Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Johan Didriksen

Johan Didriksen

Mann 1861 - 1950  (89 år)    Har 100 aner og 16 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Johan Didriksen 
    Fødsel 29 Jul 1861  Omland, Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Dåp 25 Aug 1861  Fjotland kirke, Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Mann 
    Kort Biografi Johan var en av de mange "barnevandrerne" på Agder.

    Barnevandrer Johan Didrikson fra Omland i Fjotland. Det er ikke mye vi vet om Johan Didriksens liv som gjeter og barnevandrer. Johan var født på gården Omland (Åmland) i Fjotland 29. juli 1861.Foreldrene var Karen Dorthea Markusdatter Helle, født i 1827 og Didrik Larsen Omland, født 1811. Edstebroren Lars, født i 1847, måtte tidlig ut som gjeter og var en av barnevandrerne. Han kom til Froland der han slo seg ned og siden giftet seg med Marthe Ommundsdatter fra Herefoss. De fikk seks barn. Søsteren Ida, født i 1858, Kom også til Froland. Men vi vet ikke om hun var en av de mange barnevandrerne. Hun giftet seg med en Gunder Gundersen og de fikk også seks barn.

    Her er Digitalarkivet avskrift av folketelling for gården Omland I Fjotland I 1865:

    Didrik Larsen. Husfader Gaardbruger og Selveier g 57 år m Bakke Prgj. 5 17 3 1/4 1 1 6 121 5 Karen D Marcusd. hans Kone g 39 år k Fjotlands Prgj. 122 6 Lars Didriks. deres Søn hjelper Faderen med Gaarden ug 19 år m Fjotlands Prgj. 123 7 Gunild Didriksd. deres Datter ug 13 år k Fjotlands Prgj. 124 8 Karen Didriksd. deres Datter ug 23 år k Fjotlands Prgj. døvstum 125 9 Marthin Didriks. deres Søn ug 10 år m Fjotlands Prgj. 126 10 Ida Didriksd. deres Datter ug 8 år k Fjotlands Prgj. 127 11 Johan Didriks. deres Søn ug 5 år m Fjotlands Prgj.

    Som man ser så var det i 1865 seks barn på gården, Med bedre folkehelse hadde flere barn mulighet for å leve opp til voksen alder. Men dette førte også til at flere munner skulle mettes av samme lille jordteigen. Det sier seg selv at nøden kunne være stor! I 1847 – 48 var det uår med direkte nød og sult og i 1877 gikk de på ski til Fjotland kirke i pinsa. Noe som må hatt en negativ innvirkning på våronna det året.

    Det var mange mekanismer som i tillegg til de store barneflokkene førte til nød og sult. Men det har blitt drøftet av så mange andre så det kommer jeg ikke nærmere inn på her. Vil bare nevne noe som ikke så ofte kommer fram: Den tidligere emigrasjonen til Holland var ikke lenger mulig. Dit hadde mange unge kvinner og menn fra V. Agder tidligere søkt lykken som tjenere og mange ble boende der! Ca 2000 fra Lyngdal emigrerte dit og ble der i kortere eller lengre tid. Men med slutten på Napoleonskrigen var det også slutt på Holland som et økonomisk sentrum og dermed også utvandringen dit. Sildefisket ble dårlig fra 1839 og i 1872 forsvant silda helt fra kysten på sør/vestlandet. Dermed forsvant enda et inntektsgrunnlag.

    Vi ser at i 1865 bodde fremdeles odelsgutten Lars hjemme og hjalp faren med gårdsdriften. Men han havnet som vi vet i Froland der han giftet seg og forpaktet gården Reiersøl.

    Oldefar Johan måtte ta ut på den lange og skremmende ferden over heiene i indre Agder allerede som seksåring. Han har fortalt at han mange ganger gråt seg i søvn av sult og redsel. Som vi senere vet så ble disse barna ikke alltid godt behandlet.

    De samlet seg om våren, april for så å vandre over heiene til bygdene i A. Agder. Konsmo var et samlingspunkt for denne vandringen og der er det nå satt opp et minnesmerke. Barna kom først hjem utpå høste – de fleste alt for sent til skolen. Skoleprotokollene fra den gangen viser hvor mange barn som aldri dukket opp til undervisningen. I 1860 var det obligatorisk med 160 dagers skole, men vi vet noen var borte hele 115 dager!

    Johan var allerede som barn svaksynt og ble senere blind. Aniridi, en arvelig øyesykdom, kom fra slektsledd tilbake, og er i slekta den dag i dag. Vi vet ikke om denne lidelsen gjorde det vanskeligere for ham enn andre barnevandrere å ta seg fram. Men det virker sannsynlig.

    Ofte møttes gjeterne på plasser som de hadde avtalt om på forhånd og da fikk de også tid til litt lek og moro. Det ble ikke gjetet hester og geiter. Den sterkeste kua ble leder, bjelleku. Suene var mer avhengig av gjeteren enn det kuene var. En god gjeter var sterkt etterspurt for det var viktig å kjenne terrenget. For å skremme udyr som ulv og bjørn hadde de en «skralle» som laget ulyd når de svirret på den. Eller pistoler med løskrutt. Det var ikke mye å forsvare seg med. Inger Bergstøl født i 1862 måtte allerede i 1871 dra over heiene til Reddal i Landvik. Hun tryglet om å slippe, men nei! Som de fleste var hun livredd for bjørn og drepte en liten bjørneunge. Siden var hun livredd for at binna skulle hevne seg på henne. Tenk den lettelsen hun følte da hun senere skjønte at det ikke var en bjørnunge hun hadde drept, men et ekorn ;-)

    Agenter dro fra gård til gård for å verve gjetere og lokket med gode vilkår og bra lønn. Når agentene kom rømte barna til skogs i håp om å slippe å dra. Lønna var først i naturalia, gjerne klær siden ble det betalt ca 20 kr (1 daler) i mnd. 30 år senere var det doblet. Denne vandringen tok til på 1830 tallet i flg muntlige tradisjoner og tok helt slutt ca 1910. Det var da utvandringen til Amerika som lokket. Johan ble konfirmert 1. oktober 1876 i Fjotland kirke, og der har presten bl.a. anført "Neppe temmelig godt", men tilføyd at han ser dårlig og derfor har problemer med å lese. Han slo seg etterhvert ned i Froland hos storebroren Lars. 19. april 1892 giftet han seg i V. Moland kirke med Bergitte Olsen, datter av Gro Borgerdatter fra Hagestad i Birkenes og Ole Larsen fra gården Brandsdal i Grindheim .( Bjelland). Da var han skrevet inn som skreppehandler fra Reiersøl i Froland. De overtok gården til hennes foreldre som de kalte Omland (opprinnelig Marismyr) midtveis mellom Lillesand og Birkeland. Her drev de landhandel og poståpneri. Johan syklet rundt med posten og havnet ofte i grøfta pga. av synet. Men når folk spurte om han ikke var redd, bare smilte han og sa han leste Fadervår og da gikk alt bra! Bergitte pleide å skrive mottaker på postpakkene med stor skrift slik at det ble lettere for Johan å lese. De fikk bare ett barn, Didrik som ble født i 1894. Han fikk tre døtre med Inger Gurine Hansen fra Vennesla. De overtok gården. De tre døtrene har mange barn, barnebarn og oldebarn spredt utover Sør Norge. Johan var en dypt religiøs mann, snill og glad i barn. Av barnebarna ble han kalt for nissen. Johan døde i 1950 og ble begravet på V. Moland kirkegård."

    Kilder: Kirkebok fra Fjotland og Vestre Moland Muntlige overleveringer. Et seminar på Kvås folkehøgskule om «barnevandringen på Agder». Materiale fra Bjørn Slettan, Paul Sveinall, Torbjørn Ougland og Samuel Gysland.

    [Hentet fra Geni.com]

    Gift med Birgitte Olsen, Vestre Moland, kom til Froland 1880

    http://www.familiearven.net/16268979 
    Folketelling 1875  Efterstøl, Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052225000784

    Familiestilling: Søn
    Sivilstand: Ugift
    Yrke: Ligesaa (Hjælper faderen, Gaardbruker)
    Fødselsdato: 1861
    Fødested: Fjotlands S Og Prestegjæld 
    Folketelling 1891  Reiersøl, Froland, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052867001106

    Familiestilling: Logerende hørende til Familien, Hovedpersonens Broder
    Sivilstand: ugift
    Fødselsdato: 1861
    Fødested: Fjotland herred
    Antatt oppholdssted: Grimstad By 
    Folketelling 1910  Ytre Egeland, Vestre Moland, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036560001779

    Sivilstand: Gift
    Yrke: Landhandler og gaardbr. (bygselm.)
    Fødselsdato: 1860-07-29
    Fødested: Fjotland 
    Folketelling 1920  Marismyr, Vestre Moland, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01073876002218

    Sivilstand: Gift
    Yrke: Poståbner og Postbud
    Fødselsdato: 1861-07-29
    Fødested: Fjotland Herred
    Merknader: Bierhverv: Smaabruger og husholdningshandel 
    Magasin / Avisoppslag 28 Jul 1936 
    Johan Didriksen (1861-1950) - 75 år (Lillesands-Posten, tirsdag 28. juli 1936)
    Johan Didriksen (1861-1950) - 75 år (Lillesands-Posten, tirsdag 28. juli 1936)
    75 aar.
    Imorgen fyller Johan Didriksen, Omland 75 aar.

    Han kom hertil for ca. 45 aar siden og kjøpte da den eiendom paa Eikeland hvor han fremdeles bor.
    Didriksen har vært landhandler og postaapner i en aarrekke og har dessuten drevet op sin lille gaard ved aa legge ny jord under plog.

    Utenfor sitt virke har han vært meget interessert i misjonsarbeidet og er det fremdeles.

    Didriksen er rask og rørig og deltar i onnearbeidet og annet forefallende. Iaar har han baaret inn 143 byrer høi. Der var en igjen ute, og naar den var inne, hadde han grosset fullt, fortalte han oss. Vi gratulerer og ønsker at han ennu i mange aar maa faa helse til aa bære markens grøde i hus.
    Død 6 Aug 1950  Lillesand, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Johan Didriksen (1861-1950) - Dødsannonse i Fædrelandsvennen, tirsdag 8. august 1950
    Johan Didriksen (1861-1950) - Dødsannonse i Fædrelandsvennen, tirsdag 8. august 1950
    Vår kjære far, bestefar
    og oldefar
    Johan Didriksen
    døde den 6. ds.
    V. Moland, 8. aug. 1950.
    På familiens vegne:
    Didrik Didriksen.
    Begraves ved Vestre Moland kirke torsdag 10. august kl. 14.
    Begravelse 10 Aug 1950  Vestre Moland kirke, Lillesand, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Søsken 4 brødre og 3 søstre 
    Halvsøsken 4 halvsøstre (familie til Didrik Larsen Omland og Gunnvor Torusdatter Haddeland
    Person ID I1685  Servan Homme
    Sist endret 8 Aug 2022 

    Far Aner Didrik Larsen Omland,   f. 1812, Omland, Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 15 Sep 1896, Fossdal, Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 84 år) 
    Mor Aner Karen Dorthea Markusdatter Homme,   f. 1 Apr 1827, Homme, Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 17 Jul 1890, Fossdal, Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 63 år) 
    Ekteskap 27 Jun 1845  Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    Omland, Didrik Larsen og Karen Dorthea Markusdatter Helle - Ekteskap (Fjotland i Kvinesdal, Vest-Agder Klokkerbok 1845)
    Omland, Didrik Larsen og Karen Dorthea Markusdatter Helle - Ekteskap (Fjotland i Kvinesdal, Vest-Agder Klokkerbok 1845)
    Alder ved ekteskap Han : ~ 33 år og 6 måneder - Hun : 18 år og 2 måneder. 
    Famile ID F497  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Birgitte Amalie Olsdatter Egeland,   f. 9 Feb 1858, Egeland, Vestre Moland, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 26 Apr 1933, Marismyr, Vestre Moland, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 75 år) 
    Ekteskap 19 Apr 1892  Vestre Moland, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [3
    Alder ved ekteskap Han : 30 år og 9 måneder - Hun : 34 år og 2 måneder. 
    Barn 
    +  1. Mann Didrik Kristian Didriksen,   f. 12 Aug 1894, Egeland, Vestre Moland, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 10 Des 1963, Lillesand, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 69 år)
    Famile ID F7044  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 2 Aug 2022 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - 29 Jul 1861 - Omland, Fjotland, Vest-Agder, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDåp - 25 Aug 1861 - Fjotland kirke, Fjotland, Vest-Agder, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsFolketelling - https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052225000784 Familiestilling: Søn Sivilstand: Ugift Yrke: Ligesaa (Hjælper faderen, Gaardbruker) Fødselsdato: 1861 Fødested: Fjotlands S Og Prestegjæld - 1875 - Efterstøl, Fjotland, Vest-Agder, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsEkteskap - 19 Apr 1892 - Vestre Moland, Aust-Agder, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 6 Aug 1950 - Lillesand, Aust-Agder, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBegravelse - 10 Aug 1950 - Vestre Moland kirke, Lillesand, Aust-Agder, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 
    Tegnforklaring  : Address       : Cemetery       : Farm       : Town       : Parish       : City       : Ikke satt

  • Kilder 
    1. [S2123] Vest-Agder fylke, Fjotland, Ministerialbok nr. A 1 (1850-1879), Fødte og døpte 1861, side 50., http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070109670478.jpg.

    2. [S1283] Vest-Agder fylke, Fjotland i Kvinesdal, Klokkerbok nr. B 1 (1816-1849), Ekteviede 1845, side 206., http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060106040517.jpg.

    3. [S6916] Ministerialbok for Vestre Moland prestegjeld 1884-1899 (0926Q), s. 182, Viede (1892), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20051202010323.jpg.