Slektstavle til
familien Servan Homme

Thorstein Guthe

Thorstein Guthe

Mann 1912 - 1994  (82 år)    Har ingen aner men 3 etterkommere i Familietreet.

 Set As Default Person    

Personlig informasjon    |    Media    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Thorstein Guthe 
  Født 25 Apr 1912  Oslo, Norway Find all individuals with events at this location 
  Kjønn Mann 
  Død 24 Jun 1994  Oslo, Norway Find all individuals with events at this location 
  Thorstein Guthe (1912-1994) - Dødsannonse i Aftenposten den 29. juni 1994
  Thorstein Guthe (1912-1994) - Dødsannonse i Aftenposten den 29. juni 1994
  Min kjære mann,
  vår far, svigerfar og bestefar
  Thorstein Guthe
  født 25. april 1912,
  døde på Diakonhjemmet
  24. juni 1994 etter et kort sykeleie.
  Kari
  Torbjørn - Laila
  Petter - Trine
  Jens - Kristin
  Hans Jørgen, Vibeke,
  Aleksander, Adrian, Sandra,
  Cecilie, Nora, Nicolai
  Bisettes fra Ullern kirke mandag 4. juli kl. 11.30.

  Høytideligheten avsluttes i kirken.
  Vennligst ingen blomster til hjemmet.
  Gravlagt 4 Jul 1994  Ullern kirke, Oslo, Norway Find all individuals with events at this location 
  Minneord / Nekrolog 7 Jul 1994 
  Thorstein Guthe (1912-1994) - Nekrolog i Aftenposten den 7. juli 1994
  Thorstein Guthe (1912-1994) - Nekrolog i Aftenposten den 7. juli 1994
  Thorstein Guthe
  Overlege Torstein Guthe døde 24. juni, 82 år gammel.
  Guthe var en internasjonal pionér i massebekjempelsen av farlige smittsomme sykdommer ved bruk av antibiotika.

  Thorstein Guthe var født i Oslo, og tok medisinsk embedseksamen i 1939. Under den annen verdenskrig var han sjeflege ved det norske flyvåpen i Little Norway, Canada 1940-41, deretter lege ved det norske helsekontor for sjøfolk i New York, senere Helsedirektoratets representant ved ambassaden i Washington og generalkonsulatet i New York.

  I 1946-47 studerte han epidemiologi, yrkeshygiene og helseadministrasjon ved Johns Hopkins-universitetet i Baltimore, USA. Da verdens Helseorganisasjon ble grunnlagt i årene 1947-48 ble han knyttet til organisasjonens hovedsekretariat, med bopel i Genève. Arbeidet mot de veneriske sykdommer og mot Yaws - frambøsi - ble hans ansvarsområde. Yaws - frambøsi ytrer seg først ved feber og væskende sår på kroppen. Sykdommen smitter ved direkte hudkontakt mellom syk og frisk. Den sprer seg derfor lett blant barn i de tropiske fuktige og mest barnerike områder av verden, dvs. store deler av Afrika, Latin-Amerika og Sydøst-Asia. Sykdommen går ikke sjelden over i en kronisk, til dels invalidiserende form, ikke ulik den såkalte radesyken som herjet i Norge for et par hundre år siden.

  Det ble Thorstein Guthes oppgave å stimulere og koordinere det internasjonale arbeid mot sykdommen, fra grunnforskning til den anvendte, kliniske forskning, i universiteter og i de primitive
  helsestasjoner i tropiske skoger, omfattende også utdannelse av personell og transport av utstyr og medikamenter. Arbeidet fremtrer i dag som et av de mest vellykkede og velsingelsesrike som er gjennomført i internasjonal regi mot en utbredt sykdom, ved systematisk, vitenskapelig velfundert og kontrollert bruk av penicillin. Millioner av mennesker er efterhvert behandlet, og sykdommen er bragt under kontroll så langt det er mulig ved medisinske tiltak alene.

  Tilsvarende energi, fantasi og vitenskapelig grundighet preger Thorstein Guthes arbeid mot veneriske sykdommer. Det ble spesielt satt inn mot syfilis blant dem som utførte transportarbeid i den internasjonale varehandel. Forskning, tidlig diagnose, tidlig behandling og etterkontroll var stikkordene, med opprettelse av et nett av poliklinikker i havnebyene jorden rundt.

  Da hans internasjonale stilling utløp i 1972, ble Thorstein Guthe konsernoverlege i Elkem-Spigerverket, hvor han også nedla et innsiktsfullt, intelligent arbeid rettet mot yrkessykdommer knyttet til aluminiumsindustrien. Han fortsatte med det helt inntil det siste.

  I 1985 ble Thorstein Guthe utnevnt til ridder av St. Olavs Orden for hans innsats i norsk og internasjonalt helsearbeid». Han var medlem og æresmedlem av vitenskapelige selskaper verden over.

  I sine mange år i Genève åpnet han og hans hustru sitt hjem for norske og utenlandske kolleger og andre som besøkte internasjonale organisasjoner som har sitt, hovedsete i Genève. Thorstein Guthe var en stimulerende og krevende mann å være samme med, også privat, intenst opptatt av sitt fag, sine hobbyer og av svært meget annet, både stort og smått. Hans nærmeste familie var ankret under hans undertiden nesten hvileløse aktivitet. Til familien går de varmeste tanker fra kolleger og venner verden over.
  Fredrik Melbye
  Person ID I15864  Servan Homme
  Sist endret 18 Feb 2021 

  Familie Aner Karen Hedevig Schjødt,   f. 7 Nov 1923, Oslo, Norway Find all individuals with events at this location,   d. 29 Jul 2005, Oslo, Norway Find all individuals with events at this location  (Alder 81 år) 
  Barn 
  Gift: 1x  1. Mann Nålevende
  Gift: 1x  2. Mann Nålevende
  Gift: 1x  3. Mann Nålevende
  Sist endret 18 Feb 2021 
  Famile ID F5425  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsFødt - 25 Apr 1912 - Oslo, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsDød - 24 Jun 1994 - Oslo, Norway Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 

 • Bilder
  Thorstein Guthe (1912-1994)
  Thorstein Guthe (1912-1994)