Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Marie Wilhelmine Moe

Marie Wilhelmine Moe

Kvinne 1856 - 1940  (83 år)    Har 37 aner men ingen etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Marie Wilhelmine Moe 
    Fødsel 10 Nov 1856  Krødsherad, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Dåp 15 Jan 1857  Krødsherad, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Kvinne 
    Folketelling 1875  Vestre Aker, Akershus, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052039008531 
    Folketelling 1910  Kristiania, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036392062125

    Sivilstand: ugift
    Yrke: Frøken Lærerinde
    Fødselsdato: 1856-10-10
    Fødested: Krødsherred 
    Død 9 Jan 1940  Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Marie Wilhelmine Moe (1856-1940) - Dødsannonse i Aftenposten den 12. januar 1940
    Marie Wilhelmine Moe (1856-1940) - Dødsannonse i Aftenposten den 12. januar 1940
    Vår kjære kusine
    frøken Marie Moe
    døde idag.
    Oslo, 9. januar 1940.
    Beate Giverholdt, f. Moe.
    Kitty Moe. Engebret Moe.
    Ole Peter Moe.
    Minna Jespersen,

    f. Malthe Sørenssen.
    Amelie Malthe Sørenssen.
    Begraves fra Vestre Akers kirke mandag 15. Januar kl. 14
    Begravelse 15 Jan 1940  Vestre Aker kirkegård, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Magasin / Avisoppslag 19 Jan 1940 
    Marie Wilhelmine Moe (1856-1940) - Marie Moes Slekt (Ringerikes Blad den 19. januar 1940)
    Marie Wilhelmine Moe (1856-1940) - Marie Moes Slekt (Ringerikes Blad den 19. januar 1940)
    Marie Moes slekt.
    Den nylig avdøde frøken Marie Moe hørte til en kjent ringeriksslekt. Gjennem sin far stammet hun, fra Vestre Vaker i Norderhov og gjennem sin farmor fra Nordre Moe i Hole. Begge disse gårder var ættegårder, og de ætter som satt der hørte til Ringerikes adel med flere særpregede og høit begavede menn og kvinner. På Moe kan slekten med sikkerhet følges tilbake til begynnelsen av 1600-tallet, og på Vaker omtrent like så lenge. Det var således med sterke røtter Marie Moes stamtre var vokset op i Ringerikes jord. hvor hennes far og farsslekt hadde hatt sitt hjem i de mange år.

    Den del av slekten som stammer fra Norderhov — slektsgrenen på Vaker — er kanskje best kjent på, Ringerike, hvor den ved familiebånd var knyttet til flere andre kjents, og betydelige slekter (Hesselberg, Wager, Waagaard, Færden m. fl.). Men også den gren som satt på Moe —Jørgen Moes morsslekt — hadde familieforbindelse med andre kjente slekter både i og utenfor bygden. (Eidsvoldsmannen Hans Haslum fra, Bærum, og den på Ringerike i sin tid kjente assessor og brukseier Moss på Hov, hørte til denne gren av slekten).

    Av alle de mange navn som har hørt til Moeslekten er Jørgen Moes navn selvfølgelig det mest strålende. Han har ved sine eventyr og dikt som ingen annen kastet glans over slekten. Men han er ikke alene. Også andre av slekten har bidratt til å øke dens anseelse, uten at deres navn her behøver å nevnes. Men når Marie Moe nu er vandret bort som den siste av hans barn, er det rett å minnes at hun — som det allerede er sagt her i bladet — sammen med sine søstre har gitt den norske stat den store og verdifulle gave som gjorde det mulig å grunnlegge Norsk Folkeminnesamling, det nasjonale arkivet for folkediktning. Likeså at hun har testamentert det vesentligste av sitt innbo fra fars-hjemmet til Ringerikes Museum for å innlemmes i det påtenkte Jørgen Moe-minne på Ringerike. Ved disse disposisjoner, som er båret av hengivenhet for hennes far, og store interesse for hans arbeide med norsk folkediktning, har hun gjort sig fortjent til ringerikingers erkjentlighet og takk.
    A. L.
    Magasin / Avisoppslag 29 Mar 1940 
    Marie Wilhelmine Moe (1856-1940) - Ringerikes Museum får en verdifull tilvekst - Overtar frk. Moes testamentariske gave, med ting fra Jørgen Moes hjem (Ringerikes Blad den 29. mars 1940)
    Marie Wilhelmine Moe (1856-1940) - Ringerikes Museum får en verdifull tilvekst - Overtar frk. Moes testamentariske gave, med ting fra Jørgen Moes hjem (Ringerikes Blad den 29. mars 1940)
    Ringerikes Museum får en verdifull tilvekst.
    Overtar frk. Moes testamentariske gave, med ting fra Jørgen Moes hjem. Det skal innredes et foreløpig Moe-minne på Blommeseter


    Ringerikes Museum hadde årsmøte igår på hotell Fønix under ledelse av formannen, lærer Anders Viljugrein.
    Minnetale.
    Ved møtets åpning holdt formannen følgende minnetale over frk. Marie Moe:
    Før vi begynner årsmøtet, vil jeg få lov til å si noen enkle minneord om, frøken Marie Moe som døde 9. januar iår.

    Hun var den siste av Jørgen Moes barn, og med henne er det slutt på den direkte ættelina fra Jørgen Moe. Jørgen Moes barn: professor Mulkte Moe, fru Wedastine Aubert, frk. Aleksandra Moe og frk. Marie Moe har skrevet sine navn i norsk kulturhistorie på en slik måte at de aldri vil bli glemt. På grunnlag av den store samling av folkeminner efter Asbjørnsen og Moe, og senere professor Molkte Moe, er Norsk Folkeminnesamling blitt til. Og disse 3 søstrene har her nedlagt et stort arbeide i retning av å ordne og tilrettelegge dette veldige arkiv for videre forskning, for så til slutt å gi det hele til staten. I dette kulturmiljø, som kom til å bli av så stor betydning for det norske folket, levde Marie Moe hele sitt liv, og var stadig sysselsatt med gamle minner og levende folketradisjoner.

    Marie Moe elsket Ringerike — sin fars fødebygd. Ingen forstod bedre å verdsette fedrearven og ta vare på den. Et Moe-minne på Ringerike var for henne en kjær tanke, og det var med glede hun gav sitt testamente.
    Da hun i 1937 blev innvotert som museets æresmedlem, skrev hun i sin takk: «Det var en stor heder, og den gledet mig meget, fordi den viste at fars minne er levende i hans hjembygd — den han til det siste elsket».
    Derfor vil vi her på Ringerike hedre Marie Moes minne, og det kan vi ikke gjøre på noen vakrere og verdigere måte enn å reise et varig Jørgen Moe-minne i museet.

    Jørgen Moes samlinger.
    Formannen oplyste at museet nu hadde overtatt- frk. Marie Moes testamentariske gave, som vil danne en meget verdifull grunnstamme til det vordende Moe-minne. Gaven betyr en meget vesentlig tilvekst til museet.

    Man drøftet på møtet hvorledes man best skulde ordne et Moe-minne. Av kirkedepartementet har man fått overlatt ca. 3 mål jord av Norderhov prestegårds grunn ut mot riksveien. Arealet vil med det første bli opmålt og grensene opgått av styret sammen med sognepresten og prestegårdstilsynet. Til dette kommer at man av Norderhov kommune har fått overlatt et areal som støter inntil det ovenfor nevnte.
    For tiden er det ikke aktuelt å opføre noe hus på tomten, men det besluttedes å anmode styret om å arbeide videre med saken.

    Overbestyrer Mørk foreslo at man foreløbig skaffet den nye samling en plass i museets eiendom på Blommeseter, selv om dette skulde medføre at man måtte magasinere en del av museets nuværende samlinger. Den nye Moe-samling burde så innvies ved en tilstelning.
    Forslaget vant almindelig tilslutning, og der besluttedes å holde innvielseshøitideligheten St. Hansaften.

    Frk. Marie Moes gave
    Ringerikes Museum eller «Moe-Minne» skal he bl. a. følgende saker fra Jørgen Moes hjem: Et møblement i nøttetre — en gave fra Bragernes menighet ved hans avskjed i 1871, et bokskap med en del bøker — første utgaver av Jørgen Moes verker, 2 broderte taburetter, en mahogny buffet, et mahogny spillebord og chiffonier, 3 gamle stoler i mørk bjerk, en stor stoppet lenestol, en gammel gyngestol samt en kubbestol m. m. Videre et kaffeservise i sølv med ibenholts brett — gave fra Krødsherad menighet, et sølvbeger. samt bl. a. følgende malerier: et lite høifjellsbillede av Hans Gude, vårbillede av Joh. Fr. Eckersberg, en kopi efter Hans Gude av Morten Måner, Anne Gulsvig av Adolf Tidemand, vinterbillede av Gustav Wentzel, Norderhov kirke av Hygen, solnedgang av Bernt Lund, Krokkleiva av Bernt Lund, foss av Erik Bodow, måneskinn av J. Frich,- fra Telemark av A. Diesen, Kaggefoss av H. Anker, kopi efter Murillo av K Bergslien, skjærgårdsfuru av Th. Holmboe, vannliljer av Chr. Skredsvig, utkast til maleriet «Jørgen Moe på fisketur» av Chr, Skredsvik, fra peisestuen på Holmenkollen av Sophie Ribbung, Kristusbillede efter Guido Reni, aftenstemning av Andreas Schneider. maleri fra Krødsherad av Anton Berg, Vestre Akers prestegård av Jørgen Brochmann, Mo gård av Sara Moe. Videre en rekke litografier og fotografier, samt en mengde andre ting. Gaven omfatter ialt ca. 100 forskjellige gjenstander.
    Søsken 2 brødre og 3 søstre 
    Person ID I4119  Servan Homme
    Sist endret 3 Mai 2021 

    Far Aner Jørgen Engebretsen Moe,   f. 22 Apr 1813, Moe, Hole, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 27 Mar 1882, Kristiansand, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 68 år) 
    Mor Aner Johanne Fredrikke Sofie Sørenssen,   f. 21 Okt 1833, Kristiania, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 21 Apr 1913, Kristiania, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 79 år) 
    Ekteskap 7 Feb 1854  Garnisonsmenigheten, Christiania, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    Alder ved ekteskap Han : 40 år og 10 måneder - Hun : 20 år og 4 måneder. 
    Famile ID F723  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - 10 Nov 1856 - Krødsherad, Buskerud, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDåp - 15 Jan 1857 - Krødsherad, Buskerud, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsFolketelling - https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036392062125 Sivilstand: ugift Yrke: Frøken Lærerinde Fødselsdato: 1856-10-10 Fødested: Krødsherred - 1910 - Kristiania, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 9 Jan 1940 - Oslo, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBegravelse - 15 Jan 1940 - Vestre Aker kirkegård, Oslo, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Bilder
    Portrett av Jørgen Moes 2 døtre og sønn, Vedastine (1855-1933), Marie (1856-1940) og Moltke Moe (1859-1913)
    Portrett av Jørgen Moes 2 døtre og sønn, Vedastine (1855-1933), Marie (1856-1940) og Moltke Moe (1859-1913)
    Marie Wilhelmine Moe (1856-1940) - Portrett av Rude & Hilfling ca. 1907-1910
    Marie Wilhelmine Moe (1856-1940) - Portrett av Rude & Hilfling ca. 1907-1910
    Beate Sofie Alexandra Moe (1863-1928) og Marie Wilhelmine Moe (1856-1940) - dobbeltportrett, kvinner, søstre, lærere, vignettert brystbilde (ca. 1890)
    Beate Sofie Alexandra Moe (1863-1928) og Marie Wilhelmine Moe (1856-1940) - dobbeltportrett, kvinner, søstre, lærere, vignettert brystbilde (ca. 1890)

  • Kilder 
    1. [S2160] Buskerud fylke, Krødsherad, Ministerialbok nr. 3 (1851-1872), Fødte og døpte 1857, side 37., http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061101350224.jpg.

    2. [S1797] Oslo fylke, Garnisonsmenigheten, Ministerialbok nr. 8 (1842-1859), Ekteviede 1854, side 374., http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060227071172.jpg.