Slektstavle til
familien Servan Homme

Hjalmar Steenstrup

Hjalmar Steenstrup

Mann 1890 - 1945  (55 år)    Har 192 aner og 11 etterkommere i Familietreet.

 Set As Default Person    

Personlig informasjon    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Hjalmar Steenstrup 
  Født 11 Okt 1890  Komperud, Modum, Buskerud, Norway Find all individuals with events at this location  [1
  Døpt 9 Nov 1890  Modum, Buskerud, Norway Find all individuals with events at this location  [1
  Kjønn Mann 
  Død 18 Des 1945  Aker, Akershus, Norway Find all individuals with events at this location 
  Hjalmar Steenstrup (1890-1945) - Dødsannonse i Morgenbladet den 21. desember 1945
  Hjalmar Steenstrup (1890-1945) - Dødsannonse i Morgenbladet den 21. desember 1945
  Min inderlig kjære mann
  Hjalmar Steenstrup
  omkom ved flyve-ulykke i dag. Holmenkollen, 18. desember 1945
  På familiens og egne vegne
  Eva Steenstrup. f. Martens
  Bisettes i Det nye krematorium lørdag 22 desember kl. 12.45.
  Magasin / Avisoppslag 19 Des 1945 
  Tragisk flyulykke over Oslo koster 16 mennesker livet.
  14 britiske soldater og 2 nordmenn.
  Det var tåke, flyet gikk lavt over Voksenkollen og har antagelig feiet bort i ledningsnettet.


  OSLO, 18. (NTB). Ved 11-tiden i formiddag styrtet et britisk fly ned ved Kures Hotell på Voksenlia ved Oslo. Flyet kom i brann, og mange av de ombordværende omkom. Tallet oppgis til minst 15, men man frykter for at det er større. Det er tett tåke over Oslodalen i formiddag, og det må ha spilt inn ved ulykken. Flyet var kommet fra England.
  Senere meldes: Flyet som styrtet ned ved Voksenlia, var et engelsk transportfly. Flyet som hadde ren engelsk besetning, hadde startet fra Kastrup ved København og skulle mellomlande på Fornebu og fly videre til England.

  Den tragiske flyulykken på Voksenlia i formiddag kostet minst 18 engelske soldater livet. 15 ble drept på stedet da flyet tok bakken, og 2 ble så hardt såret at de døde umiddelbart etter at hjelpemannskapene var nådd fram til ulykkesstedet. 4 sårede ble innlagt på Ullevål sykehus, men en av dem døde like etterpå. 3 av de sårede er fremdeles i live kl. 16,30, men to av dem er så dårlige at det er tvilsomt om de vil stå det over.

  Den tredje har etter alt å dømme sluppet fra ulykken med benbrudd og endel andre lesjoner, men det er visstnok ikke fare for livet, opplyser vakthavende læge ved tredje avdeling på Ullevål sykehus. Det er brakt på det rene at ulykkesflyet var et engelsk militærfly, men en fullstendig liste over de ombardværende er ennå ikke brakt til veie. Det var ingen nordmenn ombord, opplyser major Håbjørn i flyvåpnet til NTB i ettermiddag.

  Da en av NTB's medarbeidere besøkte ulykkesstedet i etterdag, som ligger et stenkast fra det nedbrente Anne Kures Turisthotell på Voksenkollen, var det et sørgelig syn som møtte en. Midt inne i skogen
  mellom de ribbete trestammene lå selve flyskroget, som var fullstendig knust. Et stykke bortenfor lå motoren helt forvridd, og spredt rundt om lå rester av vingene og av andre flydeler forbrent og ukjennelige. En mann som bor rett i nærheten av ulykkesstedet forteller, at han hørte flyet kretse over Voksenkollen. Plutselig var det som om motoren fusket, og kort etter lød et øredøvende brak etterfulgt av en rekke mindre smell. Så ble alt stille.

  Da de første hjelpemannskapene kom til stede var 15 av de ombordværende allerede døde, 4 var fremdeles i live og en av dem ved full bevissthet. De ble alle brakt til Ullevål sykehus, der som nevnt en av dem er avgått ved døden. Tåken lå tett over Voksenkollen i dag, og det er vel mest sannsynlig at det er det usiktbare været som var skyld i ulykken. Flyet er kommet inn fra sør og har tatt tretoppene om lag et hundre meter fra stedet der det styrtet ned. Det har meiet de store trærne ned og laget en bred gate skogen. Føret både i og utenfor Oslo er meget vanskelig i dag, og det sinket redningsarbeidet betraktelig. Det gikk således en god stund før lægevaktbilen kom til stede, og de kunne ikke kjøre helt fram til flyet. De døde og sårede måtte bæres flere hundre meter i snøslaps og holkeføre.

  Ulykkesstedet ligger ikke langt fra villabebyggelsen i Voksenlia, som delvis ble uten strøm ved ulykken.
  Flyet har gått temmelig lavt og antagelig feiet borti ledningsnettet før ulykken skjedde.

  Flyulykken hendte kl. 11,10 i dag, da det engelske fly som tilhørte Transport Air Command, styrtet ned ved Voksenkoliveien, nær Frognerseteren. Flyet hadde 19 personer ombord, inkludert besetningen. Av disse er 17 døde, mens 2 er meget alvorlig skadet.

  I samband med ulykken har R.A.F. Transport Command nedsatt en undersøkelseskommisjon, og kommandoen ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger før kommisjonen er ferdig med sitt arbeid.

  18 personer ombord, derav 2 norske.
  Etter de opplysninger som foreligger i kveld, var det 18 personer ombord i det engelske flyet som styrtet ned på Voksenkollen i dag. Av disse var to norske. 14 av de ombordvcerende døde ved nedstyrtningen eller umiddelbart etter. 4 ble brakt til Ullevål sykehus der senere to er døde. De norske omkomne er direktør Hjalmar Steenstrup, Oslo og løytnant i marinen Inge Johansen fra Fredrikstad.

  To av dem som ble brakt til Ullevål lever og deres tilstand betegnes som tilfredsstillende. Dette er løytnant Nelson, U. S. A. og Kurt, Wiseman, som er en engelskmann på 25 år med tyske foreldre bosatt i Amerika. Direktør Steenstrup var på vei hjem fra Nürnberg der han hadde avlagt vitneutsagin fra norsk side om tyskernes misgjerninger under okkupasjonen.

  Direktør Steenstrup
  var født på Modum 11. oktober 1890. 21 år gammel assisterte han ved stiftelsen av Norske gjensidige skogbrannforsikringsselskap, der han nå, var direktør. I 1922 ble han direktør i Sam-trygd Norsk Gjensidige Forsikringsforening. Han har dessuten vært direktør i en rekke forsikringsselskaper. Da han i den siste tiden ville ha det litt lettere, mottok han stillingen som direktør i Norske gjensidige skogbrannforsikringsselskap. Direktør Steenstrup tok også initiativet til stiftelsen av Norske Gjensidige brannkassers landsforening og i 1932 til avholdelsen av nordiske brannforsikringskongresser. Han har siden vært norsk delegert i kongressens styre. — I 1927 skrev han i jubileumstidsskriftet i Gausdal Brannforsikringsselskap 1827-1927. Siden 1921 har han utgitt valg-bøkerne og skrevet hvem er hvem i 1930, 1934 og 1938.

  Under okkupasjonen inntok direktør Steenstrup straks en utpreget nasjonal holdning og ble da også i 1941 arrestert og satt to år på Møllergt. 19. Her var han stadig utsatt for den mest utspekulerte mishandling og fikk som få erfare hva det ville si å falle i klørne på Gestapo. Som følge av mishandlingene ble han sendt til Ullevål sykehus. Her ble det gjort forsøk på å befri ham, men
  dette mislyktes. Fra sykehuset ble han sendt til Grini, og derfra til Sachsenhausen. Her satt han til kapitulasjonen. I Sachsenhausen utførte han som «poståpner» for de norske fanger et utmerket arbeid og laget bl. a. et selvstendig kartotek over fangene i leiren til bruk etter krigen. Han fulgte med på grev Bernadottes første tur tilbake til Stockholm for å stille seg til disposisjon for legasjonen. Etter sin hjemkomst ofret han seg helt for de norske fangene som var savnet og utførte et ypperlig arbeid i repatrieringskontoret i sosialdepartementet. I denne stillingen foretok han flere reiser til Tyskland, Sverige og Danmark.

  Nå var han på vei hjem fra krigsforbryterprosessen i Nürnberg, der han hadde avlagt vitneprov fra norsk side om tyskernes misgjerninger. Marineløytnant Inge Johansen, som også omkom ved flyulykken i dag, var født i 1921 og hørte hjemme i Fredrikstad. 
  Tragisk flyulykke over Oslo kostet 16 mennesker livet - 14 britiske soldater og 2 nordmenn (Dagen [Bergen] den 19. desember 1945-Side1)
  Tragisk flyulykke over Oslo kostet 16 mennesker livet - 14 britiske soldater og 2 nordmenn (Dagen [Bergen] den 19. desember 1945-Side1)
  Tragisk flyulykke over Oslo kostet 16 mennesker livet - 14 britiske soldater og 2 nordmenn (Dagen [Bergen] den 19. desember 1945-Side8)
  Tragisk flyulykke over Oslo kostet 16 mennesker livet - 14 britiske soldater og 2 nordmenn (Dagen [Bergen] den 19. desember 1945-Side8)
  Minneord / Nekrolog 19 Des 1945 
  Vakre minneord om en enestående nordmann
  Sven Oftedal og Hans Cappelen hyller Hjalmar Steenstrups minne

  Første leder av det illegale etterretningsvesen. Utholdt all tortur. Fangenes strålende hjelper

  Blant ofrene ved flyulykken i Nordmarka i går var også direktør Hjalmar Steenstrup. Det er så uendelig tragisk at Hjalmar Steenstrup skulle dø. Det sis alltid at ingen er uerstattelig, men han kan ikke erstattes. Ingen kjente alt om Tysklands-fangene som Hjalmar Steenstrup, og for fangeorganisasjonene betyr hans død det største tap.

  Dagbladet har hatt en samtale med overrettssakfører Hans Cappelen som var en av hans nærmeste venner og medarbeidere.
  — Det er så forferdelig det hele, sier han. Egentlig var det meg som ble utsett til å reise til Tyskland for å avgi forklaring i den store krigsforbryterprosessen i Nürnberg. Men jeg ba om å få slippe, jeg var så trett, og da jeg ble spurt om hvem jeg kunne foreslå isteden sa jeg at ingen kunne være bedre enn Hjalmar Steenstrup. Så reiste han, og nå er han altså død.

  Han var et av de mest strålende mennesker jeg har kjent. Alltid parat til å hjelpe, alltid tenkte han først på andre, det var ikke nei i hans munn. Hjalmar Steenstrup var en av de første som gikk inn for det illegale arbeid. Han var den ledende mann i etterretningstjenesten fra 1940 og var samtidig kasserer, det vil si ordnet med pengene som finansierte hele arbeidet. Jeg overtok siden denne grenen. Han ble arrestert i juli 1941 og kom på Møllergata 19 hvor han var gjenstand for en forferdelig tortur. Negler og hår ble revet av ham, men han røpet ingen. Det var av hensyn til ham og Krogh Johansen at Fehmer og Fehlis fikk ordre fra Berlin om å bruke «skarpt forhør» overfor norske fanger. Begge to sto imot pinslene, men Krogh Johansen døde i fangenskap i Tyskand, mens Steenstrup overlevde alt — inntil nå.

  Steenstrup satt på Møllergata i 1 ½ år og ble så etter et kort Grini-opphold sendt til Sachsenhausen hvor han satt til freden kom. For fangene her har han vært av uvurderlig nytte. Med sin fantastiske hukommelse kunne han alt om alle, og det kartoteket han utarbeidet ble av den største betydning i oppsporingen av forsvunne fanger. Det uegennyttige arbeidet han utførte i fangeleiren fortsatte han med etter at han var blitt fri, først sammen med grev Folke Bernadotte og siden i forbindelse med Sosialdepartementet og fangeorganisasjonene.

  Hver eneste en av de titusen fangene, slutter hr. Cappelen, som er dypt beveget over vennens død, vil være enig i at et mer strålende menneske enn han fantes det ikke.

  Statsråd Sven Oftedal som satt sammen med Hjalmar Steenstrup i Sachsenhausen uttaler til Dagbladet:
  — Hjalmar Steenstrup var en usedvanlig fin karakter, stillferdig og beskjeden var han, men med en effektiv arbeidskraft. Han gjorde en strålende innsats ikke bare i den nasjonale kampen, men også i fangeleiren for sine medfanger. At han etter å ha gått igjennom en så grusom tortur og mishandling likevel kunne reise seg igjen, beholde sin vitalitet og sin interesse, var helt imponerende. Da han kom tilbake fra Tyskland meldte han seg straks på flyktningekontoret i Stockholm og var til overordentlig stor hjelp i arbeidet for fangene. For Sosialdepartementet har han vært en uvurderlig støtte både i dette arbeidet og med forberedelsen av det store verket om våre falne, som skal komme ut. Han var her departementets representant i komiten som arbeidet med denne saken. Han var i det hele et sjeldent menneske som kommer til å bli savnet sterkt.

  Hjalmar Steenstrup var født i 1890 og arbeidet først i Den norske Creditbank, senere ble han kontorsjef i Skogbrannforsikringen inntil 1922 da han ble direktør i forsikringsskapet Samtrygd. Etter freden ble han direktør for Skogbrannforsikringen.
  Hjalmar Steenstrup har utgitt Valgboken fra 1921 til 1936 og oppslagsboka Hvem er hvem. 
  Vakre minne ord om enestående nordmann - Sven Oftedal og Hans Cappelen hyller Hjalmar Steenstrups minne (Dagbladet den 19. desember 1945 - side 1)
  Vakre minne ord om enestående nordmann - Sven Oftedal og Hans Cappelen hyller Hjalmar Steenstrups minne (Dagbladet den 19. desember 1945 - side 1)
  Vakre minne ord om enestående nordmann - Sven Oftedal og Hans Cappelen hyller Hjalmar Steenstrups minne (Dagbladet den 19. desember 1945 - side 6)
  Vakre minne ord om enestående nordmann - Sven Oftedal og Hans Cappelen hyller Hjalmar Steenstrups minne (Dagbladet den 19. desember 1945 - side 6)
  Gravlagt 22 Des 1945  Vestre gravlund, Oslo, Norway Find all individuals with events at this location 
  Hjalmar Steenstrup (1890-1945) - Bisettelse (Aftenposten den 24. desember 1945)
  Hjalmar Steenstrup (1890-1945) - Bisettelse (Aftenposten den 24. desember 1945)
  Direktør Hjalmar Steenstrups bisettelse.
  Direktør Hjalmar Steenstrup ble lørdag bisatt i Det nye krematorium under den største deltagelse. Det vakre kapell var helt overfylt av avdødes familie, mange nære venner, forretningsforbindelser, medfanger og andre av Hjemmefrontens menn. Båren var dekket av et stort norsk flagg og rundt omkring var gulvet et eneste hav av vakre kranser. Ellers var kapellet vakkert pyntet med grønt, med julegleder og juletrær. 8 av avdødes kamerater fra Hjemmefronten og fra tyske fengsler sto æresvakt om båren. Marskalkstavene i ble båret av overretssakfører Hans Cappelen og forstkandidat Oscar Martens.

  En kvartett innledet den stemningsfulle og gripende minnestund med å spille «Litani» av Schubert, hvorpå sangeren Berg Hansen solo sang salmen «Sorg o kjære Fader, du». Etter denne sang fulgte unison sang av «Gud, når du til oppbrudd kaller».

  Feltprost Koren holdt talen ved Uren. Avdøde hadde selv ytret ønske om at talen skulle være kort og at der ikke skulle rettes takk til ham, men derimot en takk fra ham til hans kjære og til hans venner. Og han hadde bedt om at der ved båren måtte bli lest den 23. salme, hvori det heter: Herren er min byrde, meg fattes intet.

  — Det er ofte dem som vet hva motstand, smerte og lidelser er, som selv kan gi og ofre, som allikevel kan si: meg fattes intet. Den makt som Gud har vist oss gjør at vi ser den vei han vil vi skal gå. Og bare den som blir liten i egne øyne, kan si dette. Og Hjalmar Steenstrup, som visste hva det vil si å kjempe for land og folk, han bruke selv det ordet som sier: Om jeg enn skal vandre i dødsskyggens dal, frykter jeg ikke, for Gud er med meg. Pastoren sluttet med en takk til Gud fordi Steenstrup fikk være med oss, at vi fikk møte ham, og ba om at avdødes minne måtte bli signet.

  Sørgeskaren sang etter talen tre vers av salmen «Deilig er jorden», hvoretter Berg--Hansen solo sang «Siste Reis» av Eyvind Alnæs. Kvartetten spilte derpå «Ave Verum» av Mozart, og etter jordfestelsen ble katafalken til slutt senket til tonene av Mozarts «Andante».

  Avdøde ønsket ikke kransepålegginger. Det var et vell av signerte kranser rundt båren, bl. a. fra Norsk Brandvernforening, Norsk Telegrarabyrå, Samtrygds styre, Norsk Bilforsikring Gjensidig, Norges Brandkasse. Sosialdepartementet, Riksmålsordboken, R. A. F. Transport Command, A/S Ivarans Rederi, politiske fanger i Horten, Luftforsvarets personell, Fornebu, Det Københavns Reassurance Compagnie (i danske farger), Det norske Gjensidige Skogbrandforsikringsselskap, Oslo og omegns distrikt av Hjemmestyrkene, fra alle fangekamerater, Lier Gjensidige Brandforsikringsselskap, Gausdal Brandkasse, Ringens hovedstyre (i danske farger), Jernbanefunksjonærenes Brandkasse, Akershus Brannassuranseforening, Norges Bondelag, Luftmarchal Sir Ralph Cochrane, Samtrygs personale og Norske Gjensidige Brandassurandørers Landsforening.
  Søsken 6 søsken 
  Person ID I7302  Servan Homme
  Sist endret 6 Mai 2020 

  Far Aner Hjalmar Steenstrup,   f. 10 Jul 1847, Damstredet, Oslo, Norway Find all individuals with events at this location,   d. 31 Okt 1915, Moss, Østfold, Norway Find all individuals with events at this location  (Alder 67 år) 
  Mor Aner Fredrikke Brun,   f. 15 Des 1861, Målselv, Troms, Norway Find all individuals with events at this location,   d. 29 Nov 1905, Moss, Østfold, Norway Find all individuals with events at this location  (Alder 43 år) 
  Gift 30 Aug 1881  Kristiansand, Vest-Agder, Norway Find all individuals with events at this location  [2
  Brun, Fredrikke og Hjalmar Steenstrup - Ekteskap (Kristiansand, Vest-Agder Ministerialbok 1881)
  Brun, Fredrikke og Hjalmar Steenstrup - Ekteskap (Kristiansand, Vest-Agder Ministerialbok 1881)
  Famile ID F2342  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Eva Glatved Martens,   f. 20 Jan 1896, Oslo, Norway Find all individuals with events at this location,   d. 30 Des 1976  (Alder 80 år) 
  Gift 12 Aug 1916  Alversund, Lindås, Hordaland, Norway Find all individuals with events at this location 
  Barn 
  Gift: 1x  1. Mann Hjalmar Steenstrup,   f. 28 Des 1917, Oslo, Norway Find all individuals with events at this location,   d. 12 Jul 2000, Oslo, Norway Find all individuals with events at this location  (Alder 82 år)
  +  2. Mann Knut Martens Steenstrup,   f. 17 Jan 1920, Oslo, Norway Find all individuals with events at this location,   d. 13 Aug 2010, Sigdal, Buskerud, Norway Find all individuals with events at this location  (Alder 90 år)
  Sist endret 7 Jun 2020 
  Famile ID F3945  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsGift - 12 Aug 1916 - Alversund, Lindås, Hordaland, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Hjalmar Steenstrup - 28 Des 1917 - Oslo, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Knut Martens Steenstrup - 17 Jan 1920 - Oslo, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsGravlagt - 22 Des 1945 - Vestre gravlund, Oslo, Norway Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 

 • Kilder 
  1. [S2780] Ministerialbok for Modum prestegjeld, Heggen sokn 1890-1898 (0623P), s. 7, Fødte og døpte (1890), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20051031010839.jpg.

  2. [S2768] Ministerialbok for Kristiansand prestegjeld 1880-1890 (1001P), s. 338, Viede (1881), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060105010340.jpg.