Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Ola Ersdal

Ola Ersdal

Mann 1550 - 1612  (~ 62 år)    Has ingen aner men 1740 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Ola Ersdal  [1
    • Også nevnt som "Olluf Eriksdal"
    Bakke bygdebok  gards- og slektshistorie. Del 2 (Ramsli, Lars, 2002) - Side 493
    Bakke bygdebok gards- og slektshistorie. Del 2 (Ramsli, Lars, 2002) - Side 493
    Bakke bygdebok  gards- og slektshistorie. Del 2 (Ramsli, Lars, 2002) - Side 494
    Bakke bygdebok gards- og slektshistorie. Del 2 (Ramsli, Lars, 2002) - Side 494
    Fødsel ca. 1550  Østre Ersdal, Bakke, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Mann 
    Kort Biografi Ole (Olluff) Ersdal (Eriksdal), født ca. 1550, eller i første halvdel av 1500-tallet. Han var død før 1614. Kone ukjent, men hun hadde gods i Østre Ersdal, mens Ole hadde gods i Helle. Se dokumenta nedafor. Ole har derfor kommet til Ersdal ved giftermål.

    Barn som kjennes:

    1. Hoskuld Olson Kvinlog (Nedre). Han var far til den kjente og sagnomsuste Trond Hoskuldson Kvinlog, født ca.1590. Se omtale i "Grannen" nr.2, juni 1924.
    2. Ansten Olson Ersdal (Østre), også kalt Ansten Modal, se seinere.
    3. Sigrid Olsdatter, gift med Bjørn Kvåle i Eiken, nevnt i brev av 9.1.1631.
    4. Øysten Olson Engedal i Fjotland, nevnt 1604. Hans sønnedatter var Gunhild Vermundsdatter som hadde en romanse med Osmund Anstenson nedafor.
    5. Torkel Olson Ersdal (Østre). Kanskje var det han som kom til Modal og blei stamfar til Torkelslekta der.
    6. N.N. Olsdatter gift med Rolf Sigbjørnson Helle, Fjotland, nevnt 1607 og 1620. Ole, sammen med Lars Kvinlaug, Øyo Aamland og Olav Bakke, kjøpte Helle gods i 1590-åra. Godset omfatta Helle, Nedre Kvinlog, Aamland og Engedal. Selgeren var Ståle Berkjeland i Hægebostad, Hoskuld Øydna og Øksendalsmennene.

    Før vi går videre skal vi ta med noen gamle dokument som er gjengitt i Grannen, nr. 3, 1940. Vi har valgt å normalisere og forkorte teksta noe i forhold til den som står i Grannen, for å gjøre den mer lettlest:

    1) "Bekjenner jeg, Hoskuld Olsen, og her vitterliggjør for alle i dette mitt opne brev at jeg med egen god vilje, og med mine sønners, Trond og Gunnar Hoskuldssønners ja og samtykke, har solgt min bror Ansten Olsson all den arvepart i jordegods som jeg arvet etter min sal. far og mor, tre eng. i Ersdal som var min mors gods, og en eng. i Helle gods som var min fars gods, for 26 daler, som for-nevnte Ansten har betalt og gjort meg fornøyd i alle måter. Derfor kvitterer jeg foreskrevne jordeparter i Ersdal og Helles gods fra meg og mine arvinger til fornevnte Ansten og hans arvinger til evindelig eiendom uten atterkall i noen måter. Til vitnesbyrd om at så i sannhet er som foreskrevet står, har jeg vennligst bedt Olav Åtland, Sven Gyland, Oluf Fjotland og Aslak Galdal om å trykke deres signett hos våre merker nedenfor.
    Actum Nedre Kvinlog den 6.januar Anno 1619."

    2) "Kjennes jeg, Sigrid Olsdatter, og hermed for alle vitterliggjør at jeg med fri vilje, har overlatt min svoger Sone Gletne den rest som jeg har tilgode av Ansten Olson for den part som tilkommer meg i Ersdal som ligger i Sire bygd, Feda tingsted, og for den part i gården Helle som ligger i Kvinesdal. Dette godset har jeg avhendt til fornevnte min bror, og har ikke fått så mye penger som godset kan vurderes til. Og fordi jeg er en gammel skrøpelig og vergeløs kvinne og ikke formår å innsøke min rett som jeg har til godset, har jeg gitt min svoger Sone Gletne rett til å innløse godset. Sone Gletne har etter min egen vilje og begjæring fornøyet og betalt meg det vi har blitt enige og, så jeg takker han for god betaling i alle måter. At så i sannhet er som skrevet står, har jeg bedt forstandige menn Odd Skeie, Ånund Blokke og Bjørn Blokke som har hørt mine ord, til vitterlig å besegle.
    Actum Skeie den 9.januar 1631.

    Disse dokumentene viser at det var deres mor som hadde hadde gods i Ersdal, mens deres far hadde del i Hellegodset i Fjotland. Ole Ersdal må derfor ha kommet utenfra og fått Ersdal med kona. Hennes navn er dessverre ukjent. Av det siste dokumentet som er nevnt her, ser det ut til at Ansten Olsen mista noe av godset til Sone Gletne, fordi han ikke betalte Sigrid det hun mente godset var verdt.

    - Bakke bygdebok : gards- og slektshistorie. D. 2 : Gardsnr. 135-150, Ramsli, Lars, (Flekkefjord Historielag, 2002), Side 493-494. 
    Død 1612  Østre Ersdal, Bakke, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Person ID I2855  Servan Homme
    Sist endret 15 Sep 2015 

    Barn 
    +  1. Mann Øystein Olsen Engedal   d. ca. 1620, Engedal, Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
    +  2. Mann Hoskuld Olsen Nedre Kvinlog   d. Nedre Kvinlog, Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
       3. Mann Annsten Olsen Ersdal,   f. Østre Ersdal, Bakke, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. Østre Ersdal, Bakke, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
    Gift: 1x  4. Kvinne Sigrid Olsdatter Ersdal,   f. Østre Ersdal, Bakke, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
       5. Mann Torkel Olsen Ersdal,   f. Østre Ersdal, Bakke, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
    +  6. Kvinne ? Olsdatter Ersdal,   f. Østre Ersdal, Bakke, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. Helle, Fjotland, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet
    Famile ID F839  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 15 Sep 2015 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - ca. 1550 - Østre Ersdal, Bakke, Vest-Agder, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 1612 - Østre Ersdal, Bakke, Vest-Agder, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Kilder 
    1. [S1009] Ramsli, Lars, Bakke bygdebok : gards- og slektshistorie. D. 2 : Gardsnr. 135-150, (Flekkefjord Historielag, 2002), Side 493-494.