Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Peder Henrichsen Wiborg

Peder Henrichsen Wiborg

Mann    Har 12 aner men ingen etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

  • Navn Peder Henrichsen Wiborg 
    Kjønn Mann 
    Beskrivelse i Litteratur 5. Kongsberg-grenen
    Som den eneste av de tre Wiborg-linjer som er omhandlet i dette arbeide, nedstammer Kongsberg-Wiborgene fra B4 Peder Henrichsen Wiborg, den eneste av kaptein Henrich Wiborgs barn som så vidt sees har gått i farens fotspor, for så vidt som også Peder Wiborg valgte en militær løpebane.

    Peder Henrichsen Wiborg finnes første gang nevnt i forbindelse med den såkalte Gyldenløve-feide, eller den «Skånske krig» som den heter i Danmark. Denne krig, som ble ført med tanke på å vinne tilbake de landskaper som var tapt til Sverige ved de foregående fredsslutninger i København og Roskilde, ble fra norsk side ledet av Ulrich Fredrik Gyldenløve. De norske styrker gjorde den gang en stor innsats og besatte deler av Sverige. Svenskene, som imidlertid hadde Ludwig XIV med seg, fikk ved fredsslutningen beholde sine nyerobringer, og krigen er da også blitt kalt «den mest ærerike krig med det minste utbytte».

    Peder Wiborg finner vi i rullene for en nyopprettet enhet under major Claus Brockenhuus' kommando. Peder tjente først som fenrik med halv lønn, senere som virkelig fenrik. Ved krigens slutt i 1679, tok han avskjed. Peder Wiborg ble dimittert med korporals grad, og han kalles i de gamle protokoller gjerne «Peder Corporal», slik som tidens skikk var.

    Peder Henrichsen Wiborg var bosatt på en plass under gården Rud.
    Med sin kone, hvis navn ikke kjennes, hadde han barna:

    C1 Ole Pedersen, ble gift med Anne Olsdatter fra Fiskum prestegård og kom dit. Han var vel den eldste av Peder Henrichsen Wiborgs sønner. Kanskje har han Ole-navnet efter sin morfar eller
    et annet medlem av morens familie, for dette navn er ikke vanlig innen Wiborg-familien, selv om det innen Kongsberg-grenen senere kom til å bli et ganske vanlig navn.

    Ole Wiborg ble gift med Anne Olsdatter, datter av Ole Pedersen d. e., som hadde bygselsretten over Fiskum prestegård. Som så ofte i de dager, opplot Ole gården til sin datter og svigersønn. Fra den tid av kalles Ole Pedersen Wiborg, efter tidens skikk, som oftest «Ole Præstegaarden».

    Det er ellers ikke så meget man vet om Ole Pedersen d. y. og hustru Anne Olsdatter. De hadde imidlertid mange barn. Noen døde som små, mens andre vokste opp og fikk tallrike efterkommere.
    Disse barna var:
    1) Peder Olsen (Wiborg), gift den 22. november 1739 med piken Eli Jensdatter
    2) Rønnov Olsdatter (Wiborg), døpt den 25. juli 1718 i Fiskum kirke.
    3) Ole Olsen (Wiborg), døpt den 25. juni 1718
    4) Henrich Olsen Wiborg, kom til Kongsberg og ble stamfar for den videre Wiborg-gren der.
    5) Henning Olsen, den yngste av Ole Pedersens sønner, overtok bygselen av prestegården efter faren. Dette ble bekjentgjort på tinget den 7. november 1743.
    Henning Olsen Præstegaarden var gift med Kirsten Hansdatter Wendelboe, datter av fogeden Hans Christensen Wendelboe, som eiet Fiskum hovedgård.

    C2 Peder Pedersen,, gift den 17. april 1721 med Aase Pedersdatter.
    Peder Pedersen (Wiborg) var bosatt i Vestfossen og man har kunnet finne at han og konen hadde minst tre barn:
    1) Peder Pedersen d.y., døpt den 23. november 1721.
    2) Anne Pedersdatter, døpt den 12. september 1723.
    3) Lauritz Pedersen, døpt den 13. oktober 1726.

    C3 Anne Pedersdatter, nevnes som fadder i årene 1698 og 1704.

    C4 Jon Pedersen, døpt den 13. februar 1691 i Fiskum kirke. Jon nevnes som tjener hos major Richlieu på Sem hovedgård. Han ble viet den 20. september 1716 til piken Edel Jørgens-datter, med hvem han i alle fall hadde ett barn, nemlig datteren:
    1) Marthe Jonsdatter, døpt den 6. januar 1718.  [1
    Grener av Eiker-slekten Wiborg (Yngvar Hauge, 1966) - Side 149-181.pdf
    Grener av Eiker-slekten Wiborg (Yngvar Hauge, 1966) - Side 149-181.pdf
    Søsken 4 brødre og 2 søstre 
    Person ID I20784  Servan Homme
    Sist endret 12 Des 2022 

    Far Henrich Henrichsen Wiborg,   f. 1610, Viborg, Nordjylland, Denmark Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 5 Aug 1679, Eiker, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 69 år) 
    Mor Aner Ahled Povelsdatter,   f. 1613, Eiker, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1690, Ruud, Fiskum, Eiker, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 77 år) 
    Ekteskap 1645  Fiskum sokn, Eiker, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Alder ved ekteskap Han : ~ 35 år - Hun : ~ 32 år. 
    Famile ID F7281  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  • Kilder 
    1. [S7173] Yngvar Hauge, Grener av Eiker-slekten Wiborg, (1966), Side 149-151.