Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Aril Edvardsen

Aril Edvardsen

Mann 1938 - 2008  (69 år)    Har 54 aner og 2 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Aril Edvardsen 
    Fødsel 15 Nov 1938  Kvinesdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Norsk Biografisk Leksikon Aril Edvardsen var en av dem som sterkest har påvirket norsk kristenliv i de siste tre tiårene av 1900-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Han brakte mange impulser fra amerikansk og koreansk kristenliv til Norge, og han var pioner i bruk av moderne medier som fjernsyn i evangeliserings- og misjonsarbeid og en av pådriverne for oppheving av kringkastingsmonopolet.

    Edvardsen vokste opp i Kvinesdal. Han var AUF-politiker og dansemusiker i tenårene, men etter en kristen omvendelse sluttet han seg til pinsemenigheten og begynte å reise som predikant. 26 år gammel grunnla han senteret Sarons Dal i hjembygda. Det skulle virkeliggjøre en visjon han hadde fått fem år tidligere. Selv sa han at Gud kalte ham til å bringe det kristne evangelium til millioner av mennesker over hele verden.

    Edvardsens idé var at det er mye mer effektivt å gi økonomisk støtte til folk som arbeider som forkynnere i sitt eget hjemland enn å sende misjonærer fra Norge til en fremmed kultur. Gjennom bladet Troens Bevis samlet han inn penger til nasjonale evangelister, ansatt av lokale kirker rundt i verden. Troens Bevis finansierer omkring 700 evangelister over hele verden.

    Edvardsen var også nyskapende ved at han ikke startet noen misjonsorganisasjon med medlemmer og foreninger. Hans støttespillere ble knyttet til ham gjennom bladet og gjennom det årlige sommerstevnet i Sarons Dal. Siden 1970 har det hver sommer vært mange tusen på disse stevnene. Gjennom de mange utenlandske talerne som Edvardsen inviterte dit, har impulser fra den karismatiske vekkelsen og trosbevegelsen blitt spredt til Norge, langt utenfor pinsebevegelsen.

    Edvardsen var også tidlig ute med å satse på moderne medier. Det begynte med radioprogrammer som ble laget i Sarons Dal og sendt fra flere kringkastingsstasjoner i misjonslandene. I midten av 1970-årene bygde han opp et produksjonsapparat for fjernsyn i sørlandsbygda. Fra 1997 blir programmene også distribuert via en satellitt som dekker Midtøsten og deler av Afrika og Asia. Edvardsen begynte tidlig å argumentere for opphevelse av kringkastingsmonopolet i Norge, og han var utvilsomt medvirkende til at dette synet vant frem, særlig i Kristelig Folkeparti.

    Det er likevel som evangelist Edvardsen først og fremst ble kjent, etter hvert over hele verden. I 1960-årene begynte han å holde store møtekampanjer i mange land. Fra midten av 1980-årene satset han særlig på Øst-Europa og Sovjetunionen, og han hadde bygd opp et omfattende kontaktapparat der da Sovjetunionen brøt sammen. I 1990-årene konsentrerte han kampanjene om den muslimske verden, hvor han bygde opp kontakt med de politiske myndigheter i flere land. Særlig bemerket ble hans møte med Yasir Arafat 1998. Fra Edvardsen, som lenge hadde vært en eksponent for det Israel-vennskap som preger mange norske kristne, var dette et sterkt og bevisst signal. I likhet med mye annet Edvardsen gjorde, skapte det sterk debatt.

    Siden Edvardsen ikke satset på å bygge opp egne institusjoner og misjonsstasjoner, men arbeidet gjennom lokale kirker, er det vanskelig å måle betydningen av Sarons Dals virksomhet rundt i verden. I Norge er det lettere å få øye på hans innflytelse. Han ble i 1970-årene den fremste eksponenten for den karismatiske vekkelse, en bevegelse som fremhevet pinsevekkelsens åndsgaver. Men mens pinsevekkelsen førte til at det ble dannet nye menigheter, gikk den karismatiske vekkelsen i første omgang inn i de eksisterende menigheter, og var økumenisk i sin karakter. Edvardsen betonet bevisst det tverrkirkelige, og mange fra lutherske sammenhenger deltok i Sarons Dal og tok med påvirkningen derfra.

    Denne tverrkirkelige karismatikken, som også omfattet katolikker, ble sterkt omstridt i pinsebevegelsen. Edvardsen brøt med tradisjonelle teologiske oppfatninger og arbeidsmetoder. Pinsebevegelsen består av selvstendige menigheter, men tradisjonelt har Filadelfia i Oslo vært bevegelsens ledende menighet. Edvardsen og Sarons Dal ble et alternativt sentrum, og dessuten en konkurrent til bevegelsens egne virksomheter. Striden spisset seg til i 1970-årene, og ledende forstandere – de såkalte Oslobrødrene – bad Edvardsen om å forlate pinsebevegelsen. Sarons Dal hadde aldri formelt sett hørt til pinsebevegelsen, derfor ble det heller ikke noe formelt brudd. Men alle pinsemenigheter måtte ta stilling, og det førte til strid i mange år.

    I 1980-årene ble Sarons Dal innfallsport i Norge for trosbevegelsen, med sin sterke vekt på helbredelse ved bønn og materiell velstand som uttrykk for Guds velsignelse. Senere distanserte Edvardsen seg fra denne forkynnelsen, men han var uten tvil viktig for at den slo igjennom i Norge.

    Etter hvert ble Edvardsen mer akseptert utenfor pinsebevegelsen. 1986 ble han invitert som hovedtaler på en stor tverrkirkelig aksjon i Oslo. Det ble også opptakten til forsoning med Oslobrødrene. Nå er han respektert i vide kretser. Først og fremst var han anerkjent som en dyktig kommunikator, som visste å få folk i tale.

    Edvardsen skrev en rekke bøker, som har kommet ut på forlaget Logos. Sarons Dal driver også bibelskole, og mange menighetsledere har gått der. I 1970- og 1980-årene inviterte Edvardsen kjente politikere til sommerstevnene sine. Det bidrog til å gjøre ham og Sarons Dal kjent blant folk flest. Den anerkjennelse virksomheten hans nå har, viste seg bl.a. ved at kong Harald og dronning Sonja besøkte Sarons Dal 1998. De siste årene har sønnen Rune Edvardsen overtatt mye av ansvaret for virksomheten.

    Aril Edvardsen var en foregangsskikkelse i norsk kristenliv og bidrog til å endre både arbeidsmetoder og oppfatninger. Han var omstridt, men hans innflytelse kan ingen benekte.

    Kilde: https://nbl.snl.no/Aril_Edvardsen 
    Død 6 Sep 2008  Mombasa, Kenya Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Aril Edvardsen (1938-2008) - Dødsannonse i Agder, mandag 8. september 2008
    Aril Edvardsen (1938-2008) - Dødsannonse i Agder, mandag 8. september 2008
    Min inderlig kjære Aril
    vår hjertens kjære pappa,
    svigerfar, vår omsorgsfulle
    bestefar, oldefar, bror,
    svoger og onkel
    Aril Edvardsen
    f. 15. november 1938,

    ble tatt hjem til Jesus i dag.
    Mombasa, Kenya/Kvinesdal, 6. september 2008.
    Kari
    Mona - Per-Harry
    Rune - Sølvi
    Liz Hege, Jan Aril, Lene,
    Nadia, Ari, Mariell,
    Nathalie, Dan-Alexander

    (barnebarn)
    Rebecca, Markus,
    Inez Helena, Isabell

    (oldebarn)
    Eivin (bror)
    Øvrige familie
    Bisettes i Sarons Dal mandag 15. september kl. 11.00.
    Like kjært som blomster er en gave til Troens Bevis.
    Sørgehøytiden avsluttes i Sarons Dal.
    Minneord / Nekrolog 8 Sep 2008 
    Aril Edvardsen (1938-2008) - En av de største har gått bort (Agder, mandag 8. september 2008)
    Aril Edvardsen (1938-2008) - En av de største har gått bort (Agder, mandag 8. september 2008)
    Takk til disippelen Aril
    Det kom et sorgens bud til Kvinesdal, til distriktet, til Norge, til verden: Aril Edvardsen er død, 69 år gammel.

    Dødsbudskapet lørdag ettermiddag slo ned som en bombe og preger både dem som sto ham nær og oss andre som hadde et mer perifert forhold til Aril Edvardsen.

    Det ligger nærmest noe symbolsk i måten han forlot denne jord på: Han døde etter å ha prediket på vekkelsesmøter i Tanzania. Han var i full virksomhet helt til det siste. Og han døde i Afrika, der han vil bidra til at Ordet nådde dem som trengte det mest.
    I sommer sa han til Agder at han ville dø med støvlene på. Han fikk sitt ønske oppfylt.

    Aril Edvardsen var en verdensborger, adskillig større ute enn hjemme. Likevel var han mer norsk—mer kvinesdalsk — enn de aller fleste. Uhøytidlig, uforfalsket og raus med mennesker i alle samfunnslag.

    Men Aril Edvardsen var i høyeste grad også en internasjonalist, et menneske som hadde verden som sin arena og som til tider skapte stor strid, ikke minst blant kristenledere i Norge. Han pratet enkelt og forståelig, klart og direkte — og dét var ikke alltid like populært i de mer etablerte kristensamfunn.

    Med Aril Edvardsens bortgang har verden mistet en djerv disippel, en brobygger blant politikere og religiøse ledere — men først og fremst et varmt, tolerant og godt menneske som viet hele sitt liv til forkynnelse.

    Hans virke ledet ham også til politiske ledere, til konger, keisere og presidenter, til ledere av det som tidvis ble oppfattet som terrorister. Det gikk sjokkbølger gjennom sørlandske pietister da han opptrådte på fjernsyn sammen med PLO-lederen Yasser Arafat. For mange ble det oppfattet som det største sviket mot en Israel-tro befolkning i Norge.

    Men det var bare første skritt på veien til en anerkjennelse av PLO-lederen som resten av verden aksepterte ved Arafats død.

    Det var jo slik sett typisk for Aril Edvardsen: Også i store politiske konflikter viste han vei.
    — Gud elsker alle! erklærte Aril. Og der stoppet diskusjonen, stort sett.

    Aril Edvardsen var arbeidsklassesønnen som sto på på politiske ungdomsmøter som en ildnet AUFer. Han tilhørte generasjonen som hadde Einar Gerhardsen som sitt politiske forbilde og som ville intoleranse og klasseskille til livs.
    Norge gikk utvilsomt glipp av en stor politiker den dagen han ble frelst og viet sitt liv til Gud.

    De seneste 30 år har han vært en av de mest kjente og markante kristne lederne i landet. Gjennom misjonsstiftelsen Troens Bevis Verdens Evangelisering som han grunnla på 1960-tallet, har han nådd ut til millioner av mennesker.

    Den spede begynnelsen startet i 1960 da Gud kalte den unge og helt ukjente bygdegutten fra Kvinesdal: «Din livsoppgave skal være verdensvid evangelisering gjennom nasjonale vitner og nasjonale kirker.»

    Noen år senere fikk misjonsstiftelsen sitt hovedkvarter i Sarons Dal i Kvinesdal.
    Virksomheten i Sarons Dal med sommerstevner som samler tusener, bibelskole og mediesenter, har gjort stedet godt kjent. I dag har Troens Bevis Verdens Evangelisering misjon i flere enn 200 land. I løpet av de snart 40 år har virksomheten i Sarons Dal støttet 10.000 nasjonale misjonærer. Disse har plantet og bygget tusener av lokale menigheter.

    Gjennom nasjonale misjonærer, korstog og predikantseminarer, bibelskoler, brevskolekontorene og radio- og TV-programmene blir skarer frelst hvert eneste år.

    Foruten å være evangelisten som talte i møter både i inn- og utland, har Aril Edvardsen nådd ut med sitt budskap gjennom sine mange bøker. Han har skrevet over 40, og flere av dem er trykket i opplag på over 100.000.

    For noen år siden ryddet vi ut av hjemmet til en gammel tante. Mye ble kastet, fordi det åpenbart ikke hadde noen interesse for etterkommerne. Blant det som var på vei i containeren var en liten firkantet og gulnet versebok som i sin tid ble gitt ut av Frelsesarmeen. Jeg tok vare på den og ville ha gitt den i gave til Aril Edvardsen på hans 70-årsdag i november.
    Han fikk aldri gaven. Den ligger fremdeles klar.

    Det er mange som sørger i dag, ikke bare her i Norge, men over hele verden.
    Våre tanker går først og fremst til fru Kari og barna og den øvrige familie. I dag er det sorgen som råder. Etterhvert blir den avløst av savnet — savnet av en oppofrende mann, en god far og en livlig bestefar, men også en svært god venn.

    I den tunge tiden finner mange av hans nærmeste trøst i Han som var Aril Edvardsens veiviser gjennom livet.

    I ærbødighet og respekt vil vi minnes Aril Edvardsen.
    Kristen Munksgaard
    Begravelse 15 Sep 2008  Sarons Dal, Kvinesdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Søsken 1 bror 
    Person ID I20465  Servan Homme
    Sist endret 21 Okt 2022 

    Far Kåre Edvardsen,   f. 12 Des 1917   d. 23 Des 1985, Flekkefjord sykehus, Flekkefjord, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 68 år) 
    Mor Aner Astrid Svindland,   f. 6 Apr 1919, Egenes, Kvinesdal, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 7 Sep 2005 (Alder 86 år) 
    Ekteskap 28 Mai 1938 
    Alder ved ekteskap Han : 20 år og 5 måneder - Hun : 19 år og 1 måned. 
    Famile ID F7163  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Nålevende 
    Barn 
    Gift: 1x  1. Kvinne Nålevende
    Gift: 1x  2. Mann Nålevende
    Famile ID F7164  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 21 Okt 2022 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - 15 Nov 1938 - Kvinesdal, Vest-Agder, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Bilder
    Aril Edvardsen (1938-2008) fotografert i Sarons Dal 1974
    Aril Edvardsen (1938-2008) fotografert i Sarons Dal 1974