Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Anna Bentzen

Anna Bentzen

Kvinne 1862 - 1953  (90 år)    Has ingen aner men 7 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Anna Bentzen 
    Fødsel 9 Sep 1862  Halden, Østfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Dåp 29 Mai 1863  Halden, Østfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Kvinne 
    Beskrivelse i Litteratur
    Anna Bjørset, født Bentzen (1862-1953) - Anna Bjørsets pensionatskole på S. Borgen (Vest for byen 6, Asker og Bærum Historielag 1986)
    Anna Bjørset, født Bentzen (1862-1953) - Anna Bjørsets pensionatskole på S. Borgen (Vest for byen 6, Asker og Bærum Historielag 1986)
    Anna Bjørsets pensionatskole på S. Borgen
    Av Lise Bjørset og Kåre Bjørset

    Anna Bjørset, (f. Bentzen) var født i Frederikshald (Halden) i 1862 som den yngste i en stor barneflokk. Allerede tidlig trådte hennes usedvanlige evner frem og som 16 åring ga hun sine første privattimer og året etter dro hun til Kristiania. Her meldte hun seg inn ved Hartvig Nissens lærerinneskole (den gang den høyeste tilgjengelige utdannelse for kvinner), og tok eksamen med utmerkelse. Etter noen år som førstelærer og inspektør ved Molde høyere skole ble hun tildelt Statens Stipendium for å studere pedagogikk i USA, Frankrike og Holland. Ved oppholdet i USA ble også hennes engasjement i kvinnesak og stemmerettsspørsmål kraftig stimulert bl.a. gjennom kontakt med markante kvinneskikkelser som Susan Anthony og Elizabeth Stanton. I 1894 giftet hun seg med pedagogen, lærerboksforfatter, bergenseren Karl Even Bjørset, enkemann med 3 barn. Selv fikk de 4 mens Anna Bjørset hele tiden var yrkesaktiv. Hun underviste som privatlærer i de 3 hovedspråk etter egne pedagogiske metoder.

    Da Anna Bjørset var 50 år døde hennes mann. Situasjonen som nå oppsto, skulle gi støtet til et helt nytt avsnitt i hennes liv og virke. Hun rykket resolutt sine teltpeler opp, satset stort på egne krefter, kjøpte Søndre Borgen gård for å starte en skole der hun kunne føre sine pedagogiske ideer ut i livet i en helt annen grad enn som privatlærer.

    Til tross for stor skepsis fra omgivelsenes side for de store økonomiske konsekvenser (store lån), til tross for den uhyre vanskelige starten i 1914 med få elever, verdenskrig, forsyningsproblemer og spanskesyke, vokste elevtallet fort fra 5-6 til 40-50, og gjorde alle advarslene til skamme.

    Anna Bjørset tegnet selv skolebygningen som oppfylte både arkitektoniske og praktiske krav og ble installert med moderne fasiliteter som sentralvarme, skikkelig bad og wc, matheis fra det store kjellerkjøkkenet opp til spisestuen, telefon og elektrisk lys som i Askerbygda var ganske nytt m.m. Gårdsbruket kom også i sving igjen på Søndre Borgen med moderne slåmaskin, med kuer som Anna Bjørset selv dro på markedet og kjøpte, et par hester, griser og høns ved siden av et stort havebruk med frukt og bær både til husholdning og torvsalg. Alt planlagt, administrert og drevet frem av henne selv. Hun kombinerte i sin person en allsidig begavelse med en sterk tro på egne krefter og på sine ideers bærekraft — og denne kombinasjon fulgte den hurtig voksende, velrenommerte skolen som en lykkestjerne.

    Gårdsbestyrer ble ansatt, tilbygg og nybygg kom til, flere lærere — krefter og tjenestefolk ble knyttet til skolen. Elever fra alle kanter av landet søkte inn på skolen, også enkelte fra utlandet. Det kan være morsomt å nevne at den ansette pedagog Berle sendte sin datter til pensjonatskolen.

    «Fra Norges Næringsveier i Tekst og Billeder» (1923) skriver: «Søndre Borgen, Fru Anna Bjørsets pensionatskole er beregnet paa unge piker i 16-18 aars alderen som ønsker et styrkende landophold i forbindelse med en begrænset, men grundig undervisning.
    Der undervises i fransk, engelsk og tysk, musikk, matlaving, let kjolesøm og husflid. For at gi eleverne anledning til ogsaa utenfor den egentlige undervisning at faa praktisk øvelse i fremmed sprog, er en fransk dame knyttet til pensionatet som lærerinde. (Dette prinsipp vekslet mellom engelsk, tysk og fransk)
    Det daglige liv i pensionatet er lagt an paa at gi eleverne en tryg følelse av at de befinder sig i et hjem, idet den enkeltes behov tilgodesees saavel i legemlig som aandelig henseende, og arbeidsmængden avpasses efter de individuelle kræfter.
    Om vinteraftenerne blir der læst høit værdifulde ting av den nordiske skjønliteratur.
    Pensionatet har rum til ca. 40 elever, fordelt paa 3 bygninger.Søndre Borgen ligger frit og vakkert, ca. 600 fot høit, med granskog om jorderne og utsigt til Kristianiafjorden. Husene er varme og solrike. Til eiendommen hører stor tennisplads. Prægtig skiterræng rundt om.
    Arbeidsaaret varer fra 1. september til 22. juni med ca. 3 ukers juleferie».

    Utover prospektets nøkterne program kan vi supplerer: danseundervisning en gang i uken med lærer fra hovedstaden, amatørkomedier og teaterstykker, utklednings- og mimeaftener, tryllekunstnere utenfra. og ikke minst avslutningsballet på en løvpyntet låve med elvenes innbudte kavalerer. En drivende og inspirerende kraft i mange komedier var husholdningslærerinnen Lolly Ræstad, sikkert begavet med evner nettopp i denne retning, jfr. hennes søster Berta Ræstad. Her må også føyes til at Lolly Ræstad nok ikke ble mindre kjent enn sin søster, om enn på en annen front. Etter noen år på Borgen startet hun sin egen husholdningsskole i Oslo der kong Olav sendte sine prinsesse-døttre «i lære».

    Borgens persongalleri var stort og mangfoldig. Verdenskrigen ga støtet til en ny «folkevandring» og russsiske, finske, hollandske, østerrikske og tyske skjebner dukket opp og fant midlertidig oppholdssted i Anna Bjørsets gjestfrie og romslige husholdning. Det var den russiske generalsønnen som med hukommelsestap fikk jobb som gårdsgutt, det var den finske borgmester-fruen som i sin hjemby hadde den lidenskap året igjennom å gå barfotet og som derfor med et frynset rykte på uforklarlig vis havnet i Asker og den danske prestesønnen som i rollen som bybud med rødt armbind i komedie etter komedie nådde lykksalighetens høyder. Fra galleriets andre side toner den stilfulle og solide kvinnen frem fra det danske høyborgerskap, oldfrue på skolen og kunstflidlærerinne, Kirsten Lind, senere priorinne på Støvring gård, kloster i Jylland.

    Ungpikedrømmer om den klassiske pensjonatskolerømning og romantiske gjenforening, helst med kavalerers mellomkomst, ble også satt i scene et par ganger på Søndre Borgen. Romantikken ble tatt godt vare på med hest og slede vinterstid, bjeller og måneskinn.

    Det lyktes ikke å føre pensjonatskolen videre da Anna Bjørset i 1927 trakk seg tilbake pga. alder. Skolen var for meget preget i hennes eget bilde og for lite lagt til rette for nytt lederskap. Samtidig hadde også tiden endret seg radikalt, 1927 var noe helt annet utdannelsesmessig, enn 1913-14. Skolen lukket og hele anlegget ble solgt til Oslo Kommune.
    90 1/2 år gammel døde Anna Bjørset.
    Folketelling 1910  Drammen, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036458010691

    Sivilstand: gift
    Yrke: privat sproglærerinde
    Fødselsdato: 1862-09-09
    Fødested: Fredrikshald 
    Død Feb 1953  Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Person ID I17395  Servan Homme
    Sist endret 15 Jul 2021 

    Familie Aner Karl Even Bjørset,   f. 11 Aug 1854, Bergen, Hordaland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 9 Jun 1912, Drammen, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 57 år) 
    Ekteskap 1894 
    Alder ved ekteskap Hun : ~ 31 år og 3 måneder - Han : ~ 39 år og 4 måneder. 
    Barn 
    +  1. Kvinne Eva Bentzen Bjørset,   f. 14 Mar 1895, Drammen, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 18 Nov 1984, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 89 år)
       2. Mann Karl Fredrik Bentzen Bjørset,   f. 26 Jul 1899, Drammen, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
    Gift: 1x  3. Kvinne Ida Bentzen Bjørset,   f. 11 Nov 1900, Drammen, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 23 Jan 1975, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 74 år)
    +  4. Kvinne Ellisif Bentzen Bjørset,   f. 3 Des 1903, Drammen, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
    Famile ID F6036  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 15 Jul 2021 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - 9 Sep 1862 - Halden, Østfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDåp - 29 Mai 1863 - Halden, Østfold, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBarn - Eva Bentzen Bjørset - 14 Mar 1895 - Drammen, Buskerud, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBarn - Karl Fredrik Bentzen Bjørset - 26 Jul 1899 - Drammen, Buskerud, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBarn - Ida Bentzen Bjørset - 11 Nov 1900 - Drammen, Buskerud, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBarn - Ellisif Bentzen Bjørset - 3 Des 1903 - Drammen, Buskerud, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsFolketelling - https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036458010691 Sivilstand: gift Yrke: privat sproglærerinde Fødselsdato: 1862-09-09 Fødested: Fredrikshald - 1910 - Drammen, Buskerud, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - Feb 1953 - Oslo, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth