Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Leif Kjeldsberg

Leif Kjeldsberg

Mann 1909 - 2009  (100 år)    Har 161 aner og 15 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Leif Kjeldsberg  [1
    Fødsel 1 Aug 1909  Eiby, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    Dåp 3 Okt 1909  Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    Kjønn Mann 
    Magasin / Avisoppslag 1 Aug 2009 
    Leif Kjeldsberg (1909-2009) - Sprek 100-års jubilant (Altaposten den 1. august 2009)
    Leif Kjeldsberg (1909-2009) - Sprek 100-års jubilant (Altaposten den 1. august 2009)
    Sprek 100-års jubilant
    Leif Kjeldsberg (100) har gjennom et langt liv gjort en hederlig innsats i krigen mot tyskerne. Han har samtidig hatt en lang karriere som lærer, skolestyrer og politiker. I dag fyller han 100 år.

    100-års jubilanten Leif Kjeldsberg lever i beste velgående, selv om synet og hørselen nesten er borte. Hedersmannen fra Alta Bataljon er den eldste gjenlevende av de 12-13 krigsveteranene fra bataljonen som ennå er i live. Altaposten besøker han på Alta helsesenter noen dager før bursdagen. Humøret er på topp hos jubilanten. Han er ordknapp, men forteller at livet er godt til tross for at han drar på årene.
    — Jeg har det fint, ja. Ikke noe vanskelig her. Har fin form, mat og det jeg trenger, sier Kjeldsberg, og ler hjertelig. Sønnen Pål (61) er også på besøk. Han forklarer faren at det er hans hundrede fødselsdag.
    — Det viste jeg ikke om. Jeg er ikke sikker på hvor mange år jeg er, kommer det lattermildt fra 100-åringen.

    Hedersmann og krigsveteran
    Kjeldsberg ble født i Eiby 1. august 1909, som nummer to i en søskenflokk på fem. Som tjueåring begynte han i 1929 på underoffiserskolen i Harstad, før han tok lærerskolen i Tromsø rett etter.
    Han har gjennom et langs liv gjort seg bemerket på flere områder. Mest kjent er hans rolle i Alta Bataljons langdryge og tøffe kamper på Narvikfronten under 2. verdenskrig. Både før og etter krigen kombinerte han militært arbeid med jobb i skolevesenet.

    En som kjenner godt til Kjeldsbergs rolle, både i Alta bataljon og i skolevesenet, er Harald Rasmussen i Alta historielag. Han forteller følgende om hvordan Kjeldsberg var som lærer:
    —Som barn husker jeg han best fra sløydsalen, hvor han var min sløydlærer. Leif var mild og rolig, og hadde en naturlig respekt blant elevene. Derfor trengte han aldri å heve stemmen. Leif har alltid vært saklig, og kom aldri i konflikt med noen. Han var en populær lærer, minnes Rasmussen.

    Fikk kommandoen
    Da Kjeldsberg begynte i læreryrket flyttet han til Elvebakken, og senere til Kronstad. Før han fikk full stilling som lærer på Elvebakken, vikarierte han også i Transfarelv og i Tverrelvdalen; en uke om gangen på hver av de tre skolene. Fra 1939 kombinerte han læreryrket med militært arbeid, og var fenrik og troppssjef under Alta Bataljons nøytralitetsvakt i Sør-Varanger fram til 1940. Ved mobiliseringen 10. april 1940 ble han satt opp som løytnant og nestkommanderende for kompani 1. Under de påfølgende kampene i Narvik-fjellene overtok han kommandoen da kompanisjefen ble syk.

    Harald Rasmussen mener det ikke er tilfeldig at nettopp Kjeldsberg fikk styre skuta. — Jeg kan tenke meg at Leif var rolig og sindig også i militærrollen. Det er slik hans vesen er. Han har nok vært en god leder å ha, da han aldri mistet kontrollen over seg selv eller andre, forteller Rasmussen.

    Mange jern i ilden
    Etter krigen fortsatte Kjeldsberg som vernepliktig offiser i Alta Bataljon fram til 1956. Samtidig var hovedyrket lærer ved Svanvik skole i Troms, før han fortsatte ved Elvebakken skole. I 1958 ble han styrer ved Tverrelvdalen skole, og det kom han til å være helt til pensjonsalder.

    Ved siden av jobben har han hatt flere jern i ilden: Han jobbet dugnad på Alta folkebibliotek i 28 år. Han var styremedlem og kasserer i Vest-Finnmark Lærerlag gjennom mange år. Han representerte Venstre i Alta kommunestyre gjennom tre perioder; og var i tillegg vara i formannskapet den første perioden. Til sist var han medlem av Alta Sparebanks styre i 14 år, og var også styrets formann de syv siste årene.
    Tidligere banksjef, Svein Aasegg, har kun lovord å komme med om den samfunnsengasjerte veteranen.

    — Gode samarbeidsevner
    — Leif utmerket seg tidlig som et lunt, varmt og respektert samfunnsmenneske. Han hadde respekt og stor ansvarsfølelse for de oppgaver han påtok seg. Han hadde gode samarbeidsevner, og var et dyktig, -og av alle i banken -svært avholdt medlem av styret. Under hans tid som formann hadde banken en rik utviklingsperiode, sier Aasegg.

    Også Kjeldsbergs tidligere partikollega i Venstre, Jakob Aarøen, berømmer dagens bursdagsbarn:
    — Han var en bærende kraft i Venstre. Han er en veldig behagelig person å samarbeide med, og han var veldig aktiv. Leif er kanskje ikke en av de som bruker store ord og er høymeldt, men som politiker ble han alltid lyttet til, sier Aarøen.

    Bygde huset selv
    Ikke nok med at Kjeldsberg har hatt det ene og det andre vervet. Midt i det hele bygde han nesten for egenhånd huset på Kronstad, hvor han i 1950 flyttet inn sammen med sin nå avdøde kone, Astrid, kjent som «Moa». Samtidig oppfostret ekteparet sine to barn, Pål og Guri, født i henholdsvis 1948 og 1954.

    Den aktive mannen har med andre ord kombinert fulltidsjobb, husbygging, barneoppdragelse og diverse verv på en og samme tid. Sønnen Pål Kjeldsberg har aldri sett på det som et minus at faren har hatt mange baller i luften.

    — Han klarte å få tid til oss ungene også. Bibliotekjobben var bare en dag i uka, og det hendte jeg fikk være med. Kommunestyret og bankmøtene ble avholdt ca en gang i måneden. Derfor var han mye hjemme likevel, forteller Pål.

    I dag får Leif og familien nok av tid til hverandre, da barn, barnebarn og oldebarn av hundreåringen samles for å feire jubilanten. Familien har leid kantinen på helsesenteret, og selskapet vil bestå av over 50 mennesker.

    Vi gratulerer jubilanten Leif Kjeldsberg, og takker for hederlig innsats for nærmiljøet og Norges land gjennom mange år!
    Slektsbok Leif Kjeldsberg - f.01.08.1909 - d. 25.10.2009
    Leif ble også født på Valset. Her vokste han opp sammen med storebror Ole og lillesøster Ingrid. Etter hvert kom også Hans og Elisabeth til.

    Leif fortalte ofte fra barndommen i Eiby. Dagene gikk med til arbeid, men det var også tid for fiske og jakt. Han fortalte at en gang sto broren Ole og han på trappa hjemme og skjøt ryper som gikk i skogkanten. Om vinteren var det skigåing som gjaldt og hoppbakken bak låven ble jevnlig benyttet.
    Læreren i Eiby bodde på Valset og dette resulterte i at han og Leif var gode venner. Det hendte ofte at Leif, som ikke var skolemoden ennå, fikk sitte i skolestua og folge med på undervisningen sammen med storebror Ole og de andre.

    Leif måtte tidlig ut i arbeid, så det ble både skiferdrift og tømmerhogst i ungdommen. Han fortalte også om turer til Autsivannet for mataukfiske. Likeså turer med faren til Kåfjord, hvor de dro med hest over Gormavom for bytte av fjellfisk og skinn mot sjøfisk fra fjorden.

    Leif ble etter hvert klar over at han ikke ville jobbe på gård. Han elsket å gå på skole og ønsket å bli lærer. Den enkleste måten å komme inn på lærerskolen, var å gå via militæret. Han ble opptatt på Underoffiser-skolen i Harstad i 1929. Etter endt militær utdanning ble det lærerskole i Tromsø fra 1933 til 1935. Her traff han Astrid (Moa) Johansen som han giftet seg med 07.07.1938. Leif ble ansatt som lærer ved Transfarelv og Elvebakken skole fra 1935.

    Moa gikk på lærerskolen i Tromsø i 1936. Tilsatt ved Kvalsund skole i 1937 til 1938. Vikar i Alta fra 1938 til evakueringen i 1944. Under krigsutbruddet i 1940 deltok Leif, som da var offiser i Alta Bataljon, i kampene om Narvik i tiden 10.4 til 10.6. 1940. Han ble hedret med medalje for sin innsats. Hendelser under krigen ble ofte fortiet, men Leif skrev ned sine opplevelser fra denne tiden rett etter hjemkomst. Dette materialet er senere utgitt i bokform.

    Leif hadde stor interesse for bøker. Fra 1940 til evakueringen i 44 var han bibliotekar ved Elvebakken folkeboksamling. Etter freden gjenopptok han dette vervet i 1947 og holdt på med dette til 1975.

    Leif var formann i Alta lærerlag 1940 til 1945 og kasserer i Finnmark krets av Norges Lærerlag i en årrekke.

    Leif opplevde også arrestasjoner av lærere i Finnmark under krigen. Lærerne trudde de var innkalt til orienteringsmøte, men fant møtesalen full av nazister og sikkerhetspoliti. Lærerne ble tatt inn i ett rom en etter en og spurt om de var villig til å være medlem av Lærersambandet. (Dette var styrt av Nasjonal Samling med Vidkun Quisling som setteminister.)

    Samtlige svarte nei og det ble utstedt arrestordre: Pågrip Leif Kjeldsherg og send ham med D/S Brynhilden til Hammerfest. Leif har skrevet mer om dette i sine memoarer, men kort fortalt så satt han noen dager i fengsel i Tromsø for han etterhvert ble løslatt.

    Da ordre om evakuering kom i 1944 forsøkte Leif og Moa å kjøre sydover på motorsykkel, men de ble stoppa i Hjemmeluft og beordret til Bukta for å gå om bord i et evakueringsskip for felles transport til Tromsø. Motorsykklen måtte settes igjen på kaia og denne så han aldri noe mer til.

    Etter at freden kom fikk Leif jobb sammen med onkel Paul Kjelsberg ved Svanvik Ungdomsskole på Finnsnes 1945 til 46. Moa kom til Finnfjordbotn og var lærer der fra 1945 til 1946.

    I 1947 kom de tilbake til Alta igjen. Her begynte Leif og Moa på Elvebakken skole. De fikk leilighet i skolebrakka som lå i Alta-gårdskogen. Etter hvert ble det bygging av nytt hus på Kronstad på samme eiendom som de hadde hatt før krigen. Leif fikk ikke byggelån, så det var å ta spaden fatt og grave ut hele kjelleren for hånd med spade og trillebår.
    Han bygget hele huset for egen hånd, bare hjulpet av nabo Erling Thomassen med taksperrer. Huset sto innflyttingsklart i 1950. Leif og Moa fikk to barn. Pål ble født 12.3.1948 og Guri 29.1.1954.

    Som offiser i Alta Bataljon deltok han i flere kurs og repetisjonsøvelser både i Finnmark og i sør Norge på 50 og 60 tallet. De gangene turen gikk sydover var familien ofte med for å besøke slekt på Moelv, Stange, Oslo og Drammen.

    Leif ble tilsatt som bestyrer ved Tverrelvdalen skole i 1961. Han hadde denne stillingen til han gikk av for aldersgrensen i 1976. Moa som var spesielt opptatt av de svake elevene forsatte på Elvebakken skole til hun som 70 åring ble pensjonist.

    Leif var samfunnsengasjert og meldte seg inn i partiet Venstre hvor han snart satt som både kasserer og formann av Finnmark krets i en årrekke. Han satt også i kommunestyret, herredsstyret og skolestyret i flere perioder og hadde i tilegg flere verv i en rekke komitéer. Han hadde også verv i Norges Lærerlag i mange år og som tidligere nevnt var han bibliotekar for Elvebakken Folkeboksammling i en årrekke. Han ble valgt inn som styremedlem i Alta Sparebank i 1964 og formann i styret fra 1971 til 1978.

    Leif var aktiv i Norges Turistforening og han deltok med stort engasjement da skihytta på Raipas ble bygget. Han var også aktiv i drift av denne.

    De hadde stor glede av huset på Kronstad. Hagen ble etter hvert en perle. På en øde etterkrigs tomt plantet Leif og Moa de forunderligste busker og trær. Moa, som hadde forkjærlighet for sjeldne stener og blomster, laget de flotteste bed rundt huset. På fritiden var de opptatt av friluftsliv. Hver søndag og etter hvert også hver lørdag dro de på tur, skiturer, fisketurer, bærturer og med båt på sjøen.

    De var også nysgjerrig og ville oppsøke nye steder. I begynnelsen var det Norge, Sverige og Finland. Etter hvert ble det andre land i Europa. Skottland og Island ble etter hvert favortittland.
    Pål bosatte seg på Kongsberg og Guri i Bergen så de ble godt vant til å reise med fly for å besøke barn ug barnebarn.

    De siste årene bodde de på sykehjem. De fikk dessverre ikke plass på samme hjem, men Leif var sprek og dro på besøk til Moa hver dag.
    Moa ble nesten 93 år og Leif fikk oppleve å bli litt over 100 år  [3
    Død 25 Okt 2009  Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Leif Kjeldsberg (1909-2009) - Dødsannonse i Altaposten den 28. oktober 2009
    Leif Kjeldsberg (1909-2009) - Dødsannonse i Altaposten den 28. oktober 2009
    Vår kjære pappa, svigerfar, bestefar,
    oldefar, bror og onkel
    Leif Kjeldsberg
    døde 25.10.2009
    og ble vel 100 år.
    Hvil i fred
    Alta, Bergen, Kongsberg
    Pål - Anne
    Guri
    Gro Karl-Ivar
    Gry - Joar
    Mari - Hans Martin
    Gøril Helge
    Ingvil
    Jon, Herman,Signe, Halvor og Åsne
    Øvrige familie

    Begraves fra Alta kirke fredag 30.10. kl. 11.00.
    Begravelse 30 Okt 2009  Alta Kirke, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Søsken 2 brødre og 2 søstre 
    Person ID I4223  Servan Homme
    Sist endret 15 Mai 2020 

    Far Aner Kristian Saxe Kjelsberg,   f. 10 Aug 1875, Senja, Troms, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 11 Mai 1932, Eiby, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 56 år) 
    Mor Magna Ivara Holten,   f. 31 Okt 1884, Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 8 Feb 1981, Alta helsesenter, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 96 år) 
    Ekteskap 6 Jan 1907  Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [4
    Alder ved ekteskap Han : 31 år og 5 måneder - Hun : 22 år og 3 måneder. 
    Famile ID F1281  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Astrid Johansen,   f. 18 Des 1914   d. 21 Okt 2007 (Alder 92 år) 
    Ekteskap 7 Jul 1938 
    Alder ved ekteskap Han : 28 år og 11 måneder - Hun : 23 år og 7 måneder. 
    Barn 
    +  1. Mann Nålevende
    +  2. Kvinne Nålevende
    Famile ID F1718  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 15 Mai 2020 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - 1 Aug 1909 - Eiby, Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDåp - 3 Okt 1909 - Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 25 Okt 2009 - Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBegravelse - 30 Okt 2009 - Alta Kirke, Finnmark, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 
    Tegnforklaring  : Address       : Cemetery       : Farm       : Town       : Parish       : City       : Ikke satt

  • Bilder
    Leif Kjeldsberg (1909-2009)
    Leif Kjeldsberg (1909-2009)

  • Kilder 
    1. [S4000] Ole Christensen Kjelsberg og Elisabeth Paulsdatters etterkommere (1874-2014), (Fagtrykk Idé AS), Side 24-26.

    2. [S2232] Finnmark fylke, Alta i Alta, Ministerialbok nr. 5 (1904-1918), Fødte og døpte 1909, side 60. , http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20050217020719.jpg.

    3. [S4000] Ole Christensen Kjelsberg og Elisabeth Paulsdatters etterkommere (1874-2014), (Fagtrykk Idé AS), Side 120-123.

    4. [S2229] Finnmark fylke, Alta, Lysningsprotokoll nr. 45 (1903-1921), Lysninger 1907, uten sidenr. , http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20050209020565.jpg.