Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Rolleiv Bjørnsen Tveiten

Rolleiv Bjørnsen Tveiten

Mann Ca 1540 - 1602  (~ 63 år)    Har 3 aner og 327 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Rolleiv Bjørnsen Tveiten 
    Fødsel ca 1540  Lunde, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Mann 
    Bygdebok Lunde, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    Sirdal - Gard og ætt, bind I, (Seland, Per, 1980) - Side 659
    Sirdal - Gard og ætt, bind I, (Seland, Per, 1980) - Side 659
    Sirdal - Gard og ætt, bind I, (Seland, Per, 1980) - Side 660
    Sirdal - Gard og ætt, bind I, (Seland, Per, 1980) - Side 660
    Bygdebok Tveiten, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Rolleiv Bjørnsen Tveiten, født omkring 1540-årene, nevnt 1595-1602. Sønn til Bjørn Ådnesen Lunde som opprinnelig kom fra Nomeland i Valle i Setesdal. Se mere om dette under Lunde, bnr. 21. Gift med Berit Salvesdatter Langeid fra Bygland i Setesdal, n. 1603-1624. Datter til Salve Tollaksen Langeid. Hennes mor var datter til en Atlak Langeid.

    Barn som kjennes:
    1) foren Rolleivsdatter, gift med Åsulv Ver-mundsen Regevik, bodde blant annet på Tveiten, se senere.
    2) Åsa Rolleivsdatter, gift 1)med Tore Tolleivsen Tveiten, se senere, gift 2) med Anders Madsen Josdal/Tveiten/Ødegården, se senere.
    3) Torid Rolleivsdatter, gift med Atlak Madsen Josdal. Bodde på Skeie, Eigeland og til sist Josdal, bnr. 10.
    4) Gunhild Senum i Hornes herred i Aust-Agder.
    5) datter, gift med Peder Skeie.

    Rolleiv Tveiten eide mye jord i Sirdal. Han eide hele Skeie samt Tveiten med ødegården. Videre hele Eigeland. Den siste gården kjøpte han i 1595 av Bjørn Torbjørnsen Bersagel i Høle, Arne Atlaksen Nødeland i Forsand (foregåendes brorsønn) og Njeld Olsen Usken i Hetland.

    Det kan se ut som om Rolleiv løser inn Eigeland fra slektninger, og det er nærliggende å regne med at hans mor må være fra Sirdal. Han kan neppe ha kommet i besiddelse av noe av jordegodset gjennom sin kone for begge hennes foreldre var fra Langeid i Austad sogn i Bygland.

    I tillegg til ovenstående var Rolleiv arveberettiget til jord andre steder. Den 15. april 1614 ble Rolleivs efterlevende enke Berit Salvesdatter, som da bodde på Skeie, innstevnet i anledning en odelssak om fjerdeparten i Nomeland i Valle. Dette var jord som Rolleiv var arveberettiget til gjennom farfaren Arne Bjørnsen Nomeland.

    Men også Berit Salvesdatter hadde arvet jordegods. Den 12. mars 1630 solgte hennes efterkommere all hennes arvepart i gården Holum i. Valle i Setesdal. Dette var jord som hennes far Salve Tollaksen Langeid hadde kjøpt den 14. september 1582.

    I 1599 ble det utstedt et dokument som antagelig er en av de første sykemeldinger som ble utstedt her i landet. I dette forteller Ståle Kalleli fra Forsand og Tore Olavsen at de i året 1599 hadde vært hos «Rollef Thued ij Siredall». Her kom de i snakk om noe jordegods som folkene på Liland for tiden hadde sak gående om. I den anledning uttalte Rolleiv Tveiten: «Jeg vilde jeg viste hvor jeg kunde faa et gaubeskind, daa skulle jeg se til om det kunde ikke hjelpe mig». (Rettskrivningen er normalisert). Videre ba Rolleiv om ikke Tore Olavsen kunne være ham behjelpelig med å skaffe et gaupeskinn, og han sa: «Jeg skall give dig igjen rede daler for gaubeskinnet».

    Den ovennevnte lille episode ble så behørig dokumentert og bevidnet av Ståle Kalleli og Tore Olavsen. Den eneste forklaringen på at det var nødvendig å skrive ned noe slikt må være at Rolleiv Tveiten trengte en attestasjon for at han ikke kunne møte i retten og vidne i Lilandsaken. Og grunnen til dette var antagelig at han hadde vondt i ryggen (lumbagoischias?). Gaupeskinn var vel en forbedret utgave av det fortsatt populære katteskinn til behandling av denne sykdom.

    Men kan man spørre. Var det virkelig nødvendig den gangen å skaffe seg en slik attestasjon? Enkelte ganger var det det, for eksempel hvis man hadde vært innstevnet tidligere og ikke hadde efterkommet stevningen, og kanskje særlig hvis man slett ikke hadde lyst til å avgi vidneprov i retten. Man sitter igjen med en fornemmelse av at Rolleiv ikke var interessert i å møte.

    De siste år av sitt liv bodde Rolleiv på Skeie. Der er han nevnt frem til 1602, men året efter nevnes kun en enke som oppsitter der, og dette er antagelig hans kone Berit. I odelsmanntallet av 1617 er Berit Skeie nevnt som eier av hele Skeie, Tveiten (med Ødegård) og Eigeland. Hun var da fortsatt i live og hadde ikke skiftet med sine barn.

    Skiftet ble imidlertid avholdt den 24. september 1621. Da var Berit fortsatt i live. Man ble da enige om at gården Skeie skulle tilfalle svigersønnene Peder Skeie og Åsulv Vermundsen Regevik. Disse 2 skulle også i fellesskap utrede føderådet for Berit. Hun skulle årlig blant annet ha 3 vetter korn. De 2 andre svigersønnene Andreas Madsen Tveiten og Atlak Madsen Eigeland skulle sammen med «deris medarffuinger» få gårdene Tveiten og Eigeland. Til gruppen medarvinger hørte de barn som Anders Madsen Tveitens kone Åsa Rolleivsdatter hadde fra sitt første ekteskap. Berit Skeie levde neppe så mange årene efterpå, før 1630 var hun død.

    Rolleiv Bjørnsen Tveiten bodde utvilsomt på nedre Tveiten. Alt taler for at Tveiten var delt i øvre og nedre Tveiten så tidlig som på 1500-tallet. Rolleiv, og senere hans enke Berit, eide hele Tveiten, og siden de senere oppsittere på øvre Tveiten eide sin part av gården, er det nærliggende å anta at de også hørte til Rolleiv Tveitens efterkommere. Men det må være med en tidligere kone, for de er ikke nevnt som arvinger efter Rolleivs kone Berit Salvesdatter. Noe som kan støtte opp under denne hypotese er at Tolleiv Torjesen øvre Tveiten blant annet hadde sønnene Rolleiv og Bjørn.

    Den som i første omgang overtok bruket her på nedre Tveiten var Rolleivs svigersønn Åsulv Regevik. 
    Sirdal - Gard og ætt, bind I, (Seland, Per, 1980) - Side 417
    Sirdal - Gard og ætt, bind I, (Seland, Per, 1980) - Side 417
    Sirdal - Gard og ætt, bind I, (Seland, Per, 1980) - Side 418
    Sirdal - Gard og ætt, bind I, (Seland, Per, 1980) - Side 418
    Død Etter 1602  Tveiten, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Søsken 2 brødre og 1 søster 
    Person ID I10382  Servan Homme
    Sist endret 26 Feb 2019 

    Far Aner Bjørn Ådnesen Lunde,   f. Nomeland, Valle, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. Lunde, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Famile ID F3364  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Berit Salvesdatter Langeid 
    Barn 
    +  1. Kvinne Joren Rolleivsdatter Tveiten,   f. Tveiten, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. Regevik, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
       2. Kvinne Åsa Rolleivsdatter Tveiten,   f. Tveiten, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
       3. Kvinne Torild Rolleivsdatter Tveiten,   f. Tveiten, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
       4. Kvinne Gunhild Rolleivsdatter Tveiten,   f. Tveiten, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
       5. Mann ? Rolleivsdatter Tveiten,   f. Tveiten, Sirdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
    Famile ID F3363  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 26 Feb 2019 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - ca 1540 - Lunde, Sirdal, Vest-Agder, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBygdebok - - Lunde, Sirdal, Vest-Agder, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Kilder 
    1. [S3000] Seland, Per, Sirdal - Gard og ætt, bind I, (Sirdal Kommune, 1987), Side 417-418.

    2. [S3000] Seland, Per, Sirdal - Gard og ætt, bind I, (Sirdal Kommune, 1987), Side 659-660.