Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Ole Marius Volkmar Thoresen

Ole Marius Volkmar Thoresen

Mann 1850 - 1942  (91 år)    Har 2 aner og 32 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Ole Marius Volkmar Thoresen 
    Fødsel 20 Nov 1850  Larvik, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Dåp 19 Jan 1851  Larvik, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Mann 
    Folketelling 1891  Larvik, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052805005295

    Sivilstand: gift
    Yrke: Skibsfører 
    Folketelling 1910  Skien, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036515008998

    Sivilstand: gift
    Yrke: Dampskibsfører (S/S "Wøringen" Arendal, Rute Skien Arendal)
    Fødselsdato: 1850-11-20
    Fødested: Larvik 
    Magasin / Avisoppslag 18 Nov 1920 
    Ole Marius Volkmar Thoresen (1850-1942) - 70 år (Østlands-posten den 18. november 1920)
    Ole Marius Volkmar Thoresen (1850-1942) - 70 år (Østlands-posten den 18. november 1920)
    70 aar.
    Kaptein Ole Thoresen, mangeaarig fører av «Vøringen» fylder førstkommende lørdag 70 aar. Som de fleste av den ældre slegt her i byen vet er hr. Thoresen født Larviksmand og en bror av bokholder Einar Thoresen hersteds.

    Kaptein Thoresen har i den sidste menneskealder bodd i Skien.
    «Varden» har i anledning 70-aarsdagen hat en samtale med hr. Thoresen, som fortæller interessant fra sit lange sjømandsliv og som sikkert vil læses med interesse av hr Thoresens venner og bekjendte her i byen.

    Bladet skriver:
    Ingen skulle ville tro det, hvis det ikke absolut kunde bevises, at «Thoresen paa «Vøringen» ganske snart fylder de sytti aar. Og dog er det saa, idet kaptein Ole Marius Volkmar Thoresen er født i Larvik den 20. november 1850.

    Kan uttrykket «bære sin alder godt» nogen gang anvendes med god grund, saa maa det være om kaptein Thoresen. Slik som han ser ut idag har vi jo set ham i en aarrække, like rank og spænstig, som da han for nogen aar siden stod paa «Vøringen»s kommandobro. Men saa har ogsaa Thoresen, som han selv uttrykker det, «gjennemgaat en spartansk opdragelse». Dermed sigter han til opdragelsen tilsjøs og i den tid, da der virkelig skaptes sjøfolk, da det mere gjaldt aa bruke merlespikeren end rust-hammeren, da ankerspillet blev hivd op under munter opsang og da tampen heller ikke var ukjendt som opdragelsesmiddel.

    Thoresen var kun 15 ½ aar gammel da han første gang stak tilsjøs med barken «Norden» av Larvik, korresponderende reder kjøbmand Christensen. Thoresen var forhyrt som kahytsgut og barken hadde en dyr menneskelast inde, som skulde til det da endnu mere fjerne og vinkende vesten. Dette var jo noget vi maatte ha Thoresen til aa fortælle om, da vi forleden avla ham visit.

    — Ja, naar jeg tænker paa emigranttrafiken da og nu, sier han, saa er det saan forskjel som paa nat og dag. Det var altsaa i 1866 jeg for første gang tok ut og turen stod for Queebec. «Norden», som var paa ca. 600 ton, hadde med mandskap og passagerer ialt 403 personer ombord. Det var folk i alle aldre fra barn til oldinger. De kan tro passagererne hadde ikke stor anledning til aa stille fordringer til komforten dengang. Skuten var bare indredet med denne ene tur for øie. Alt var saaledes helt provisorisk. Paa tyskendæk var køipladserne indredet, og det var nok ogsaa nogen underlige køipladse. Det var nogen binger, som var sat op i to etager i skibets længderetning. Materialerne var uhøvlede bord — det var ikke andet det. Det lignet nærmest svenskebaaterne, naar de i gamle dage kom seilende med grisunger. Paa dækket var der en provisorisk bysse, men den var det nok ikke alle som fik anledning til aa benytte. Maten var mest lefse, spekelaar, erter og gryn, raa, som de var. Paa en slik tur hænder omtrent alt mulig. Vi hadde baade fødsler og dødsfald ombord med begravelse i Atlanterhavet, men kom forøvrig vel over.

    Ved ankomsten til Queebec kom agenterne for de forskjellige jernbaneselskaper ombord. Emigranterne blev nemlig fra Queebec spredt utover baade Kanada og staterne — mesteparten drog til vesten. Passagererne maatte da ind i kahytten for aa faa kjøpt billetter av agenterne og maatte betale i sølvpenge. Det blev da tilslut hele sække med sølvpenge, som maatte drasses i land. Paa Amerika farte jeg i fem aar, forliste da som anden-styrmand med en skute i Nord-Atlanteren. Flere Skiensskuter gik forresten ogsaa under den høst under de svære storme. Vi blev imidlertid reddet av en irlænder, som ogsaa var sprunget læk og fløt paa lasten. Efter en 10 dages haard tørn kom vi imidlertid ind til Queenstown. Men der stod vi paa «bar bakke», for vi hadde mistet alt ved forliset.

    Anden gang jeg forliste, sier Thoresen, var med «Hedrum», ogsaa av Larvik. Jeg var da avancert til flagkaptein eller «barnepike», som vi kaldte det. Det vil si, at skibets kaptein ikke hadde gode papirer nok aa seile med. Ind- og utklareringen maatte foregaa i mit navn. Det var lille-juleaften og nede paa Vestindien vi forliste. Vi mistet ogsaa den gang alle vore eiendele, saa det blev jo en trist jul. — Jeg hadde imidlertid nu faat mit skibsfører certifikat, sier han, og viser ogsaa dette nu morsomme dokument fra 1874, hvorpaa skrevet staar:
    «Ole Marius Volkmar Thoresen — blond af Haar, blaa af Øine, midd. av Høide, har for undertegnede Sessionsbestyrelse godtgjort at have opfyldt Betingelserne i Lov af 13. August 1857 om Adgang til at føre Fartøi og har ved den almindelige Styrmandseksamen erholdt Karakteren — bequem — hvorfor herved» osv.
    «Bequem» var den gang bedste karakter og motsat «Ei bequem ».

    Efter forliset i Vestindien seilte Thoresen i, mange aar i kaffetraden paa Brazilien og Newyork og hadde ogsaa delvis egne skuter aa føre. Da det imidlertid i nittiaarene blev daarlig med seilskuterne opgav han denne fart og flyttet i 1891 hit til Skien og overtok førerstillingen paa «Eidanger», som da avløste «Vøringen» i Østlandsruten paa Fredrikshald, mens «Vøringen» blev sat ind i Vestlandsruten. Hermed kommer vi imidlertid ind paa kapitlet om Breviksrutens historie. «Vestlandsruten», som startedes av grosserer A. Johnsen, var nemlig begyndelsen til den senere saa vigtige og populære Breviksrute. Denne rute fik allerede fra første stund av et godt renome, noget som i første række skyldes, at det altid har været lagt an paa «aa holde ruten». Der har været klager over den bevares! Men det har altid gjældt materiellet, som trafiken efterhvert har vokset fra.

    I Breviksruten og senere i ruten Skien—Arendal med «Vørringen» har nok kaptein Thoresen tat mangen en haard tørn. Baatene maatte jo paa en maate konkurrere med jernbanen og minutterne var kostbare. Det gjaldt altid aa ta sig frem, sommer som vinter, i storm og taake. Og naar Breviksbaatene eller «Vøringen» laa inde, da kunde man ogsaa være viss paa at det ikke var «værendes ute».

    Kaptein Thoresen har ført sine baater uten nævneværdige uheld, en brukket propel kanske en gang eller saa — det er alt. Naar man snakker med ham om dette punkt sier han bestemt:
    — Ja, jeg maa si, jeg har været heldig.

    Heldet vet vi imidlertid er noget man ogsaa kan skape sig selv og kanske ikke mindst skapes det ved godt sjømandsskap. Og godt sjømandsskap har kaptein Thoresen vist utallige gange det vil især «Vøringen's i aarenes løp mange passagerer kunne tale med om.

    Ved siden av det gode sjømandsskap har «Thoresen paa «Vøringen» altid været den lune elskværdige og vindende kaptein, som hans passagerer kun har hat lovord om.

    Endnu ved syttiaarsdagen staar Thoresen i aktiv tjeneste, idet han staar som fører av «Halden». Rigtignok er «Halden» for tiden oplagt, men det er ikke Thoresens skyld. Det er visselig mange som med «Varden» vil mindes «Thoresen paa «Vøringen» paa hans syttiaarsdag.
    Død 29 Mai 1942  Skien, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Ole Marius Volkmar Thoresen (1850-1942) - Dødsannonse i Grenmar den 2. juni 1942
    Ole Marius Volkmar Thoresen (1850-1942) - Dødsannonse i Grenmar den 2. juni 1942
    Vår inderlig kjære far,
    svigerfar og bestefar
    fhv. dampskibsfører
    Ole Marius Volkmar Thoresen

    døde idag nær 92 år gl.
    Skien, 29. mai 1942.
    Gudrun og Ingvard Thoresen
    Dorthea og Iver Isaksen
    Erika og Josef Johansen.
    Barnebarn.

    Begravelsen finner sted onsdag kl. 14 fra kapellet på Nordre Gravlund til Johannes kirkegård.
    Minneord / Nekrolog 30 Mai 1942 
    Ole Marius Volkmar Thoresen (1850-1942) - Nekrolog i Grenmar den 30. mai 1942
    Ole Marius Volkmar Thoresen (1850-1942) - Nekrolog i Grenmar den 30. mai 1942
    Kaptein Ole Volkmar Thoresen død.
    Det triste budskap spredtes i Skien igår: kaptein Thoresen er død. Hvem kjente ikke denne slanke, hvithårede kjempeskikkelsen, når han «gjorde byen» i de stille formiddagstimer og sammen med sine jevnaldrende kolleger møttes til en «palaver» i Ibsenparken. De hadde sin faste benk der, «Skipperbenken» hvor de frisket opp minner fra seilskutetiden, som de omtalte med respekt og kjærlighet.

    Nå har han lagt ned vandringsstaven for godt. Men så var han også, en av Skiens eldste innbyggere og ville fylt sine 93 til høsten.

    Kaptein Ole Volkmar Thoresen var født i Larvik 20. november 1850.
    Som unggutt stod hans hu til sjøen og ikke før var han over konfirmasjonen, før han dro ut for å søke eventyret, og reisen varte i samfulle 58 år.

    Bare 15½ år gammel dro han utmed barken «Norden» fra Larvik, og senere ble det dels langfart og dels kystfart. I 70-årene for han med skuter som gikk i emigrantfarten på, Quebec.

    I 1891 sluttet han langfarten idet han kom i A. Johnsen tjeneste som kaptein på dampskipet «Eidanger». Etter noen år å ha ført «Eidanger» fikk han «Vøringen» — og det var som kaptein på «Vøringen» Thoresen ble best kjent nedover Sørlandskysten. Om det kunne være ett og annet å si på gamle «Vøringen» — om dens kaptein vanket det aldri annet enn lovord. Han var rent forgudet av passasjerene, og dette skyldtes ikke bare hans elskverdige og forekommende vesen men også den brede trygghet som fulgte med ham.

    I de 32 år Thoresen for på sjøkysten dels i Breviksruten og dels i turen Skien—Arendal hadde han ikke ett eneste uhell, og da han i 1932 takket av ble han utmerket med kongens fortjenestemedalje i gull — en hedersbevisning som var på sin plass.

    På landjorden viet han sjømannsmisjonen megen interesse, idet han fullt ut forstod denne misjons betydning for sjøfolk.

    Han var i en lang rekke år interessert og populært medlem av Skien og Omegns Sjømannsforening, og var også foreningens æresmedlem.

    Med kaptein Thoresen er en god samfundsborger vandret bort. Han var en rakrygget personlighet, i besiddelse av et lyst og friskt sinn, som gjorde ham til det verdifulle menneske han var.
    Vi lyser fred over hans minne!
    Begravelse 3 Jun 1942  Johannes Kirkegård, Skien, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Person ID I12698  Servan Homme
    Sist endret 15 Feb 2021 

    Far Erik Thoresen,   f. 7 Apr 1812, Christiania, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 2 Mar 1887, Larvik, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 74 år) 
    Mor Anne Kathrine Todsen,   f. 3 Aug 1807, Kongsvinger, Hedmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 9 Nov 1881, Larvik, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 74 år) 
    Ekteskap 21 Sep 1835  Domkirken, Kristiania, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    Alder ved ekteskap Han : 23 år og 5 måneder - Hun : 28 år og 1 måned. 
    Famile ID F5389  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Aner Petra Sørine Sørensen,   f. 12 Aug 1857, Horten, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 8 Jul 1921, Skien, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 63 år) 
    Ekteskap 20 Nov 1884  Larvik, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [3
    Alder ved ekteskap Han : 34 år - Hun : 27 år og 3 måneder. 
    Barn 
    +  1. Mann Peder Ingvard Thoresen,   f. 20 Aug 1885, Larvik, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 7 Mar 1947, Notodden, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 61 år)
    Gift: 1x  2. Kvinne Thrine Dorthea Thoresen,   f. 19 Sep 1887, Larvik, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 17 Okt 1965, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 78 år)
    +  3. Kvinne Erika Thoresen,   f. 4 Apr 1890, Larvik, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 7 Apr 1976, Skien, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 86 år)
    Famile ID F4156  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 3 Okt 2021 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - 20 Nov 1850 - Larvik, Vestfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDåp - 19 Jan 1851 - Larvik, Vestfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsEkteskap - 20 Nov 1884 - Larvik, Vestfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBarn - Peder Ingvard Thoresen - 20 Aug 1885 - Larvik, Vestfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBarn - Thrine Dorthea Thoresen - 19 Sep 1887 - Larvik, Vestfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBarn - Erika Thoresen - 4 Apr 1890 - Larvik, Vestfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsFolketelling - https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052805005295 Sivilstand: gift Yrke: Skibsfører - 1891 - Larvik, Vestfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsFolketelling - https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036515008998 Sivilstand: gift Yrke: Dampskibsfører (S/S "Wøringen" Arendal, Rute Skien Arendal) Fødselsdato: 1850-11-20 Fødested: Larvik - 1910 - Skien, Telemark, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 29 Mai 1942 - Skien, Telemark, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBegravelse - 3 Jun 1942 - Johannes kirkegård, Skien, Telemark, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Bilder
    Bryllup til Ingvard Thoresen (1885-1947) og Gudrun Sørensen (1887-1975) den 21. september 1911 i Kristiania
    Bryllup til Ingvard Thoresen (1885-1947) og Gudrun Sørensen (1887-1975) den 21. september 1911 i Kristiania
    Ole Marius Volkmar Thoresen (1850-1942)
    Ole Marius Volkmar Thoresen (1850-1942)
    Ole Marius Volkmar Thoresen (1850-1942)-2
    Ole Marius Volkmar Thoresen (1850-1942)-2

  • Kilder 
    1. [S5171] Ministerialbok for Larvik prestegjeld, Larvik sokn 1848-1856 (0707P), s. 43, Fødte og døpte (1851), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20051019020047.jpg.

    2. [S5181] Ministerialbok for Oslo Domkirke / Vår Frelsers menighet prestegjeld 1828-1847 (0301M12), s. 350-351, Viede (1835), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060215040360.jpg.

    3. [S6377] Ministerialbok for Larvik prestegjeld 1884-1902 (0707P), s. 186, Viede (1884), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060609040200.jpg.