Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke

Stavanger Sjøfarts Historie (M. L. Michaelsen, 1927)



Kildeinformasjon    |    Media    |    Alle

  • Tittel Stavanger Sjøfarts Historie (M. L. Michaelsen, 1927) 
    Kilde ID S7425 
    Linket til (2) Morten Johannesen
    John Johannessen 

  • Dokumenter
    Stavanger Sjøfarts Historie (M. L. Michaelsen, 1927) - Side 290-291
    Stavanger Sjøfarts Historie (M. L. Michaelsen, 1927) - Side 290-291
    «Telegraf» (bilde på side 114) kjøptes nybygget i Carlskrona i 1854 av Brødrene Berner. Briggen som målte 107 comm.l. (= Commerce-lest; var et mål på et skips lasteevne.) avseilte våren 1855 fra Stavanger på sin første reise. Turen gikk til Newcastle hvor det ble lastet kull for Galatz (Galați i Romania). Fører var kaptein Brostrup Berner, den ene av skipets redere.

    Dette var på den tid Krimkrigen raste. Alle Sortehavs-havne var blokkert, og til tross for at fraktene fra Galatz som følge herav notertes helt opp i 15 sh. pr. Imp. Quarter, bestemte kaptein Berner seg for å innta en ladning mais for egen regning. Denne seilte han med til Stavanger og gjorde utmerkede forretninger, idet han seilte opp hele 20 sh. pr. Imp. Q. i frakt. Frakten utgjorde i alt ca. 1500 pund inkludert kullfrakten, som var 30 sh. pr. ton. Briggen ble på denne sin første reise nesten helt inntjent.

    «Telegraf» seilte i flere år i samme fart, og eierne tjente mange penger på dette skipet. I 1856 overtok kaptein A. F. Lindtner førerposten, et par år senere kaptein Morten Johannesen, som i 1864 etterfulgtes av kaptein P. Andreassen. 3 år senere ble briggen ombygget og forlenget, samtidig som den blev rigget som barkskip (se bilde på side 115).

    «Telegraf» blev i 1873 solgt til skipsreder K. S. Bertelsen med flere for 10 000 spesidaler, og den ene av dets nye eiere, kaptein Jacob Sømme, overtok førerposten. Middelhavsfarten blev fra da av den overveiende, men allerede den 27. januar neste år drev skipet i land mens det var beliggende på Trapani (vestkysten av Sicilia) red og ble vrak. Fører var ved den anledning kaptein J. Jacobsen. Hele besetningen ble reddet.
    Stavanger Sjøfarts Historie (M. L. Michaelsen, 1927) - Side 264-266
    Stavanger Sjøfarts Historie (M. L. Michaelsen, 1927) - Side 264-266
    «Harmonie» (billede side 94). I 1848 byggedes i Molde en brig som blev solgt til L. & S. Svendsen, T. Undem, E. Qvie og Hans Engel Hansen i Stavanger.
    Den maalte 116 comm.l. (= Commerce-lest; var et mål på et skips lasteevne.), fik navnet «Harmonie», og som fører ansattes kaptein T. T. Landaas, der tidligere hadde ført samme rederis barkskib «Marie».

    Briggen som var bygget specielt for Middel- og Sortehavs-farten, seilte i al sin tid i det væsentligste paa disse farvande. Den gjorde dog flere turer til Amerika med emigranter, den første i 1849, da den avseilte fra Stavanger i mai maaned med 114 passagerer til New York. 4 aar senere foretoges en lignende reise til Quebec, dennegang med 200 passagerer. Fragten var 14 spd. for voksne, 10 for dem som var mellem 18 og 12 aar, 8 fra alder 12-6 aar og 6 for barn fra 6-1 aar, alt paa egen kost. Disse fragter regnedes dengang som ganske gode; tidligere var fragten et enkelt aar oppe i hele 40 spd. for en voksen person.

    Kaptein Landaas forlot «Harmonie» i 1851 for igjen at overta «Marie». Han var en ganske flink visedigter, og følgende sang, som i sin tid blev sunget meget av stavangerske sjøfolk, er forfattet av ham:

    «Naar vi forlade skal vort hjem og vore kjære piger,
    vi troskabs ed har svoret dem, og dem vi aldrig sviger.
    Vel faar vi kjæmpe mangen dyst før vi igjen kan trykke
    vor elskte pige til vort bryst. Gud gi os held og lykke!

    Nu derfor lystig en og hver, hiv ankret op med glæde.
    Se alle dem, vi have kjær, paa Skandsen er tilstede.
    Et høit hurra paa sjømandsvis til vore pigers ære,
    og et til «Harmoniens» pris som os paa reis skal bære.

    Nu lystig gaar det «Harmonie», hen over Nordhavs vover.
    Og mangen seiler du forbi, snart Shetland er forover.
    Skyd hurtig frem paa Vesterhav, og trods de stolte vover;
    og vis at tømret som dig gav, var hugt i Romsdals skover!

    Men vinden slaar dog stundom feil, den altid god ei følger.
    Nu ligger du for revet seil og kjæmper haardt mot bølger.
    I dage og i nætter lo du kjækt mot stormen gjeipet,
    for store stumpen laa du bi. Haardt rasede uveiret.

    Da kom en bræksjø over boug, du ned i dypet bukket.
    Vore vaderstag der ei var taug, de begge blev avbrukket.
    Da blev paa dækket larm i hast blandt vore passagerer,
    paa samme tid vort bougspryd brast, og riggen sterkt huseret.

    Da lyder som en tordenrøst de ord «Hold av for vinden!
    Frisk mod i hver en sjømands bryst, lad se vi kan forinden
    at fokkeriggen fra os gaar faa hjælpestag at bære!»
    Og stagene de fik vi op. Hurra for sjømands ære!

    Snart er al fare nu forbi, snart kan du atter kneise
    paa bølgen, stolte «Harmonie», fuldfør' du kjækt din reise.
    De hundrede i tallet er som alle taarer fælde
    fordi de nu for stedse har forladt de norske fjelde.

    Nu idel glæde i hvert ord blandt vore passagerer.
    Vi New York lods har faat ombord, og Sandy Hook passerer.
    Du vidt og bredt har bragt os om, du premie har vundet,
    og alle steder hvor du kom, du stedse ros har fundet.

    Nu glad og i sin fulde pragt vor «Harmonie» sig svinger.
    Med kobber er din bund belagt, du let paa bølgen svømmer.
    Nu gaar det til Vestindien, og glad vi med dig drage
    indtil du engang hjem igjen vil bringe os tilbage.»

    Denne vise er nedskrevet efter hukommelsen av en 90-aarig Stavanger-sjømand til forfatteren av nærværende verk. Den har selvfølgelig intet literært værd, men blandt vore allerældste sjøfolk vil den sikkert mindes med glæde. Den handler, som man vil se, om en emigrantreise med 100 passagerer ombord, og blev i 1850-60 og 70-aarene ofte sunget paa Stavanger-skibe under ankerhivning.

    — Efter kaptein Landaas førtes «Harmonien» av kaptein Christian Dreyer. Han var mindre heldig med skibet, idet han i november 1852 paa reise fra Cadix til Stavanger med salt blev fordrevet ind til Bekkervigen, en havn 3-4 mil syd for Bergen. Denne havn var temmelig daarlig, og det endte med at briggen drev iland, slog hul i bunden og gik tilbunds. Hele ladningen gik tapt, men det lykkedes dog senere at bringe skibet ind til Stavanger, hvor det blev reparert. Fører blev derefter kaptein T. A. Hansen, og under Krimkrigen seilte briggen meget heldig paa Middel- og Sortehavet. I 1857 hadde den det uheld at faa hele «agterenden» knust av bark «Talisman», da dette skib løp paa vandet fra Jacob Kielland & Søns verft ved Torvet. Skaden blev dog snart utbedret, og skibet seilte med godt utbytte i samme fart resten av sin tid.

    I 1864 blev kaptein John Johannessen fører. Han hadde «Harmonie» indtil skibet den 16. november 1866 forliste ved Roxia i Archipelagus paa reise fra Nicolajeff til England med korn. Besætningen blev reddet. Omtrent paa samme sted var det at briggens tidligere fører, kaptein Landaas, fandt sin død 13 aar tidligere ved «Marie»s forlis.