Slektstavle til
familien Servan Homme

Birger Nicolai Johansen

Birger Nicolai Johansen

Mann 1917 - 1999  (81 år)    Har 8 aner men ingen etterkommere i Familietreet.

 Set As Default Person    

Personlig informasjon    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Birger Nicolai Johansen 
  Kallenavn Nikken 
  Født 29 Nov 1917  Skien, Telemark, Norway Find all individuals with events at this location 
  Kjønn Mann 
  Død 24 Okt 1999  Bærum, Akershus, Norway Find all individuals with events at this location 
  Nicolai Johansen (1917-1999) - Dødsannonse i Aftenposten den 26. oktober 1999
  Nicolai Johansen (1917-1999) - Dødsannonse i Aftenposten den 26. oktober 1999
  Vår kjære
  Nicolai Johansen
  Nicken

  fodt 29. november 1917,
  sovnet rolig inn 24.oktober 1999.
  Tryggve - Marit
  Tor - Ida
  Harald
  Christian, Marius og Maria,
  Helle, Håkon, Øystein, Ingvild
  Maren Sofie
  Tor - Torhild
  - Lena
  Bisettes i Vestre krematorium, nye kapell,
  fredag 29. oktober kl. 10.30.
  Minneord / Nekrolog 25 Okt 1999 
  Nicolai Johansen (1917-1999) - Nekrolog i Dagsavisen den 25. oktober 1999
  Nicolai Johansen (1917-1999) - Nekrolog i Dagsavisen den 25. oktober 1999
  «Nicken» er død
  Jan-Erik Sveum NTB

  Nicolai Johansen, hele norsk fotballs «Nicken», sovnet stille inn søndag, 81 år gammel. Fotballhøvdingen var bærebjelken i norsk fotball i over en mannsalder.

  Fotballpresident Per Ravn Omdal sa til NTB i går at «Nicken» personifiserte norsk fotball på en utmerket måte fra freden i 1945 til midt på 1980-tallet, og viste en utrolig kraft enten det gjaldt arbeidet med A-landslaget eller grasrota i norsk fotball.
  — Grasrota, det frivillige idrettsarbeidet i alle klubber og kretser lå hans hjerte nærmest. Ifølge «Nicken» var det grunnfjellet i fotballen, sa Omdal, som poengterte at avdøde Nicolai Johansen reiste grunnmuren norsk fotball står på.
  — Han reiste land og strand rundt for Norges Fotballforbund, og «Nicken» var like kjent over alt. Det var han også i det europeiske fotballmiljøet, hvor han la ned et stort arbeide i UEFA på 1960- og 1970-tallet, sa Omdal, som framhevet Nicolai Johansens arbeide for kvinnefotballen.
  — Som generalsekretær gikk han i bresjen da fotball for kvinner for alvor kom på banen på 1970-tallet. Det var viktig at han med sin autoritet tok tak i dette arbeidet, sa fotballpresidenten.
  — Han gjorde alt for å tjene fotballen. Det var aldri snakk om private motiv. Lojaliteten var mot fotballen. Det er ikke få personer i fotballmiljøet som har fått en hjelpende hånd av «Nicken», sa han.

  Begynte som indre høyre
  Med Nicolai Johansens død er en epoke i norsk fotball avsluttet. Han ble født i Skien 29. november 1917 og snørte på seg sine første fotballsko der. De første kampene spilte han for gutteklubben Fram. Senere ble det Skiens Ballklubb, der spilte han indre høyre både som junior og på A-laget.

  Men best var han som friidrettsutøver for Odd Friidrettsklubb. I løpet av ungdomsårene ble han kretsmester både i stafett, kule og tresteg. Etter artium og jobb på Norsk Hydro gikk turen til Oslo og Norges Fotballforbund, hvor han fikk jobben som sekretærassistent for legendariske Asbjørn Halvorsen i 1939.

  Det ble idrettsstreik under krigen, og «Nicken» tok del i det illegale arbeidet. Også der viste han handlekraft.
  Ikke minst Gestapo-offiseren som skulle arrestere ham merket det. Det endte i et voldsomt basketak i en leilighet i Sandvika utenfor Oslo, og «Nicken» greide å flykte med et skuddsår i armen. Han svømte så over til Kalvøya hvor han traff venner. Senere gikk turen til Sverige, hvor han straks gikk i gang med organisering av idrettsarbeid blant flyktningene.

  På rett kjøl
  Etter krigen bar det tilbake til fotballforbundet og sekretærjobb. Den hadde han til han ble utnevnt til generalsekretær i 1955. Den posisjonen holdt han til 1983. Men «Nicken»-perioden var ikke over for det.
  På slutten av 1980-tallet vaklet styret i Norges Fotballforbund så kraftig at det måtte ryddes opp. Da ropte fotballbevegelsen igjen på Mr. Fotball. Han gikk inn i Per Omdals interimsstyre i 1987. Sammen var de med på å bringe fotballskuten på rett kjøl.

  Senere er den seilt inn i verdenstoppen. Det er skjedd på den grunnmur «Nicken» bygde. Helt til det siste fulgte han ivrig med i norsk fotball. Så sent som i sommer reiste han med det norske kvinnelandslaget til VM i USA.

  Tidligere i år ble han enkemann. I høst sviktet helsen også for Nicolai Johansen som kom på sykehjem fredag. I går sovnet han stille inn.
  Minneord / Nekrolog 26 Okt 1999 
  Nicolai Johansen (1917-1999) - Nekrolog i Telemarksavisa den 25. oktober 1999
  Nicolai Johansen (1917-1999) - Nekrolog i Telemarksavisa den 25. oktober 1999
  «Nicken» er død
  SKIEN: I går kom den triste meldingen. Nicolai «Nicken» Johansen sovnet stille inn på sykehjemmet der han bodde sine aller siste dager. En av Norges største fotballpersonligheter er borte.


  Lars Løkkebø
  Mens Odd var i ferd med å feie Rosenborg av banen på Lerkendal kom den triste meldingen. Tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund, Nicolai Johansen var død. «Mr. Fotball» - «Nicken» - var borte, 81 år gammel. Med ham er et stykke av norsk fotballhistorie borte.
  - Dette er en trist dag. Budskapet om hans bortgang blir mottatt med sorg i hele fotball-Norge og langt ut over våre grenser. Det sier tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund, Trygve Bornø til TA. Bornø overtok som generalsekretær i fotballforbundet etter «Nicken».

  Skienspatriot
  Nicolai Johansen var født i Skien, på Gimsøy, i 1918. Bare noen måneder gammel flyttet familien til Duestien, der han vokste opp.
  - Han var veldig opptatt av Skien og var mye i Skien, selv om han flyttet herfra tidlig. Han rakk imidlertid å arbeide for Hydro før han forsvant til Oslo, forteller Per Bratsberg. Han kjente «Nicken» godt fra sitt mangeårige engasjement i Odd.
  - «Nicken» spilte en kamp for Odd. Han kom fra Skiens Ballklubb og gikk også tilbake til Skiens Ballklubb, forteller Bratsberg.
  - Han var en kjernekar, sier Per Bratsberg.

  Et liv med Fotball
  For Nicolai Johansen kom hele livet til å dreie seg om fotball. Selv om han i sine ungdomsdager også rakk å sette noen kretsrekorder i friidrett som junior.
  - Han kom til fotballforbundet allerede før krigen, og var med på hele gjenoppbyggingen etter krigen. Han ble ansatt som generalsekretær i 1954 og gikk av i 1983, forteller Trygve Bornø.
  - Han hadde en lang arbeidsdag for norsk fotball. Han var med på oppbyggingen og utviklingen av seriesystemet.
  - Han var også en av de som raskt og sterkest involverte seg i oppbyggingen av kvinnefotballen. Så sent som i sommer fulgte han Norges kvinnelandslag på nært hold i fotball-VM i USA. Han fikk også innpass i UEFA-systemet. Der var han en god representant for, norsk fotball, sier Bornø.

  Inspirerende leder
  - «Nicken» var en inspirerende og krevende leder og sjef. Det var ingen tvil om hva han ville og hva han ønsket. Han hadde veldig god kunnskap og god oversikt. Fotballens historie i Norge hadde han på rams i hodet, det var bare å spørre, sier Bornø.
  - Noe av det fine var også at han var hele landets mann. Han hadde relasjoner rundt om i hele landet, uansett divisjon. Han hadde en utrolig evne til å skaffe seg venner og kontakter, forteller Trygve Bornø.
  Nicolai Johansen var selvfølgelig på plass i Skien da Odd spilte sin første kamp i eliteserien i april. Sammen med president Per Omdal i fotballforbundet åpnet «Nicken» fotballmuseet i Brekkeparken.
  Nicolai Johansen var den siste gjenlevende av fotballforbundets to æresmedlemmer.
  Søsken 2 søsken 
  Person ID I15751  Servan Homme
  Sist endret 16 Feb 2021 

  Far Josef Johansen,   f. 8 Nov 1885, Skien, Telemark, Norway Find all individuals with events at this location,   d. 21 Apr 1973, Skien, Telemark, Norway Find all individuals with events at this location  (Alder 87 år) 
  Mor Aner Erika Thoresen,   f. 4 Apr 1890, Larvik, Vestfold, Norway Find all individuals with events at this location,   d. 7 Apr 1976, Skien, Telemark, Norway Find all individuals with events at this location  (Alder 86 år) 
  Gift 1 Apr 1915  Skien, Telemark, Norway Find all individuals with events at this location  [1
  Famile ID F5381  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Anne-Marie Larsen,   f. 31 Mar 1918,   d. 14 Feb 1999, Stabekk, Bærum, Akershus, Norway Find all individuals with events at this location  (Alder 80 år) 
  Sist endret 14 Feb 2021 
  Famile ID F5382  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsFødt - 29 Nov 1917 - Skien, Telemark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsDød - 24 Okt 1999 - Bærum, Akershus, Norway Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 

 • Kilder 
  1. [S5173] Ministerialbok for Skien prestegjeld 1915-1921, s. 228, Viede (1915), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb10311205150222.jpg.