Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
John Andreas Marinus Brun

John Andreas Marinus Brun

Mann 1840 - 1926  (86 år)    Har 52 aner og 27 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn John Andreas Marinus Brun 
    Fødsel 3 Des 1840  Halden, Østfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Brun, John Andreas Marinus - Fødsel-Dåp (Halden, Østfold Ministerialbok 1842)
    Brun, John Andreas Marinus - Fødsel-Dåp (Halden, Østfold Ministerialbok 1842)
    Dåp 29 Mai 1842  Halden, Østfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Mann 
    Folketelling 1865  Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01038310001909

    Yrke: Handelsfulmægtig
    Bosted: Strandgaden 9 
    Folketelling 1875  Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052377003208 
    Folketelling 1900  Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01037426004891 
    Folketelling 1910  Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036806002770 
    Folketelling 1920  Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01063300057033

    Sivilstand: enkemann
    Yrke: Forhenv. Bokhandler
    Fødselsdato: 1840-12-03
    Fødested: Fr-shald 
    Minneord / Nekrolog 9 Des 1926 
    John Andreas Marinus Brun (1840-1926) - Nekrolog i Dagsposten - Trønderen, torsdag 9. desember 1926
    John Andreas Marinus Brun (1840-1926) - Nekrolog i Dagsposten - Trønderen, torsdag 9. desember 1926
    Bokhandler A. Brun
    døde inat, efter nogen tids sykelighet, 86 aar gammel. Han var født 3die december 1840 i Fredrikshald og kom her til byen i 60-aarene. Han arbeidet først i en agenturforretning og overtok i_ 1873 sammen med Anton Heiberg, Jacob Andersens Enkes bokhandel. Efter 3 aars forløp opløstes firmaet Heiberg & Brun, hvorefter Brun begyndte egen bokhandel i samme gaard paa hjørnet av Kongens gate og Nordre gate, hvor den senere har været. Ved siden av sortementsbokhandel drev Brun adskillig med forlagsvirksomhet, væsentlig av karter og skolemateriel. Brun sluttet i 1905 med bokhandelen, som han overdrog til sin søn, F. Brun; han beholdt forlagsvirksomheten som han var optat med i de senere aar, indtil sygdom tvang ham til at slutte.

    Bokhandler Brun var i sin, tid i et lengere tidsrum valgt medlem av Norges banks eftersynskomite, men forøvrig holdt han sig undav offentlige hverv.
    Død 9 Des 1926  Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    John Andreas Marinus Brun (1840-1926) - Dødsannonse i Dagsposten - Trønderen, torsdag 9. desember 1926
    John Andreas Marinus Brun (1840-1926) - Dødsannonse i Dagsposten - Trønderen, torsdag 9. desember 1926
    Vor kjære far
    bokhandler A. Brun
    døde stille inat, 86 aar gammel
    Barn, svigerbarn og barnebarn
    Begravelse 14 Des 1926  Domkirkegården, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    John Andreas Marinus Brun (1840-1926) - Begravelse (Dagsposten - Trønderen, tirsdag 14. desember 1926)
    John Andreas Marinus Brun (1840-1926) - Begravelse (Dagsposten - Trønderen, tirsdag 14. desember 1926)
    Begravelse
    Bokhandler A. Bruns
    begravelse foregik idag fra kapellet paa Domkirkegaarden under stor deltagelse fra slegt, venner og forretningsforbindelser.
    Paa den rikt blomstersmykkede baare saaes en række kranse fra bokhandlere landet rundt som avdøde gjennem aarrækker hadde staat i forbindelse med.
    Pastor Fjellbu, som forrettet, holdt en vakker tale. Han mindedes tilslut avdøde, den gamle hædersmand, som var en pryd for sin stand og en god borger av denne by.
    Et orkester spilte og et damekor sang. Jordfæstelsen foregik paa familiens gravsted paa Domkirkegaarden.
    Magasin / Avisoppslag 18 Jun 1973 
    Bok-Brun i hundre år (Adresseavisen, mandag 18. juni 1973)
    Bok-Brun i hundre år (Adresseavisen, mandag 18. juni 1973)
    Bok-Brun i hundre år
    Brun-hjørnet har en sentral plass i trondhjemmeres geografiske bevissthet, og bokhandelen som ligger på dette hjørne av Nordre gate og Kongens gate har forlengst etablert seg som en kulturinstitusjon i byens sentrum. F. Bruns bokhandel kan i morgen feire 100-årsjubileum som Trondheims eldste eksisterende innen bransjen, og gjennom hele dette decennium har forretningens ledelse gått fra far til sønn. I dag er fjerde generasjon aktivt med i driften, som siden 1873 har omfattet langt mer enn å selge bøker. Både konsertbyrå og forlagsvirksomhet har sortert under denne bokhandelen som nå har to utsalg — hovedforretningen på selve «hjørnet» og en papiravdeling i nabolaget i Kongens gate 14.

    I anledning av det runde tall har F. Bruns bokhandel utgitt en jubileumsbok skrevet av Wilhelm K. Støren som gir et interessant bilde av firmaets utvikling gjennom disse hundre år og dessuten fletter inn trekk fra byens og landets historie sett i relasjon til bokhandlervirksomheten. Stoffet til denne omtale er hentet fra Størens bok.

    Det hele begynte med at John Andreas Marinus Brun -- han brukte fornavnet Andreas — inngikk kompaniskap med sin venn Anton Heiberg som hadde arvet en forretning efter sin mor. Brun var født i Halden, men hans foreldre flyttet med åtte barn til Trondhjem da han var ni år. Andreas var musikalsk -- en interesse han delte med Heiberg, og det falt derfor naturlig for de to å gå sammen om driften av forretningen sin bl. a. drev med utgivelse av musikalier og skjønnlitteratur.

    Brun-hjørnet blir til
    «Heiberg & Brun, Bog- & Papirhandel» ble det nye navnet på forretningen da kompaniskapet var inngått, og virksomheten ble samtidig flyttet til gården på hjørnet av Kongens gate og Nordre gate, hvor butikken fortsatt har sitt tilhold.

    Man vet lite om hvordan forretningen gikk de første årene, men det er grunn til å tro at Heibergs interesse for bokhandel stadig ble presset i bakgrunnen av musikk-engasjementet, og i 1876 ba han om å bli løst fra sin stilling som associe i firmaet, som dermed endret navn til «A. Bruns Boghandel». Driften fortsatte som før, også forlagsdriften. Samme år som Heiberg trådte ut, utgav forlaget Jacob Aall Bonnevies «Ny Mynt, Maal og Vegt anvendt i de fire Regningsarter». Norge gikk på denne tiden over til det metriske system, og man fikk øre og krone istedenfor ort, skilling og daler.

    Ved siden av å drive sin forretning deltok Andreas Brun den følgende tid aktivt i kommunepolitikken, og var i noen år medlem av bystyret. Han var også med i Norges Banks tilsynskomité.

    Skrifter i kommisjon
    I 1897 ble Trondhjems Historiske Forening stiftet samtidig med at byen feiret sitt 900-årsjubileum. Foreningen opprettet tidlig kontakt med bokhandler Brun, og i 1901 utkom første hefte at foreningens publikasjonsserie «Trondhjemske samlinger» i kommisjon hos Brun. Firmaet hadde da i en årrekke hatt skriftene fra Det Kgl. Norske Videnskabers selskab på tilsvarende måte.

    Kort efter århundreskiftet overtok neste generasjon ledelsen av forretningen, idet Fridthjov Brun avløste sin far som daglig leder. Han var født i 1875 og skaffet seg praksis i bokhandleryrket bl. a. i Leipzig og Zürich. I 1906 ble firmaets navn endret til «F. Bruns bokhandel».

    Han startet et konsert-byrå som fikk stor betydning for byens kulturliv. Han var en elsker av natur
    og friluftsliv og kom tidlig med i Trondhjems Turistforening, som han var formann for fra 1920 til 1935. Til tross for trange økonomiske forhold ekspanderte foreningen kraftig i disse årene, og det var en velfortjent utmerkelse Brun ble tildelt da han ved sin avgang som formann fikk Kongens fortjenstmedalje i gull for sin innsats for turistlivet.

    Kvænnavikas skrøner
    En av forlagets største suksesser var Martin Kvænnavikas skrøner, skrevet av farver Olaf Berg på Steinkjer. De fantastiske fortellinger om Survikjækta og dens mannskap ble meget populære da de i 1915 utkom på Bruns forlag, og i årene som fulgte kom enda fem samlinger. Også efter siste krig er disse skrønene kommet i flere opplag.

    Forlagsvirksomheten ble ellers innrettet på å skaffe det nye høyskolemiljø den litteratur det var behov for efter at NTH startet sin undervisning i 1914. Høyskolen med flere utenlandske lærere og forskere stilte selvsagt større krav til bokhandelen når det gjaldt å skaffe utenlandsk faglitteratur, og F. Bruns bokhandel vant her temmelig tidlig en enestående posisjon byen. Bruns forlag utgav efterhvert mange bøker for undervisningen på NTH, endel av dem i serien «Bruns teknisk-vitenskapelige bibliotek», og håndbøker skrevet av lærere ved skolen. Senere satset forlaget sterkt på forskningslitteratur også på andre felter. I 1941 kom N. A. Ytrebergs «Nordlandske handelssteder» og i 1943 fulgte Axel Coldevins store arbeid «Jordegods og storgårder i Nord-Norge».

    Tredje generasjon
    I 1940 ble tredje generasjon opptatt i firmaet, idet Finn Hagen Brun da ble kompanjong. Han er født i 1907 og har bokhandlerutdannelse i Tyskland, England og Frankrike. Han og hans far ble imidlertid fjernet som ledere av butikken i 1942, da nazistene erstattet dem med «kommisariske» ledere. Da far og sønn Brun igjen overtok ved frigjøringen, ble konsertbyråets virksomhet trappet ned og senere overtatt av andre.

    Foruten et størst mulig utvalg av norsk og utenlandsk litteratur satset man bl. a. på utgivelse av reproduksjoner av gamle prospekter fra Trondheim samt på efterkrigstidens storverk på forlagssiden, «Trondheim bys historie», som muligens vil foreligge komplett med et siste bind i løpet av jubileumsåret.

    Forlagsdriften ble generelt redusert fra 1950 av, men suksesser som «500 trønderskrøner» og «Smørekoppens visebok» ble publisert i ustanselig nye opplag og er kommet i henholdsvis 52 000 og 60 000 eksemplarer. Den sistnevnte publikasjon indikerer et fortsatt samspill med miljøet på NTH — og efterhvert også Lærerhøyskolen, hvor Bruns bokhandel i 1960-årene hadde en egen filial.

    Familieaksjeselskap
    Fjerde generasjon i firmaet passerte sin myndighetsalder samme år som Fridthjov Brun døde. Fridthjov Brun d.y. er nemlig født i 1940. Efter endt handelsutdannelse fikk han sin bokhandlerpraksis bl. a. i København, og i 1960 begynte han som medhjelper i firmaet, som i 1971 ble et familieaksjeselskap med Finn Brun som hovedaksjonær.
    Søsken 5 brødre og 2 søstre 
    Person ID I1067  Servan Homme
    Sist endret 7 Jul 2021 

    Far Aner Lorentz Christopher Brun,   f. 8 Apr 1796, Beitstad, Stjørdal, Nord-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 27 Nov 1854, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 58 år) 
    Mor Aner Anne Regine Schmidt,   dp. 12 Nov 1797, Trondheim domkirke, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 9 Sep 1851, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder ~ 53 år) 
    Ekteskap 8 Aug 1823  Beitstad, Stjørdal, Nord-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [3
    Brun, Lorentz Christopher og Anne Regine Schmidt - Ekteskap (Beitstad. Nord-Trøndelag Ministerialbok 1823)
    Brun, Lorentz Christopher og Anne Regine Schmidt - Ekteskap (Beitstad. Nord-Trøndelag Ministerialbok 1823)
    Alder ved ekteskap Han : 27 år og 4 måneder - Hun : 25 år og 9 måneder. 
    Famile ID F317  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Alvilde Louise Christophersen,   f. 18 Aug 1845, Horten, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 11 Sep 1924, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 79 år) 
    Ekteskap 24 Apr 1874  Horten, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [4
    Brun, John Andreas og Alvilde Louise Christophersen - Ekteskap (Horten, Vestfold Ministerialbok 1874)
    Brun, John Andreas og Alvilde Louise Christophersen - Ekteskap (Horten, Vestfold Ministerialbok 1874)
    Alder ved ekteskap Han : 33 år og 4 måneder - Hun : 28 år og 8 måneder. 
    Barn 
    +  1. Mann Fridthjov Brun,   f. 26 Nov 1875, Strinda, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 27 Jun 1961, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 85 år)
    +  2. Mann Alf Brun,   f. 23 Mar 1877, Strinda, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 22 Apr 1956, Levanger, Nord-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 79 år)
       3. Mann Kristian Brun,   f. 13 Des 1878, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 9 Jun 1880, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 1 år)
    +  4. Mann Andreas Brun,   f. 19 Feb 1880, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 8 Feb 1957, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 76 år)
    Famile ID F2375  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 9 Okt 2018 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - 3 Des 1840 - Halden, Østfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDåp - 29 Mai 1842 - Halden, Østfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsFolketelling - http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01038310001909 Yrke: Handelsfulmægtig Bosted: Strandgaden 9 - 1865 - Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsEkteskap - 24 Apr 1874 - Horten, Vestfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsFolketelling - https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052377003208 - 1875 - Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBarn - Kristian Brun - 13 Des 1878 - Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBarn - Andreas Brun - 19 Feb 1880 - Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsFolketelling - https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01037426004891 - 1900 - Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsFolketelling - https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036806002770 - 1910 - Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsFolketelling - https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01063300057033 Sivilstand: enkemann Yrke: Forhenv. Bokhandler Fødselsdato: 1840-12-03 Fødested: Fr-shald - 1920 - Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 9 Des 1926 - Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Bilder
    John Andreas Marinus Brun (1840-1926) - ca. 1870, fotograf Olaf Olsen i Trondheim-1
    John Andreas Marinus Brun (1840-1926) - ca. 1870, fotograf Olaf Olsen i Trondheim-1
    John Andreas Marinus Brun (1840-1926) - ca. 1870, fotograf Olaf Olsen i Trondheim-2
    John Andreas Marinus Brun (1840-1926) - ca. 1870, fotograf Olaf Olsen i Trondheim-2

  • Kilder 
    1. [S671] Østfold fylke, Halden, Ministerialbok nr. I 5 (1834-1845), Fødte og døpte menn 1842, side 80., http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061011040521.jpg.

    2. [S5100] DIS Gravminner, https://slektogdata.no/gravminner/grav/435adf73-bbf7-4ff1-a2df-de71c8088e20.

    3. [S635] Nord-Trøndelag fylke, Beitstad, Ministerialbok nr. 741A04 (1822-1836), Ekteviede 1823, side 133., http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070927660579.jpg.

    4. [S2837] Ministerialbok for Horten prestegjeld 1872-1877 (0703Q), s. 251, Viede (1874), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060914030687.jpg.