Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Vermund Einarsen Østre Tonstad

Vermund Einarsen Østre Tonstad

Mann 1584 -    Har en ane og 247 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

  • Navn Vermund Einarsen Østre Tonstad 
    Fødsel ca. 1584  Tonstad, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Mann 
    Bygdebok Tonstad, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Vermund Einarson Tonstad, f. ca. 1584, 80 år i 1664, 91 år i 1676, gift med Joren Evertsdatter Øksendal, bnr. 4, «Der heima», datter til Evert Rolleivson Øksendal. Skifte efter henne 11.6.1669.
    Barn:
    1) Ingrid Vermundsdatter, gift med Askild Sigbjørnsen Liland I, bnr. 4, «Der framme».
    2) Ingeborg Vermundsdatter, gift med Torjus Atlaksen Josdal, bnr. 10, «Der heima».
    3) Astrid Vermundsdatter, gift med Evert Gundersen Fintland, bnr. 4, «Slette». Bodde: Tonstad, bnr. 1, «Indre Hauan».
    4) Guri Vermundsdatter, gift med Ståle Kidelsen Finsnes, lnr. 66. Bodde: Tonstad, bnr. 1, «Indre Hauan», senere Finsnes, lnr. 67.
    5) Sønn bosatt på Øksendal, gift med en Åsa. Han var død før 1669.
    6) Sønn død før 1669.

    Vermund er nevnt som bruker på Tonstad fra 1617. 11647 vet man at han leide 2/3 av hele østre Tonstad, nemlig 2 2/3 hud. I 1661 står han som leietager av halvparten idet den andre halvdelen da var bortleid til Vermunds svigersønn Ståle Kidelsen. I 1665 ble skylden på begge disse brukene nedsatt til 11 engelsk. Det nye bruket ble antagelig kun kalt «Hauan» eller «på Hauan».

    Vermund eide 7 engelsk i Øksendal. Dette var jord han antagelig hadde fått gjennom sin kone. På skiftet efter Vermunds kone Joren Evertsdatter i 1669 blir det opplyst at det falt 1 7/8 engelsk på brorlotten og 7/8 engelsk på søsterlotten. Dette viser at Vermund må ha hatt 2 sønner og 4 døtre.

    Skiftet er nemlig meget uklart på flere punkter. For det første kalles Jorens efterlatte ektefelle «Efuert Einertzøn» istedenfor Vermund Einarson. Dertil står som de to eldste barna følgende:
    «Salig Gunder Einertzøns børn og salig Aase Øystendahls Børn». Dette må antagelig bety at Vermund har hatt en sønn som har etterlatt seg sønnen Gunnar som nu igjen er død. Vermund selv ville være ca. 85 år på skiftet. På grunn av den nevnte jordegodsfordelingen må «Salig Aase Øystendahls Børn» også være barna efter en sønn av Vermund. Hva denne het vites ikke.

    Den 2. juledag 1613 kom Vermund i skade for å drepe Eibrand Eivindsen Øksendal i et julegilde som antagelig fant sted på Øksendal. Det bega seg slik at de 2 søskenbarna Eibrand Evertsen Øksendal og Eibrand Eivindsen Øksendal kom i trette og begynte å slåss. Vermund Tonstad forsøkte å skille de to kamphanene, men da ble Eibrand Eivindsen Øksendal og hans far Eivind Rolleivson Øksendal rasende, og de ga Vermund en del knyttneveslag i hodet. Eibrand Eivindsen fikk også tak i en øks og sprang efter Vermund med den slik at denne fant det tryggest å flykte ut.

    De andre julegjestene fikk avvæpnet Eibrand Eivindsen, men umiddelbart efterpå kom Vermund inn igjen med sin øks, og han ga Eibrand hugg med den. Da fikk Eibrand tak i sin egen øks påny og gjorde et sprang utpå gulvet med øksen hevet mot Vermund, men så stupte han plutselig død om.

    Drapet må jo sies å ha skjedd i nødverge, og som skikken var søkte Vermund om landvist, det vil si fritt leide inntil saken var opp og avgjort med vanlige bøter. Søknad om landvist måtte sendes til Kongen, og den ble vanligvis avgitt av kansleren på Kongens vegne.

    Kansleren Jens Bjelke ville i første omgang ikke utstede landvist i dette tilfellet av forskjellige grunner, blant annet fordi drapet var skjedd 2. juledag «paa huilken thiedt mand besønderligen burde att haffue fredelighedt medt huer andre», og «fordij dett er scheedt i druckenschaff» som er årsak til de fleste drap her i landet, som han uttalte.

    Et annet viktig moment var at Vermund hadde brukt øksen på et tidspunkt da Eibrand var blitt fratatt sin. I Vermunds favør talte dog den ting at det var Eibrand som hadde yppet tretten, og han hadde dertil først truet Vermund med sin øks.

    Saken kom frem på Herredagen på Akershus i 1616. Det var datidens høyesterett. Her fikk likevel Vermund landvist. Saken ble siden avgjort på vanlig måte. Vermund måtte betale dobbelt mannsbot i dette tilfelle. Til sammen 23 ½ daler. Dette var boten til statskassen som kongen skulle ha for tap av en undersått (det vil si: en skattebetaler). I tillegg kom boten til de pårørende, men hvor stor den var vites ikke. Ofte kunne det dreie seg om 30 riksdaler, men ikke sjelden mere.

    I budsjettåret 1618/1619 måtte Vermund bøte 4 rd fordi han hadde stukket Bjørn Jonsen ytre Sandsmark i Bakke «i hands Arm met een Kniff».

    Vermund oppnådde høy alder. Han møtte som vidne i en åstedssak på Tonstad i 1676, og han uttalte da at han var 91 år gammel, hvilket passer bra med aldersangivelsen 80 år i 1664. Han sa videre at han var født på Tonstad og hadde bodd der hele sitt liv.

    Svigersønnen Ståle Kidelsen bodde en tid på bnr. 1, «indre Hauan». Han makeskiftet bygselgård med svogeren Evert Gundersen Fintland som da bodde på Finsnes. På den måten kom Evert Gundersen til å bo på «Indre Hauan».

    I skiftet efter Vermunds kone i 1669 er opplyst at svigersønnen Evert Gundersen skulle ta svigerfaren i føderåd. Man må vel da regne med at Evert drev både sitt eget bruk «Indre Hauan» og «Der nere» på samme tid. Den neste brukeren her på bruket efter Everts tid var sønnen Gunnar Evertsen Tonstad. 
    Sirdal - Gard og ætt, bind III, (Seland, Per, 1988) - Side 526
    Sirdal - Gard og ætt, bind III, (Seland, Per, 1988) - Side 526
    Sirdal - Gard og ætt, bind III, (Seland, Per, 1988) - Side 527
    Sirdal - Gard og ætt, bind III, (Seland, Per, 1988) - Side 527
    Sirdal - Gard og ætt, bind III, (Seland, Per, 1988) - Side 528
    Sirdal - Gard og ætt, bind III, (Seland, Per, 1988) - Side 528
    Sirdal - Gard og ætt, bind III, (Seland, Per, 1988) - Side 529
    Sirdal - Gard og ætt, bind III, (Seland, Per, 1988) - Side 529
    Søsken 2 brødre 
    Person ID I10342  Servan Homme
    Sist endret 26 Feb 2019 

    Far Einar Vermundsen Østre Tonstad,   f. ca. 1560 
    Famile ID F3352  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Aner Joren Evertsdatter Øksendal 
    Barn 
    +  1. Kvinne Astrid Vermundsdatter Østre Tonstad,   f. Tonstad, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
    Famile ID F3351  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 26 Feb 2019 

  • Kilder 
    1. [S3002] Seland, Per, Sirdal - Gard og ætt, bind III, (Sirdal Kommune, 1988), Side 526-529.