Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Hans Kleppen

Hans Kleppen

Mann 1907 - 2009  (102 år)    Has ingen aner men 2 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Hans Kleppen 
    Fødsel 16 Mar 1907  Skogheim, Bø, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Dåp 14 Apr 1907  Bø, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Mann 
    Magasin / Avisoppslag 30 Apr 2006 
    Hans Kleppen (1907-2009) - Er han Norges eldste sjåfør (Dagbladet den 30. april 2006)
    Hans Kleppen (1907-2009) - Er han Norges eldste sjåfør (Dagbladet den 30. april 2006)
    Er han Norges eldste sjåfør?
    Hans Kleppen (99) drømmer om å få sitte på med Petter Solberg.

    Åtte år gammel kjørte den gamle storhopperen Hans Kleppen (99) handelsreisende med hest og vogn. I 1925 tok han bilsertifikat.

    BØ I TELEMARK (Dagbladet): I går inviterte han Dagbladet til en rundtur i Golfen hans. Høydepunktet på turen var Bøgata, hvor han både er født og oppvokst.
    - Faren min, Gunnar, hadde skysstasjon midt i Bø. Der var jeg skyssgutt annenhver dag, når jeg hadde fri fra skolen. Siden jobbet jeg som drosjesjåfør, sjåførlærer og bilselger til jeg gikk av med pensjon som 68-åring, sier Hans.

    Jobben som skyssgutt var både slitsom og dårlig betalt.
    - Som regel kjørte vi handelsreisende, men også dyrlegen eller doktoren når de skulle til og fra pasienter. For å kjøre til brygga 12 kilometer unna, var prisen to kroner og fire øre. Det hendte jeg fikk en 50-øring i driks, som var hele lønna mi den gang. Resten måtte jeg levere til «sjefen», sier Hans og humrer der han sitter med caps og hendene godt plassert på rattet.

    30 km/t var for fort ...
    Skyssturene varierte fra noen få kilometer til flere mil hver vei. Turene til Lundefaret var spesielt tøffe for guttungen, som alltid var alene bak tømmene.
    - Dit var det 20 kilometer. Det var den verste jobben, bare bakker opp og ned. Hele tida måtte jeg av og på vogna, sier Hans, som fikk førerkort da han var 18 år gammel.
    - Bilsakkyndige kom fra Skien med båten om morgenen, og ga meg sertifikatet etter bare fem kilometers kjøring. Siden har jeg aldri mistet det. I løpet av 81 år har jeg aldri vært borti noe alvorlig, bare fått noen småbulker på bilen. Men jeg har fått mulkt en gang, da jeg kjørte dattera mi, Kari, til Seljord. Da ble jeg tatt for å ha kjørt i 30 kilometer i timen, sier 99-åringen en mannsalder etter å ha fått sitt livs eneste bot. Da Hans ble stoppet, fikk han beskjed om at han hadde kjørt ti kilometer for fort.
    - Kontrollørene sa de hadde satt opp et skilt med fartsgrense 20 km/timen, som aldri hadde stått der før. Selv om jeg var sikker på at jeg hadde kjørt lovlig, betalte jeg bota og så glad ut, sier Hans.

    Rallytur med Petter?
    Rally har han aldri kjørt, verken ordentlig eller på moro. Nå kan han godt tenke seg å prøve.
    - Det kunne vært moro, men jeg har aldri fått sjansen til å kjøre rally. Derimot synes jeg det er moro å se bilsport på TV, i tillegg til skihoppingen. Petter Solberg er fantastisk til å kjøre. Han kunne jeg godt tenke meg å sitte på med. Men jeg er nok litt for skvetten til å kjøre selv, sier Hans, før han stopper og viser oss sitt barndoms eldorado - Gullbringbakken like ved Bø Hotell.
    - Her krydde det av unger da jeg vokste opp. Lengstehoppet i bakken var 28 meter. Det var ei fin tid, sier Hans.

    De første åra han kjørte bil, måtte han nøye seg med å sitte bak rattet i sommerhalvåret.
    - Veiene ble ikke brøytet, så det var ikke snakk om å kjøre bil om vinteren. Da var det bare hestekjøring, eller skigåing. Det var jeg godt kjent med helt fra tre-fireårsalderen, da far tok meg med på min første skitur hjemme på skysstasjonen. Han hadde med et par gamle ski med spanskrørbindinger, og bandt et tau i hver tupp som jeg skulle holde i. Deretter satte han meg i spanskrøra og sendte meg utfor jordet, sier Hans - samtidig som vi stopper ved den gamle, legendariske Gullbringbakken.

    VM-bronse
    I 1928 deltok han i sitt første OL, i St. Moritz. Vinteren etter tok Kleppen bronse i Zakopane-VM, bare slått av bestekompisen Sigmund Ruud og Kristian Johansson.
    Han har også deltatt i Kollen 15 ganger (!), vunnet «Damenes pokal» tre ganger, fått kongepokalen i kombinert og blitt norgesmester i spesielt hopp (i Porsgrunn 1924). Den personlige rekorden er 90 meter på trening og 87 meter i renn.

    Han kårer tidenes stiligste skihopper uten å mukke:
    - Jacob Tullin Thams er den stiligste skihopperen som har levd. Ennå er det ingen som kan måle seg med ham!
    16. mars 2007 fyller Hans Kleppen 100 år. Etter å ha vært sammen med ham en lang og munter formiddag, er jeg ikke i tvil om at han kommer til å nå den milepælen.
    - Hvis jeg lever og har helsa, skal jeg kjøre bil til jeg er hundre. Bank i bordet, men jeg har aldri vært alvorlig sjuk. Men jeg har vært forkjølet, og så har jeg hatt krilla (meslinger, journ. anm). Men det er lenge siden, sier Hans Kleppen.

    Hvor mange biler han har slitt ut, har han ikke tall på. Det eneste han vet, er at ingen av dem har hatt automatgir.
    - Den første bilen jeg kjørte, var en svart pedal-Ford. Far kjøpte den til bruk i drosjekjøringa. Han likte ikke å kjøre bil, så det var for det meste jeg som satt bak rattet. Den første bilen jeg kjøpte selv, var en svart Oakland femseter. Siden er det blitt mange forskjellige. Fortsatt har jeg manuelt gir. Det eneste tidsfordrivet jeg har, er å gire litt.
    Men jeg tar det pent. Det er ikke verdt å kjøre ned noen, sier Hans og hilser kjekt ut av bilvinduet.

    Han er kjendis i Bø, både på grunn av skihoppingen i gamle dager - og bilkjøringen.
    - Det er stadig vekk gamle kvinnfolk som kommer bort til meg og sier: «Hei Hans, jeg lærte å kjøre av deg!» Så holdt jeg da også på i bransjen ganske lenge, helt til 1968. Da sluttet jeg som bilselger etter å ha solgt «bobler» både i Skien og på Notodden.

    Attest ut januar
    Legeattesten og sertifikatet har han alltid i lommeboka. Attesten varer til 31. januar neste år. Det betyr at Hans må få seg en ny for å kunne kjøre på 100-årsdagen 16. mars.
    - Det tror jeg ikke skal bli noe problem. Jeg leser alt som står på tavla og føler meg i bra form. Selv kjenner jeg ingen andre 99-åringer som kjører bil. Går det som jeg håper, tar jeg meg en biltur også på 100-årsdagen, sier Hans Kleppen.
    Død 12 Apr 2009  Bø, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    Hans Kleppen (1907-2009) - Dødsannonse i Varden den 15. april 2009
    Hans Kleppen (1907-2009) - Dødsannonse i Varden den 15. april 2009
    Vår omsorgsfulle far,
    svigerfar, bestefar og oldefar
    Hans Kleppen
    fødd 16. mars 1907
    sovna stille inn.
    Bø, 12. april 2009.
    Kari - Kåre
    Gunnar - Kristin
    Jan, Susanne, Hans Petter,
    Jarle, Leif Erik, Tor Gunnar,
    Emil Andrè, Kasper og
    Mia Kristine

    Gravferd frå Bø kyrkje tysdag 21. april kl. 13.00.
    Like kjært som blomar er ei gåve til skigruppene i Skarphedin.
    Minneord / Nekrolog 16 Apr 2009 
    Hans Kleppen (1907-2009) - Nekrolog i Telemarksavisa den 16. april 2009
    Hans Kleppen (1907-2009) - Nekrolog i Telemarksavisa den 16. april 2009
    Hans Kleppen er død
    HELTER: Hans Kleppen (framme) sammen med en annen gammel skihopper, Olai Lie. Bildet er tatt i forbindelse med skikretsens 100 års jubileum i 2003. Nå er både Kleppen og Lie borte.

    En av Telemarks eldste - og vår desidert eldste tidligere toppidrettsmann - Hans Kleppen, er død 102 år gammel.

    Kleppen konkurrerte for Skarphedin da han var aktiv. Han var først og fremst skihopper, men også i kombinert gjorde han det skarpt. Hans Kleppen vant blant annet Kongepokalen i kombinert på hjemmebane i Morgedal da han slo legendariske Johan Grøttumsbråten.

    Kleppen tok bronse i hopp under VM i Zakopane i 1929. Han deltok også i to OL - i 1928 i St. Moritz og i Lake Placid fire år seinere. Under lekene i USA fikk hele den norske troppen audiens hos president Edgar J. Hoover. Kleppen ble også norgesmester i hopp.

    - Hans Kleppen er den aller siste norgesmesteren i skihopp fra Telemark. Tittelen tok han i Libakken i Urædd-regi i 1934, sier Kjell Ebbesberg i skikretsen til TA.

    Han karakteriserer Kleppen som en flott idrettsmann han var en stor beundrer av.
    - Kleppen var også den siste gjenlevende fra OL i 1928, sier Ebbesberg.

    Hans Kleppen var en spreking og en ekte sportsmann det aller meste av sitt liv. Han sa i et intervju i forbindelse med 100 års dagen at han trodde den gode helsa først og fremst skyldtes at han alltid hadde vært aktiv, samt at han aldri hadde røykt og først smakte alkohol i voksen alder.

    I forbindelse med 102 års dagen i forrige måned valgte Kleppen å gi samlingen sin av medaljer og minner til Bø museum.

    - Han hadde lyst til at hele samlinga skulle bevares intakt, så derfor var det beste å gi den til museet. Hvis vi skulle delt den opp så hadde det ikke blitt noe igjen, sa sønnen Gunnar Kleppen til NRK den gangen.

    Idrettshistoriker Halvor Kleppen slo fast i samme artikkel at den største bragden Hans Kleppen sto for ikke var i de olympiske leker, men i en lagkonkurranse i hopp mot storlaget Kongsberg i 1932.

    - Kongsberg-laget på den tida, med blant annet brødrene Ruud, vår så sterkt at de nesten kunne motta seierspremien på forhånd i hver konkurranse. Men så kom det et lag fra Skarphedin med Hans Kleppen i spissen og slo dem på deres hjemmebane i Hannibalbakken på Kongsberg. Dette kan sammenlignes med at Norge i dag skulle slå Brasil i Rio på fotballbanen, og jeg tror de levde lenge på den seieren her i bygda.
    Bent Bergsli
    Begravelse 21 Apr 2009  Bø kirkegård, Bø, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    Minneord / Nekrolog 23 Apr 2009 
    Hans Kleppen (1907-2009) - Minneord i Vest-Telemark Blad den 23. april 2009
    Hans Kleppen (1907-2009) - Minneord i Vest-Telemark Blad den 23. april 2009
    Minneord om Hans Kleppen
    Vi som var smågutar i
    byrjinga av 1930-åra, ville
    alle vera Hans Kleppen når
    vi hoppa på ski kringom i
    småbakkane på Tyri i Lunde.

    «Fus for å vera Hans Kleppen!»
    ropa vi i munnen på kvarandre
    når vi byrja hoppe.

    — Eg er glad for at eg hadde ein slik rettskaffen og framifrå
    fin idrettsmann å sjå opp til i barne- og ungdomsåra mine.
    Alf H.
    Minneord / Nekrolog 30 Apr 2009 
    Hans Kleppen (1907-2009) - Nekrolog i Bø blad den 30. april 2009
    Hans Kleppen (1907-2009) - Nekrolog i Bø blad den 30. april 2009
    Skarphedin-ambassadøren Hans Kleppen er borte

    Telemarks beste skihopper gjennom tidene, Hans Kleppen, født 16. mars 1907, gikk ut av tiden 2. påskedag, 12. april 2009, etter kort tids sykdom, og ble hedret av en fullsatt Bø kirke tirsdag 21. april av familien og gode venner fra fjern og nær.

    Hans Kleppen ble født på den gamle skysstasjonen «Skogheim» i Bø sentrum, han har alltid bodd i Bø, og han har alltid vært medlem av Skarphedin, idrettslaget som ble stiftet av bl.a. hans far, Gunnar, i 1891. Selvsagt æresmedlem av foreningen - i 1971. I 1951 ble han tildelt Skarphedins gullmedalje.

    Hans Kleppen hørte til Norgeseliten i hopp fra midten av 1920-tallet og frem til slutten av 1930-tallet. Han var med i OL-troppene i 1928 - St. Moritz og 1932 - Lake Placid, men uten å delta i konkurransene, og han vant bronsemedalje i spesielt hopp i VM i Zakopane i 1929.

    Ved Hans Kleppens bortgang er en olympisk epoke slutt: Han var den siste gjenlevende av olympiadedeltakerne i St. Moritz i 1928. Ingen av deltakerne i 1924-OL er i live i dag.

    Det begynte i Gullbring, naturlig nok. I klassen under 12 år. Men hopptalentet skulle bringe Kleppen langt videre enn Gullbring og Bøs grenser. En beskjeden plassering i juniorklassen i Holmenkollen i 1927, men han kom sterkt tilbake i 1928 med en fjerdeplass i B-klassen og damens pokal til beste hopper i de kombinerte klassene. «Damenes» ble det i Kollen også i 1931 og 1937.

    En sterk hopptropp reiste til OL i St. Moritz i 1928. Lav fart og korte hopp for mellomeuropeerne i første omgang, og de forlangte lengre tilløp i andre omgangen - i et isete ovarenn. Lange hopp, med knall og fall, ble følgene av det. «Tullin-Thams og eg måtte overende på holka», sa Kleppen i et avisintervju i 1998.

    Uheldig igjen i OL i Lake Placid i 1932, da han skadet seg under treningen og ble reserve, men i pausen mellom omgangene presterte han dagens lengste hopp; 74 m.

    Kleppen deltok i VM i både 1929 og 1934, og under mesterskapet i 1929 i Zakopane feiret han sin største internasjonale triumf, med en bronsemedalje.

    «Hans Kleppen kongepokalen og damenes pokal» var overskriften i Varden 26. mars 1928, dagen etter at Hans Kleppen hadde vunnet landsrennet i Morgedal - og slått bl.a. den legendariske Johan Grøttumsbråten i kombinert. Kongepokal nr 2 mottok Kleppen etter å ha vunnet NM i spesielt hopp i Lidbakken i Porsgrunn i 1934.

    Kleppen vant «Damenes» under NM i 1929, og til slutt kom 14 damenes pokaler på plass i Kleppens premieskap.

    Hans Kleppen gikk etter hvert over til spesialhoprenn, og i hans store sesong i 1934 vant han, som nevnt, NM foran blant andre Birger Ruud - og han fikk en tredjeplass i Holmenkollen. Han var kjent som den stilfulle hopperen, om også ble Telemarksmester i spesielt hopp to ganger.

    Vi må også ta med at Kleppen vant tre uoffiseielle NM for seniorer - det siste i 1957 - noen dager før han fylte 50 år. Vi må heller ikke glemme at Kleppen deltok aktivt i de første etterkrigsårene også.

    Hans Kleppen har tidligere skjenket Bø museum en rekke private gjenstander, bl.a. diplomer, men for kort tid siden overlot han sin store premiesamling til museet. Han følte seg ikke helt frisk til å være til stede ved overleveringen, og derfor overlot han det oppgaven til sin sønn.

    I de første etterkrigsårene var det store vanskeligheter med å skaffe hoppski til ivrige hopptalent i Bø og i Skarphedin. Da trådte Hans Kleppen til og ordnet opp. Han tok kontakt med sine hoppvenner og konkurrenter, først og fremst Sigmund Ruud, som drev stor sports- og skifforretning på Majorstuen i Oslo, Birger Ruud i Bonna, i tillegg til Hovde Skifabrikk. Da kom det hoppski til Bø og Skarphedin, noe som var en del av bakgrunnen for talentutviklingen i etterkrigsårene.

    Kleppen hadde bilsertifikat fra 1925 og frem til han fylte 100 år. Ved juletider i 2007 falt han på isen hjemme i Gamlevegen og ødela en hofteskål, og etter det har det ikke blitt mer bilkjøring. I sin yrkesmessige karriere har han arbeidet både som drosjesjåfør, sjåførlærer og bilselger.

    Sveinung Næss
    Person ID I6638  Servan Homme
    Sist endret 9 Jan 2021 

    Familie Aner Gudrun Sanda,   f. 28 Aug 1913, Sanda, Bø, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 18 Okt 2000, Bø, Telemark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 87 år) 
    Ekteskap 1940 
    Alder ved ekteskap Han : ~ 32 år og 9 måneder - Hun : ~ 26 år og 4 måneder. 
    Barn 
    Gift: 1x  1. Kvinne Nålevende
    Gift: 1x  2. Mann Nålevende
    Famile ID F2098  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 9 Jan 2021 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsDåp - 14 Apr 1907 - Bø, Telemark, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 12 Apr 2009 - Bø, Telemark, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 
    Tegnforklaring  : Address       : Cemetery       : Farm       : Town       : Parish       : City       : Ikke satt

  • Bilder
    Kleppen, Hans - ved Lake Placid i 1932
    Kleppen, Hans - ved Lake Placid i 1932
    Hans, Kleppen - 100 år
    Hans, Kleppen - 100 år
    Kleppen, Hans (1907-2009)
    Kleppen, Hans (1907-2009)

  • Kilder 
    1. [S5083] Ministerialbok for Bø prestegjeld 1900-1908 (0821P), s. 43, Fødte og døpte (1907), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060612010498.jpg.

    2. [S5100] DIS Gravminner, https://www.slektogdata.no/gravminner/grav/d53594ee-f566-4f96-9f72-cf2da1f75b75.