Kristin

    Bisettelsen vil finne sted i Bragernes kirke tirsdag 30. april kl. 14.00.
    Alle er hjertelig velkommen til en minnestund
    i Frimurerlosjen etter bisettelsen.
    Minneord / Nekrolog 26 Apr 1985 
    Bernt Ingvaldsen (1902-1985) - Nekrolog i Drammens Tidende og Buskeruds blad, fredag 26. april 1985
    Bernt Ingvaldsen (1902-1985) - Nekrolog i Drammens Tidende og Buskeruds blad, fredag 26. april 1985
    Bernt Ingvaldsen er død
    Bernt Ingvaldsen, tidligere stortingspresident og mangeårig stortingsrepresentant for Høyre i Buskerud er død, 82 år gammel.

    Det er to ord som umiddelbart melder seg når man tenker tilbake på Ingvaldsens liv som politiker. Det er ordene holdning og lojalitet.
    Bernt Ingvaldsen var på mange måter en sjeldenhet i vårt politiske landskap. Han var både en partipolitisk fritenker og en lojal, disiplinert medspiller. En mann med evne og styrke til å tenke selvstendig. Til å tenke og mene i utakt. Men også en mann som lojalt inntok sin plass i rekkene når standpunkt var tatt. Individualist og partimann.

    I 28 år satt Bernt Ingvaldsen som Buskerud-representant på Stortinget. Han hadde ingen politisk erfaring da han ble valgt inn i 1945, men inntok i kraft av sine kvalifikasjoner og personlige egenskaper raskt sin plass i det toppskikt som i etterkrigsårene preget norsk politikk.

    Noen «veltaler» var Ingvaldsen ikke. Han sa det han hadde å si uten store fakter, i et sprog som var hverdagens. Det viktigste for Ingvaldsen var resonnementet. Det var gjennom fakta, via rasjonell argumentasjon han ønsket å nå velgerne. Ikke gjennom glitrende formuleringer og store ord. Ikke gjennom spill på følelser. Og slett ikke ved å tale velgerne etter munnen.

    Det er to kategorier politikere, brukte Ingvaldsen å si. Det er politikere som gir folk de ord og løfter de har fått vite at folket vil ha. Og det er politikere som har en selvstendig oppfatning, og som gir uttrykk for denne uten hensyn til om den er partipolitisk matnyttig eller ei.
    Ingen som lærte Bernt Ingvaldsen å kjenne, kunne være i tvil om hvor han hørte hjemme. Man har plikt til å si hva man mener, og ikke la seg skremme til å nynne døgnmelodier for å oppnå applaus, sa Ingvaldsen en gang under taktiske overlegninger på partikammerset. Han oppnådde da heller ikke megen applaus for den bemerkningen.

    Det var forholdsvis sent i sitt liv Bernt Ingvaldsen trådte inn på den politiske arena. Han debuterte i år med etterkrigsoppgjør, år da langtidsprogrammer og nasjonalbudsjetter så dagens lys, og de første av statsplanøkonomiens gespenster dukket opp i budsjetter og stortingsmeldinger. Det ble en glad og god tid for alle som bevarte evnen til å tenke nøkternt og rasjonelt. Og Ingvaldsen var følgelig av dem som fikk gode og lykkelige innkjøringsår på Stortinget. I utallige debatter om finanser og økonomi. I store industridebatter om jernverk og koksverk og Årdal og Sunndal. Og siden forble Ingvaldsen en av Høyres fremste talsmenn i de store debattene.

    Pålitelighet, saklighet, ærlighet er ord som ofte har vært brukt for å karakterisere Bernt Ingvaldsen. Og med rette.
    Ingvaldsen undergikk ingen forvandling når han besteg en talerstol. Han var seg selv, enten han sto på podiet, på fabrikkgulvet eller i egen stue. Ingen posering. Ingen maske. Intet snev av humbug, av skuespilleri. En mann
    som ble rikere og mer fasettert jo nærmere man kom ham. En utholdende, velutrustet og hardtslående kriger på den åpne politiske arena. Og en stillferdig, prøvende, søkende politisk tenker og analytiker i kretsen av nære
    venner. Et menneske man er glad man har kjent.
    G.J.
    * * *
    - Bernt Ingvaldsen ble i 1929 ansatt på prøve som konstruktør ved A/S National Industri i Drammen. Tre år senere var han fabrikkens sjef. I årene 1949/68 var han bedriftens administrerende direktør.
    - Stortingsrepresentant 1945-73, formann i Stortingets militærkomité 1961-65, stortingspresident 1965-72, visepresident 1972-73.
    - Medlem av Drammen bystyre 1946-59, medlem av Drammens Handelskammer 1937-45, formann Drammens tekn.for. 1942-44. Første viseformann i Høyres landsstyre 1954-62, senere styremedlem. Delegert til FN's generalforsamling 1959. Medlem av hovedstyret i Vassdrags- og Elektrisitetsvesenet siden 1955, medlem av representantskapet ved Årdal og Sunndal Verk siden 1946, medlem av Stortingets Nobelkomité 1967-75, viseformann fra 1970.
    Begravelse 30 Apr 1985  Bragernes kirke, Drammen, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Bernt Ingvaldsen (1902-1985) - Bisettelse (Drammens Tidende og Buskeruds blad, torsdag 2. mai 1985).jpg
    Bernt Ingvaldsen (1902-1985) - Bisettelse (Drammens Tidende og Buskeruds blad, torsdag 2. mai 1985).jpg
    «Bernt Ingvaldsen var et eksempel for oss alle»
    Tidligere stortingspresident, ingeniør Bernt Ingvaldsen ble begravet fra Bragernes kirke under meget stor deltakelse tirsdag. I følget var bl.a. stortingspresident Per Hysing-Dahl, statsminister Kåre Willoch, tidligere statsminister Lars Korvald, en rekke tidligere og nåværende stortingsrepresentanter, fylkesmannen i Buskerud og Høyres formann, Erling Norvik.

    Den enkle og meget stemningsfulle minnehøytiden ble innledet og avsluttet med orgelsoli. Før talen sang man den mektige salmen «Store Gud, vi lover deg!» og etter talen «Vår Gud han er så fast en borg», begge meget velvalgt til det siste farvel med en mann som Bernt Ingvaldsen. Avdødes nære venn, prost Ingbrigt Dahle forrettet og talte ved båren. Før talen var det også tre korte minnetaler.

    Ingvald Ingvaldsen, avdødes eldste sønn, skildret sin far som en sterk mann, ressursrik og sterk både fysisk og psykisk. Han pekte på at han hadde fått nå en høy alder og hadde levd et rikt og interessant liv.
    — Far var en ruvende og sterk personlighet, men på tross av at han alltid var opptatt, hadde han tid for familien og til å hjelpe dem som trengte det. Med sine mange positive egenskaper og store innsats på mange områder var far et eksempel for oss alle, sa Ingvald Ingvaldsen bl.a.

    Respektert av alle
    På vegne av Norges Storting sa stortingspresident Per Hysing-Dahl at han sto med dyp takknemlighet ved Bernt Ingvald-sens båre. — Gjennom hans lange virke i Stortinget lærte vi ham å kjenne ikke minst som den myndige, vennlige president som han var gjennom mange år, sa stortingspresident Hysing-Dahl bl.a., og fortsatte:
    — Han var en rettskaffen, rettferdig, klok og dyktig mann, respektert av oss alle. Det takker vi for i dag, og vi føler med hans familie. Han vil bli lenge husket i Stortinget for sitt trofaste arbeid for land og folk.
    — Som formann i det parti som han valgte for utførelsen av sitt meget omfattende og betydelige samfunnsarbeid, har jeg det privilegium å bringe Bernt Ingvaldsen vår siste takk, sa Høyres formann, Erling Norvik.
    — I nærmere 40 år kunne vi trekke veksler på og dra nytte av denne helstøpte samfunnsborgeren. Det var rankhet og fasthet over ham — aldri svik, aldri mangel på meningers mot. Han forlangte også rankhet av oss andre politikere sa Norvik, og understreke særlig Bernt Ingvaldsens ustoppelige arbeid for Forsvaret og næringslivet, nasjonens ryggrad og ressurskilde.
    — Med stor takknemlighet over at det var gjennom vårt parti han ga sin store, samfunnsgavnlige innsats, lyser også vi fred over Bernt "Ingvaldsens minne, sa Høyreformannen.

    Gud er attåt
    I sin tale ved båren tok prost Dahle utgangspunkt i den velkjente historien om bonden som skysset Georg Sverdrup ti Eidsvold 16. mai 1814, og som da han så hvor tynget Sverdrup var av nasjonens skjebnetime og de avgjørende beslutninger som måttes tas, minte ham om det enkle, men avgjørende: «Husk at Gud er attåt».
    — Han hadde funnet uttrykk for den innerste nerve i hele vår historie. Vi vet i takknemlighet, hva som videre skjedde. Til stede i denne kirken i dag er mange av dem som i dag bærer ansvaret for vårt land. De vet i hvilken sammenheng dette er. De vet hva vi skylder vår historie. Det er i denne sammenheng Bernt Ingvaldsen har levd med og gjort sin rike innsats, sa Prost Dahle.
    — Blant en stortingspresidents plikter og privilegier er også at han i store sammenhenger skal ønske: «Gud bevare Kongen og fedrelandet». I slike Øyeblikk er han talsmann for oss alle sammen. Jeg tror — og vet — at når Bernt Ingvaldsen uttalte disse ord i de store høytidsstunder, var det ikke bare en skikk. Hos den ellers så forsiktige og fåmælte mannen lå hele hans sjel i det, og det var en del av ham selv, sa Prost Dahle.

    Han lyste fred over en av vårt lands ledende personligheter og sa: — Han skal være et forbilde vi skal ta vare på og prøve å følge i vårt eget liv, for vår egen innsats.

    Kjempemessig innsats
    Etter jordfestelsen var mange samlet i Frimurerlogen, hvor det var en lang rekke taler, bl.a. av sønnene Ingvald og Knut Ingvaldsen, avdødes bror, ingeniør Karl Ingvaldsen, og av nære medarbeidere i National Industri og Wessels Kabelfabrikk.

    Statsminister Kåre Willoch sa bl.a. at han hadde hatt gleden av å kjenne Bernt Ingvaldsen meget lenge. Han husket ham fra et besøk i Willochs barnsdomshjem allerede i 1937, og at han alt da hadde gjort et sterkt inntrykk.
    — Etter krigen fikk jeg oppleve mer av denne personligheten, først som en erfaren veileder, siden som kollega. Han var en praktisk mann med en usedvanlig viljestyrke. Han talte ikke så mye om idealene, men viste dem i praksis. Han hadde sterke meninger, som han hevdet med standhaftighet, og han var grundig. Men når et standpunkt var tatt, ville han alltid kjempe for det. Han var en mann preget av lojalitet.
    — I dag tror jeg vi trygt kan konstatere at Bernt Ingvaldsen var med å prege den politiske utviklingen, som det er glede for meg å høre at han satte pris på i de siste årene, sa statsminister Willoch.

    Det var også taler av bl.a. lagtingspresident Thor Knudsen, formannen i Buskerud Høyre, Arild Hiim, og av fylkesmann Ragnar Christiansen, som også mintes Bernt Ingvaldsen som politisk motstander i Stortinget gjennom 20 år. — Jeg kan ikke huske ett tilfelle av misstemning eller uoverensstemmelse på alle de årene, sa fylkesmann Christiansen bl.a.
    Person ID I17281  Servan Homme
    Sist endret 14 Aug 2021 

    Familie Aner Aase Matheson Brun,   f. 19 Feb 1906   d. 17 Des 1995, Drammen, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 89 år) 
    Ekteskap 1928 
    Alder ved ekteskap Han : ~ 25 år og 2 måneder - Hun : ~ 21 år og 10 måneder. 
    Barn 
    Gift: 1x  1. Mann Nålevende
    Gift: 1x  2. Mann Nålevende
       3. Mann Nålevende
    Famile ID F5986  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 14 Aug 2021 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsDød - 24 Apr 1985 - Drammen, Buskerud, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBegravelse - 30 Apr 1985 - Bragernes Kirke, Drammen, Buskerud, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Bilder
    Bernt Ingvaldsen (1902-1985)
    Bernt Ingvaldsen (1902-1985)